Specialistai įvardijo klaidas, kurias darome laikydami daržoves ir vaisius

Vasara – metas, kai virtuvė prisipildo skirtingų rūšių vaisių ir daržovių. Deja, dažnai šiais maisto produktais galima mėgautis itin trumpai – jau vos po dienos ar kelių netinkamai laikomi vaisiai ir daržovės ima gesti. 

Žmonės dažnai net nesusimąstydami daržove sudeda į šaldytuvą, nors toks sprendimas – ne visada geriausias. <br> 123rf.com nuotr.
Žmonės dažnai net nesusimąstydami daržove sudeda į šaldytuvą, nors toks sprendimas – ne visada geriausias. <br> 123rf.com nuotr.
 Tiek vaisius, tiek daržoves ilgiau išlaikyti šviežius padeda tai, jei parsinešus iš parduotuvės nepuolama jų iškart plauti.<br> IKI nuotr.
 Tiek vaisius, tiek daržoves ilgiau išlaikyti šviežius padeda tai, jei parsinešus iš parduotuvės nepuolama jų iškart plauti.<br> IKI nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 10:07 AM

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad norint ilgiau išsaugoti vaisius ir daržoves šviežius, reikėtų įprasti laikytis vos kelių paprastų taisyklių bei žinoti, kokius maisto produktus galima laikyti kartu, o kuriuos derėtų sudėti atskirai. 

Laikant netinkamoje temperatūroje kinta skonis

Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad vasarą lietuviai sunkiausiai įsivaizduoja be pomidorų – juos, kaip pagrindinę šiltojo metų laikotarpio daržovę, įvardino 24 proc. apklaustųjų. Antroje vietoje lietuviai įvardino agurkus (22 proc), trečioje – šviežias bulvės (18 proc), o ketvirtąja vieta dalinasi skirtingų rūšių salotos ir ridikėliai (13 proc.). 

Tyrimo duomenimis, labiausiai su vasara lietuviams asocijuojasi kasmetinės uogų lyderės – braškės, kurias pirmu numeriu įvardijo net 59 proc. apklaustųjų. Toliau sekė žemuogės (10 proc.), vyšnios (9 proc.), avietės (8 proc.) ir trešnės (8 proc.). Anot maisto ekspertės, kiekvieną vasarą patariama valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių ir uogų, tačiau taip pat reikėtų žinoti, kaip kuo ilgiau išlaikyti jų skonines savybes.

V. Juodkazienė pasakoja, kad dažnai nė nesusimąstydami iš parduotuvės parsineštas daržoves žmonės sudeda į šaldytuvą, nors toks sprendimas – ne visada geriausias. 

„Netinkamoje temperatūroje laikomos daržovės ne tik greičiau genda, bet ir praranda skonines savybes, pavyzdžiui, šaldytuve laikomos paprikos dažnai netenka joms įprasto traškumo. Kai kurias daržoves, pavyzdžiui, bulves, laikyti šaldytuve gali būti netgi kenksminga.

Netinkamoje temperatūroje laikomų bulvių sudėtyje esantis krakmolas virsta cukrumi, todėl pasikeičia šių daržovių skonis ir maistinės savybės“, – pastebi maisto ekspertė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyr. specialistės Algintės Serapinaitės teigimu, morkas ir svogūnus taip pat rekomenduojama laikyti ne šaldytuve. 

„Labiausiai šioms daržovėms tinka vėsi, nuo saulės spindulių apsaugota aplinka. Jas patariama laikyti rūsyje, tačiau neturint tam tinkamų sąlygų, galima rinktis tiesiog tamsią spintelę. Tuo metu norint, kad kopūstai, ridikėliai, salierai ar cukinijos ilgiau išliktų švieži, juos geriausia laikyti šaldytuve“, – sako A. Serapinaitė.

Svarbiausia – apskaičiuoti produktų poreikį ir nepamiršti perrinkti

Tiek vaisius, tiek daržoves ilgiau išlaikyti šviežius padeda tai, jei parsinešus iš parduotuvės nepuolama jų iškart plauti. V. Juodkazienės teigimu, drėgmė sukuria tinkamą terpę daugintis bakterijoms, todėl pataria kaskart nuplauti tik tokį kiekį vaisių ar daržovių, kokį ketinate sunaudoti.

Maisto ekspertė sako, kad nespėjus laiku suvartoti šviežių produktų, dalį jų nesunkiai galima užšaldyti ir panaudoti vėliau. Šaldyti produktai, anot V. Juodkazienės, išlaiko 50–80 proc. juose esančių vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl tai puikus būdas apsaugoti vaisius ir daržoves nuo išmetimo.

Siekiant sumažinti išmetamų vaisių ir daržovių kiekį, VMVT specialistė A. Serapinaitė rekomenduoja nepamiršti nuolat peržiūrėti bei perrinkti vaisius ir daržoves. 

„Pradėjęs pūti vaisius ar daržovė sutrumpina kitų kartu laikomų produktų galiojimo laiką, tad prasidėjus puvimo procesui produktą reikėtų kuo skubiau išmesti. Tačiau pagrindinė taisyklė, kuria turėtumėte vadovautis, jei norite, kad iš parduotuvės parsinešti vaisiai ilgiau liktų švieži – sunokusius vaisius laikykite atskirai nuo nesunokusių“, – sako A. Serapinaitė.

Nokdami vaisiai, pasak VMVT specialistės, išskiria etileno dujas, kurios veikia šalia esančius vaisius, todėl sunokę vaisiai, laikomi greta nokstančių, ima greitai gesti. Tuo metu maisto ekspertė pastebi, kad yra atvejų, kada etileno dujos gali atnešti naudos.

„Kai kurie vaisiai nokdami išskiria didesnį kiekį etileno dujų, kurias galima panaudoti siekiant pagreitinti kitų vaisių nokimo procesą. Pavyzdžiui, norėdami greičiau mėgautis sunokusiais avokadais, sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliu ar bananu ir palikite maišelį kambario temperatūroje – po kelių dienų avokadai bus puikiai sunokę. 

Taip pat jei įsigijote didesnį, nei suvalgysite per vieną dieną bananų kiekį, suvyniokite jų kotus maistine plėvele. Būtent ši banano dalis išskiria etileno dujas, todėl toks metodas neleidžia jiems pernokti ir pajuoduoti “, – patarimais dalinasi V Juodkazienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.