Kaip greičiau sunokinti pomidorus? Tereikia žinoti paprastą dalyką

Ruduo vis labiau braunasi į Lietuvą. Kasdien – vis mažiau saulės ir šilumos, kurios dar labai reikia šiltnamiuose dosniai užsimezgusiems pomidorams. 

 Kai temperatūra nukrenta žemiau 15 laipsnių, pomidorai nustoja nokę.<br> 123rf nuotr.
 Kai temperatūra nukrenta žemiau 15 laipsnių, pomidorai nustoja nokę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 2:25 PM, atnaujinta Sep 11, 2019, 1:10 PM

Specialistai patvirtins: temperatūrai nukritus žemiau 15 laipsnių, pomidorai nustoja nokę, o kai juos pakerta šalčiai, daržoves tenka išmesti. 

Kaip rašo interneto portalas hgtv.com, kai kurie daržininkai bando gelbėti pomidorus kamšydami šiltnamius ar uždengdami juos antklodėmis, taip pakeldami temperatūrą, tačiau tai pratęsia pomidorų gyvavimą tiktai keletui dienų.

Geriausias būdas išsaugoti derlių – pernešti nuskintus pomidorus į kambarį, kur jie galėtų baigti nokti. Mat pomidorai, kaip ir daugybė kitų vaisių ar daržovių, noksta net ir nuskinti. 

Tačiau yra viena gudrybė, gerokai pagreitinanti šį procesą. 

Kokius pomidorus dar galima sunokinti? 

Vaisių nokimą skatina etilenas – dujos, kurias išskiria įvairūs vaisiai, taip pat ir tie patys pomidorai. 

Geriausiai namuose sunoks ir bus skaniausi pomidorai, kurie pradėjo nokti ant stiebo. Šiek tiek spustelkite pomidorą – jeigu jis pasiduoda spaudimui, jis pradėjo nokti.

Deja, bet vaisiams, kurie yra pažeisti arba pradedantys pūti, jau niekas nepadės. 

Sveiki, pradedantys nokti pomidorai, padėti šiltoje, bet ne karštoje vietoje, patys ims skleisti etileno dujas ir ims sparčiau nokti. Nelygu veislė ir sunokimo lygis, galutinai jie gali sunokti per keletą savaičių. 

Tačiau norėdami juos sunokinti greičiau, galite imtis vienos paprastos gudrybės. 

Etileno bomba – bananai

Pomidorai – ne vieninteliai vaisiai, išskiriantys etileną. Laikant pomidorus su kitais etileną išskiriančiais vaisiais galima ryškiai pagreitinti jų nokimo procesą. 

Geras pasirinkimas – obuoliai. Tačiau niekas neprilygsta bananams, kurie šia prasme yra tikra etileno bomba.

Juk esate skaitę apie tai, kad šalia padėtas bananas padeda greičiau sunokinti avokadą? Taip taip, ta pati gudrybė tinka ir pomidorams. 

Paimkite pradėjusį geltonuoti, bet dar žalią bananą – toks yra pačiame etileno išskyrimo įkarštyje. 

Į popierinį maišelį dėkite keletą pomidorų bei bananą ir palikite kambario temperatūroje atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Venkite drėgmės. 

Didesnį pomidorų kiekį ir vieną ar porą bananų erdviai sudėkite į popierines dėžes, kad tarp jų cirkuliuotų oras. Jeigu derlius ypač didelis, dėkite daržoves keliais aukštais, tačiau tarp pomidorų dėkite keletą popieriaus lakštų arba suvyniokite kiekvieną į popierių, kad pomidorai neturėtų kontakto vienas su kitu. 

Kasdien patikrinkite – kas keletą dienų pakeiskite bananus šviežiais, pašalinkite pomidorus, ant kurių išryškėja gedimo dėmės, o prinokusius suvalgykite per savaitę – tuomet jie yra geriausio skonio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.