Turgaus prekeivių ir ūkininkų receptai žiemai: nuo sūdytų obuolių iki burokėlių mišrainės

Kiekvieną rudenį vaisių ir daržovių derlius priverčia pasukti galvą, ką daryti su staiga susikaupusiu dideliu rudens gėrybių kiekiu. Ypač tai aktualu šiemet, kadangi daugelis sulaukė išties neblogo derliaus. 

Sūdyti obuoliai bei burokėlių ir cukinijų mišrainė tiks ir šventėms, ir kasdienai.<br> 123rf nuotr.
Sūdyti obuoliai bei burokėlių ir cukinijų mišrainė tiks ir šventėms, ir kasdienai.<br> 123rf nuotr.
 Rudens gėrybės.<br> Organizatorių nuotr.
 Rudens gėrybės.<br> Organizatorių nuotr.
 Nemažai žmonių daug daržovių ir vaisių užsiaugina patys, kitiems prireikia nusipirkti tik kai kurių, dar kiti neaugina visai nieko.<br> Organizatorių nuotr.
 Nemažai žmonių daug daržovių ir vaisių užsiaugina patys, kitiems prireikia nusipirkti tik kai kurių, dar kiti neaugina visai nieko.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 11:13 AM

Turgaus prekeiviai sako, kad lietuviai vis dar mėgsta žiemai atsargas ruoštis patys, todėl jei neturi savo, didesnius kiekius daržovių, vaisių ar kitų gėrybių nusiperka turguje. 

Tuo tarpu dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad įvairiais būdais žiemai paruoštos daržovės ir vaisiai išsaugo nemažai vitaminų, todėl verta tai daryti.

Derliaus pikas – jau netrukus

Agurkų ir pomidorų bumą turguose po truputį jau keičia burokėlių, morkų, kopūstų, bulvių pikas. Daugėja ir obuolių pasirinkimo, mat prinoko daugelis vėlesnių veislių vaisių.

„Didysis sezoninis pomidorų, o ypač agurkų derlius jau į pabaigą, todėl jų kaina kyla. Žmonės po truputį atsigręžia į kitas daržoves, kurių derliaus nuėmimas dar tik prasideda. Jau po savaitės ar kitos bus pasiektas pikas – tuomet kainos bus mažiausios“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Pasak jo, nemažai žmonių daug daržovių ir vaisių vis dar užsiaugina patys, kitiems prireikia nusipirkti tik kai ko, dar kiti neturi visai nieko.

„Būna, kad žmonės kažko daug užsiaugina, bet norint paruošti žiemai įdomiau, prireikia kitokių daržovių. Tada traukia į turgų. Būna ir žmonių, kurie viską perka – nieko neaugina, tačiau žiemai nori ko nors pasiruošti“, – pasakojo prekybininkas.

Kur dėti cukinijas?

Jo kolegė Rima pastebi, kad pirkėjai dažnai pasipasakoja, kam perka didesnius kiekius daržovių, vaisių ar uogų, pasidalija savo receptais, paklausia prekybininkų nuomonės. O šie savo ruožtu pataria ar pasidalina nauju savo išbandytu daržovių ruošimo žiemai receptu.

„Pardavinėdami daržoves patys daug ką išbandome. Kad būtų įdomiau, žiemai galima  užkonservuoti daug visokių mišrainių. Dažnai žmonės suka galvą, ką daryti su cukinijom – daug jų prisiaugina, o receptą žino vos vieną kitą. Arba, sako, pirkčiau, bet nežinau ką daryti.

Iš tiesų cukinijos yra labai tinkamos daržovės, nes iš jų galima pagaminti beveik bet ką. Galima joms suteikti kokį tik nori skonį: marinuoti kaip agurkus arba ruošti saldžiai, kaip obuolius. Aš daug kam padiktuoju savo burokėlių su cukinijomis receptą. Nedaug kas jį žino, bet kai pabando, dažniausiai labai patinka“, – pasakojo Centrinio Kauno turgaus prekybininkė. Jos receptą rasite straipsnio pabaigoje.

Pataria konservuoti daržovių salotas

Ji sako pastebėjusi, kad dažniausiai žmonės konservuoja pomidorus ir agurkus, o štai ką gaminti iš burokėlių, kopūstų, morkų – daug mažiau žinančių. Ji pati teigia ne tik paveldėjusi receptus iš mamos ar sužinanti iš draugių ir pirkėjų, bet semiasi įkvėpimo internete.

„Dabar ten tokia galybė įdomių receptų, kad tik spėk bandyt. Bet kai kurie žmonės gal nepratę, kiti gal nemoka ieškoti ar labiau vertina, kai kažkas papasakoja. 

Būna, gailisi, kad žiemą nebebus burokų lapų, o mėgsta iš jų sriubą virti. Juk jų galima užkonservuoti! Morkas taip pat įvairiai galima paruošti – ir saldžiai su obuoliais, ir su svogūnais, paprikomis, galima ir aštriai, pavyzdžiui, su česnakais ir aitriaisiais pipirais. Kopūstus galima ne tik raugti, bet ir konservuoti kad ir su tomis pačiomis morkomis“, – paruošimo būdus vardijo pašnekovė. 

Tiesa, įprastame turguje žiemos atsargoms perka tie kauniečiai, kurie ruošia nelabai didelius atsargų kiekius. Mėgstantys prisikrauti pilną sandėliuką arba tiesiog turintys didelę šeimyną traukia į Naktinį turgų, kur vaisiai ir daržovės parduodamos dėžėmis ar maišais, bet maždaug perpus pigiau, nei kitur.

Kalėdoms – sūdyti obuoliai

Naktiniame turguje savo užaugintais obuoliais prekiaujantis ūkininkas Juozas iš Jurbarko sako, kad derlius šiemet išties neblogas.

„Žmonės išsiilgę tikrų kaimiškų obuolių, ne visi turi savo sodus ar artimų giminaičių, draugų, iš kurių sodų galėtų pasirinkti. Lieka ir man pačiam daug, tai mėgstu žiemai pasūdyti. Taip, taip, obuolius. Dedu į kibirą, statinaitę ar kubilą. Vienam litrui – šaukštas druskos. Pagardinu aviečių, mėtų, vyšnių lapais, svarainiais. Viršų uždengiu avižų šiaudais arba keliais sluoksniais krienų lapų. Labiausiai sūdyti tinka saldžiarūgščiai, kietesni obuoliai. Per Kalėdas ragaujam neišpasakytai gardų patiekalą“, – pasakojo ūkininkas.

Mitybos specialistė: ruoškite skaniai

Dietologė Daiva Markauskaitė sakė, kad daugiausia organizmui naudingų medžiagų išsaugo šaldytos ir raugintos derliaus gėrybės. 

„Tačiau daugelis šaldytų daržovių pakeičia skonines savybes ir atšildytos ištęžta. Raugintos gerai dar ir tuo, kad padeda virškinimui. O termiškai apdorotos konservuotos daržovės ir vaisiai išsaugo tik apie pusę vitaminų. Kita vertus, kai juos paruošiamos su prieskoniais ar tam tikros salotos įvairių daržovių, jas labiau norisi valgyti, daugiau jų suvalgome, daugiau naudingų medžiagų gauname. Be to, norint išsaugoti gerą savijautą labai svarbu valgyti tai, kas skanu“, – akcentavo mitybos specialistė.

Burokėliai su cukinijomis žiemai

3 kg virtų burokėlių ir 2 kg cukinijų sutarkuoti burokine tarka. Plonais pusžiedžiais supjaustyti 1 kg svogūnų. Tada į didelį puodą įpilti apie 200 ml aliejaus, suberti svogūnus ir kepti keletą minučių. Tuomet sudėti burokėlius ir cukinijas, įberti 200 g cukraus, 2 kupinus šaukštus druskos. Maišant virti apie 10 min.

Po to įpilti 200 ml acto, o dar po 5 min sudėti smulkiai supjaustytus du česnakus ir čili pipirą bei pagardinti šaukšteliu maltų juodųjų pipirų. Viską patroškinus dar 5 min, dėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti dangtelius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.