Rinkdamiesi ir vartodami alyvuogių aliejų nedarykite kelių klaidų

Ypač tyras alyvuogių aliejus yra vienas iš septynių maisto pasaulio stebuklų, dovanojantis ne tik puikų kvapą, bet ir širdžiai naudingus riebalus bei antioksidantus. 

 Alyvuogių aliejus praturtina mitybą vertingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus praturtina mitybą vertingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus praturtina mitybą vertingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus praturtina mitybą vertingomis medžiagomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-11 08:17, atnaujinta 2018-10-11 08:32

Tai vienas svarbiausių produktų virtuvėje, tačiau nemažai šeimininkių apie jį žino per mažai.

Kokios dažniausios klaidos, dėl kurių negauname iš alyvuogių tokios naudos, kokios norėtume?

1. Perkate alyvuogių aliejų, supilstytą į skardines, plastikinius arba permatomo stiklo butelius.

Du didžiausi ypač tyro alyvuogių aliejaus priešai – deguonis ir saulė. Tad jeigu jūsų aliejus yra plastiko arba permatomame inde, jis yra veikiamas arba deguonies, arba saulės šviesos.

„Dėl to alyvuogių aliejus apkarsta, tampa gaižus“, – womenshealthmag.com sakė alyvuogių aliejaus žinovė Laureen Winstead. Alyvuogių aliejus savo kokybę geriausiai išsaugo tamsiai žalios arba tamsiai rudos spalvos buteliuose.

2. Prisiperkate alyvuogių aliejaus keleriems metams.

Parduotuvėje užtikote aliejaus išpardavimą ir suskubote jo prisipirkti kuo daugiau? Niekada taip nesielkite.

Alyvuogių aliejus savo savybes išsaugo maždaug metus-pusantrų, o po to praranda ir kvapą, ir naudingąsias savybes.

Pirkdami nukainuotą aliejų būtinai atkreipkite dėmesį į jo galiojimo terminą.

3. Aliejų laikote pernelyg šiltoje vietoje.

Jei alyvuogių aliejų veikia karštis, sklindantis nuo viryklės, ima irti polifenoliai – tai antioksidantai, dėl kurių šis aliejus taip garbinamas ir vertinamas.

Laikykite aliejų vėsioje vietoje, ne ant saulėtos palangės ir ne šalia viryklės.

4. Aliejų vertinate pagal spalvą.

„Vartotojai klysta, manydami, kad alyvuogių aliejaus kokybę atspindi jo spalva, – pasakojo L.Winstead. – Spalva nusako vienintelį dalyką – kada buvo nuimtas alyvuogių derlius ir kada jos buvo išspaustos“.

Kokybiškas aliejus gali būti nuo gyvos žalios iki švelniai geltonos spalvos.

5. Kepate labai aukštoje temperatūroje.

Aukštoje temperatūroje žūsta antioksidantai, keičiasi aliejaus kvapas, jis praranda gerąsias savybes. Norint jas išsaugoti tyro alyvuogių aliejaus nereikėtų įkaitinti daugiau nei iki 180 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.