Nenorite, kad bananai per greitai paruduotų? Štai ką reikia daryti

Parduotuvėje pirkdami kekę bananų pagalvojate, kad nesunkiai ją įveiksite, tačiau jei jų nesuvalgote, praėjus kelioms dienoms jie pradeda ruduoti. Tad jeigu norite apsaugoti bananus nuo greito sunokimo ir pratęsti galiojimo laiką, jums padės keletas gudrybių.

  Parudavusius bananus yra visiškai saugu valgyti ir tokio tipo vaisius yra net lengviau virškinamas.<br> 123rf nuotr.
  Parudavusius bananus yra visiškai saugu valgyti ir tokio tipo vaisius yra net lengviau virškinamas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2019, 12:43 PM

Anot mitybos specialistės Abby K. Cannon, parudavusius bananus yra visiškai saugu valgyti, ir tokio tipo vaisius yra net lengviau virškinamas, nes jame mažiau atspariojo krakmolo, bet daugiau antioksidantų.

Tačiau jeigu norite apsaugoti juos nuo greito nokimo ir pratęsti galiojimo laiką, jums padės keletas gudrybių.

Kodėl bananai paruduoja?

Tiek vaisiaus žievė, tiek minkštimas nokdamas gali pakeisti spalvą dėl įvairių priežasčių. Žievė paruduoja dėl paties banano natūraliai gaminamų etileno dujų.

„Šios dujos skaido rūgščių ir chlorofilo žalius pigmentus, dėl to vaisius pageltuonuoja, o išsiskyrus didesniam dujų kiekiui – paruduoja. Kai žievelė pašalinama, vaisius, reaguodamas į deguonį, taip pat pakeičia spalvą. Šis procesas dar yra žinomas kaip oksidacija“, – papasakojo mitybos specialistė.

Kaip apsaugoti bananus nuo šių procesų?

Pirmiausia patariama vengti laikyti bananus plastikiniuose maišeliuose ir leisti žievei natūraliai apsaugoti bananą.

Laikydami vaisius maišelyje, „įkalinate“ ir etileno dujas, todėl bananai greičiau pradeda nokti.

Bananus geriausia laikyti kekėje, o kekės kotą apvynioti maistine plėvele ar folija.

Taip pat specialistai pataria bananus laikyti atokiau nuo kitų vaisių, gaminančių etileno dujas, pavyzdžiui, obuolių ar avokadų.

Jeigu pastebėjote, kad kažkuris bananas pradėjo ruduoti, ant jo žievės atsirado dėmelių, jį atskirkite nuo kekės. Vienas bananas gali pagreitinti kitų vaisių nokimą.

Ar galima bananus laikyti šaldytuve arba šaldiklyje?

Nors šiuos vaisius geriausia laikyti kambario temperatūroje, kol labiau neprinoko, juos galima laikyti ir šaldytuve arba šaldiklyje. Tai sustabdys nokimo procesą. Jeigu dalis banano liko nesuvalgyta, jį galima suvynioti į popierų, foliją ar plėvelę ir taip pat įdėti į šaldytuvą.

Vėsesnėje temperatūroje žievelė greičiau gali paruduoti, tačiau pats vaisius išlieka geras. Norėdami to išvengti, galite supjaustyti nuluptą bananą nedideliais gabalėliais, sudėti į sandarų indą ir laikyti šaldiklyje.

Svarbu paminėti, kad nederėtų bijoti ir tamsiai rudos ar net juodos spalvos bananų, nes jie vis dar tinkami valgyti. Tokiuose bananuose yra daugiau cukraus, tad jie puikiai tinka kepiniams.

Parengta pagal womenshealthmag.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.