Padėkite į šaldytuvą kavos ar avižų – rezultatas patiks

Kiekvienos virtuvės neatsiejamas atributas – šaldytuvas – mieliausias ne tik tuomet kai būna pilnas, bet ir tada, kai jame vyrauja tvarka. Juk varstyti nemalonų kvapą skleidžiantį ir gendančių produktų vaizdą transliuojantį šaldytuvą tikrai nėra smagu. 

Palaikyti tvarką šaldytuve padeda ir planavimas, ką gaminsite ir kokius produktus pirkti.<br> 123rf nuotr.
Palaikyti tvarką šaldytuve padeda ir planavimas, ką gaminsite ir kokius produktus pirkti.<br> 123rf nuotr.
Šaldytuvui valyti naudokite švelnias šluostes, kad nepažeistumėte paviršių.<br> 123rf nuotr.
Šaldytuvui valyti naudokite švelnias šluostes, kad nepažeistumėte paviršių.<br> 123rf nuotr.
 Šaldytuvą valykite tiktai natūraliomis priemonėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaldytuvą valykite tiktai natūraliomis priemonėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Skirtingiems produktams – skirtingos lentynos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Skirtingiems produktams – skirtingos lentynos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 8, 2019, 8:45 AM, atnaujinta Apr 8, 2019, 8:46 AM

Tad kokios sistemos laikytis, jog akių nebadytų chaosas, o produktai kiek įmanoma ilgiau išliktų švieži? 

Rikiavimo šaldytuve taisyklės

Ne veltui šaldytuvas suskirstytas į skirtingo dydžio stalčius ir lentynas, tačiau dalis žmonių jų paskirties iki galo nežino. 

Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, būtent tvarkingas maisto laikymas šaldytuve gali padėti užkirsti kelią netvarkai ir gedimui.

„Pirmiausia reikia atminti, jog šaldytuve vyrauja skirtinga temperatūra: paprastai viršuje laikosi šiltesnė – apie 6–8°C, o apačioje kur kas vėsesnė – čia ji siekia apie 2–3°C. Dedant produktus į šaldytuvą, reikėtų atsižvelgti į tai. Pavyzdžiui, daugumą vaisių ir daržovių, ypač šviežius, geriausia laikyti apatiniuose stalčiuose – ten jie gaus pakankamai drėgmės ir vėsumos“, – teigia V.Juodkazienė.

Čia pat maisto ekspertė priduria, jog būtina atsižvelgti ir į produktų rūšį: „Bulvės, svogūnai, česnakai, paprikos ir net morkos nemėgsta didelio šalčio – šias daržoves patartina laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje. Klysta ir tie, kurie avokadus ar bananus linkę dėti į šaldytuvą – šaltis lėtina jų nokimą. O štai ryškiaspalvės daržovės gali būti laikomoss aukštesnėse šaldytuvo lentynose, tačiau jas patartina suvartoti kaip įmanoma greičiau“. 

Mėsa, paukštiena ir žuvis, anot V.Juodkazienės, taip pat turėtų būti laikoma šalčiausioje šaldytuvo dalyje – taip jie ilgiau išliks švieži, išlaikys natūralų kvapą. 

Aukštesnėje temperatūroje, tai yra, aukštesnėse lentynose, patartina laikyti jau pagamintus patiekalus, sriubas, pradėtus konservus, kepinius ir pieno produktus: grietinę, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną. 

Sistemingas apsipirkimas ir žymėjimas

Palaikyti tvarką šaldytuve padeda ir planavimas. Kaip teigia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, pravartu pasidaryti savaitės meniu. 

„Optimalu, kai sudaromas sąrašas, atsižvelgiant į produktų galiojimo trukmę. Tai padės vieno apsipirkimo metu užpildyti didžiąją šaldytuvo dalį. Pakaks keletą kartų per savaitę užsukti į prekybos centrą, kad galėtumėte įsigyti šviežio maisto. Analizuodami savo pirkėjų apsipirkimo įpročius matome, jog paprastai tai būna kasdienio vartojimo prekės, tokios kaip duona ir jos gaminiai, pieno produktai, švieži vaisiai ir daržovės“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Ji pataria ant šaldytuve esančių produktų klijuoti lipnius lapelius su jų galiojimo data. 

„Ne visi produktai yra ženklinami nurodant tinkamiausią jų suvartojimo laiką, tad tai atlikti galima patiems. Net ir ant pačių gaminamo maisto, pavyzdžiui, sriubos, kepinių ar šaldyti paruoštų produktų galima klijuoti priminimą – tai padės išvengti nemalonaus kvapo, pelėsio ar kitų nepageidaujamų padarinių, o svarbiausia – maistą suvalgyti laiku ir neišmesti“, – sako B.Čaikauskaitė.

Geram kvapui palaikyti – maisto produktai

Jei kurį laiką apie šaldytuvo turinį negalvojote ir šis spėjo sugesti, nosį riečiančius kvapus neutralizuoti padės natūralios priemonės. 

„Pirmiausia šaldytuvą kruopščiai išvalykite vandeniu, po to darsyk vandens ir acto mišiniu. Valymui naudokite švelnias šluostes, kad nepažeistumėte paviršių. Toks būdas leis minimaliomis priemonėmis pasiekti maksimalių rezultatų, o štai buitinės chemijos siūlau vengti“, – įsitikinusi V.Juodkazienė. 

Maisto ekspertės teigimu, į išvalytą šaldytuvą pravartu įdėti nedidelį kiekį kavos ar citrinos. 

„Jei nedidelį indelį maltos kavos įdėsite į šaldytuvo dureles, o tarp skyrių – po griežinėlį citrinos, pravėrus šaldytuvą dvelks malonus kvapas. Tiesa, produktai gerai sugeria kvapus, todėl jų laikyti ilgiau nei keletą dienų negalėsite. 

Kitu atveju šaldytuve galima laikyti dubenėlį su avižomis – jos puikiai sugeria blogus kvapus“, – teigia V.Juodkazienė. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.