Neskubėkite dėti indų į indaplovę: štai kodėl naudinga juos plauti rankomis

Indaplovė daugeliui atrodo vienas iš nuostabiausių žmonijos išradimų. Gi kaip patogu: pavalgius sudėjai į ją indus, įjungei ir gali ilsėtis. Vienintelis rūpestis vėliau: išimti švarius indus ir sudėti į indaujas.

Jeigu jaučiate įtampą, pabandykite tiesiog suplauti rankomis indus.<br> 123rf nuotr. 
Jeigu jaučiate įtampą, pabandykite tiesiog suplauti rankomis indus.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2019, 10:15 AM

Tačiau kartais net ir turint indaplovę pravartu išplauti indus rankomis. Bent jau taip siūlo mokslininkai.

Floridos valstybinio universiteto (JAV) mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad indų plovimas rankomis padeda gerokai sumažinti streso lygį. Bet tik tada, jeigu tai darote dėmesingai.

Tyrėjai 51 studento paprašė suplauti indus. Prieš pradedant vykdyti užduotį pusė studentų skaitė trumpą sąmoningai nuteikiančią ištrauką apie indų plovimą, o likusi dalis – griežtą sausą instrukciją, kaip plauti indus.

Griežta instrukcija buvo tiesmuka, o sąmoningai nuteikianti ragino kuo atidžiau žiūrėti į užduotį. Štai pastaroji ištrauka:

„Plaudami indus turėtumėte susitelkti tik į šią užduotį. Tai reiškia, kad plaudami indus turite visiškai sąmoningai galvoti apie tai. Iš pradžių tai atrodys kiek kvailokai: kam reikia tiek įtampos tokiai paprastai užduočiai? Bet kaip tik toks ir yra tikslas. Faktas, kad aš esu čia ir plaunu indus yra nuostabi realybė. Esu visiškai savimi, stebiu savo kvėpavimą, sąmoningai suprantu, kad esu čia ir sąmoningai vertinu savo mintis bei veiksmus. Jokiu būdu negaliu blaškytis nesąmoningai, kaip butelis, besisupantis ten ir čia ant bangų“.

Tyrimo autorius, Floridos valstijos universiteto psichologijos programos doktorantas Adamas Hanley sakė: „Mane ypač domino, kaip tokiežemiški gyvenimo užsiėmimai gali padėti padidinti atidumą ir gerovės pojūtį apskritai“.

Paaiškėjo, kad žmonės, kurie plovė indus, galvodami apie tai sąmoningai (susitelkdami į indų ploviklio kvapą, vandens temperatūros pojūtį ir prisilietimą prie indų), jautėsi net 25 procentais labiau įkvėpti ir 27 procentais sumažino savo nervingumą.

Tie, kurie plovė indus sąmoningai apie tai negalvodami, iš užduoties nepasisėmė jokios naudos.

„Vadinasi, kasdienė veikla, kurią vykdome apgalvotai ir sąmoningai, gali padidinti sąmoningumo lygį“, – padarė išvadą tyrėjai.

Žinoma, tyrimo apimtis buvo labai maža – tirtas vos 51 žmogus, tad ją reikėtų pakartoti, tiriant daugiau žmonių, Bet net ir tai leido tyrėjams padaryti išvadą, kad įvairi kasdieninė veikla gali sumažinti stresą ir pagerinti psichologinę būseną.

Parengta pagal „Southern Living“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.