Paprasti patarimai padės išsirinkti geriausios kokybės vaisius ar daržoves

Vaisiai ir daržovės – vieni greičiausiai gendančių produktų. Nors juos dažniausiai vertiname pagal išvaizdą, patariama nedaryti skubotų išvadų – kai kurių vaisių ir daržovių kokybę galima įvertinti tik pamačius tai, kas slypi viduje.

Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>123rf ir pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>123rf ir pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą.<br>Pranešimo autorių nuotr.
A.Čudinienės teigimu, vaisių ir daržovių kokybė iš tiesų ne visuomet atsispindi tik apžiūrėjus jų išorę.<br>Pranešimo autorių nuotr.
A.Čudinienės teigimu, vaisių ir daržovių kokybė iš tiesų ne visuomet atsispindi tik apžiūrėjus jų išorę.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-10-10 08:27, atnaujinta 2019-10-10 12:08

Pasak specialistų, vadovaudamiesi keliais paprastais patarimais ne tik išsirinksite geriausius produktus, bet ir neišmesite jų anksčiau laiko.

Gerai apžiūrėkite

Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus. Juk bananai saldžiausi, kai ant jų žievės jau yra rusvų taškelių, o neplautos bulvės, nors atrodo mažiau patraukliai, genda lėčiau nei sąlytį su vandeniu turėjusios daržovės.

Žinoma, pagal išvaizdą galima nemažai nuspręsti apie daržovių tinkamumą toliau juos vartoti. Žalios daržovės, tokios, kaip brokoliai, lapinės salotos, žalumynai, neturėtų būti praradę ryškios žalios spalvos, nesuvytę. 

Renkantis šaknines daržoves – bulves, batatus, morkas ar burokėlius – reikėtų atkreipti dėmesį į jų odeles. Jos neturi būti susiraukšlėjusios.

Svarbu apžiūrėti ir perkamas uogas. Jei norite labiau sunokusių vynuogių, reikėtų pakelti jų krepšelį ir pažiūrėti į dugną – prisirpusios jos krenta nuo šakelės, todėl dugne turėtų būti nemažai palaidų, sunokusių vynuogių. Renkantis uogas reikėtų atkreipti dėmesį į kvapą – jis neturėti būti itin stiprus, aitrus. Parsinešus namo patariama perrinkti prinokusias uogas nuo kitų, nes atskirtos jos ilgiau išliks šviežios.

Tiesa, pasak prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, vaisių ir daržovių kokybė iš tiesų ne visuomet atsispindi tik apžiūrėjus jų išorę – kai kurie pažeidimai gali būti įvertinami tik pažvelgus vidun: „Didžioji dalis vaisių ir daržovių rūšių yra perpjaunami – patikrinami, ar nėra pažeisti, sugedę, ar neturi pašalinio kvapo bei perteklinės išorinės drėgmės, ar nėra pažeisti kenkėjų. Tačiau svarbu patikrinti ne tik išvaizdą, bet ir sunokimo lygį“, – pabrėžia specialistė.

Patikrinkite svorį

Anot A.Čudinienės, mažai kam žinoma, jog dar iki atkeliaujant į parduotuvių lentynas vaisius ir daržoves tikrina aukštos kompetencijos, specialiai apmokyti kokybės kontrolieriai. 

„Įvairių vaisių – kivių, vynuogių, persikų, nektarinų, melionų bei arbūzų – sunokimas matuojamas pagal cukraus kiekį. Pamatavus, kiek vaisius turi cukraus, galima sužinoti, ar jis pakankamai sunokęs. Jei arbūzą perkate parduotuvėje, jo liaudiškais metodais tikrinti, pavyzdžiui, belsti, jau nereikėtų“, – tikina A.Čudinienė.

Bananų skoniui ir kokybei nustatyti naudojami kiti specialūs įrankiai. „Viena iš priemonių yra bananų spalvų vertinimo skalė. Ji naudojama bananų žievės spalvai įvertinti. Tačiau svarbi ne tik spalva, bet ir temperatūra, kuri patikrinama lazeriniais bei adatiniais termometrais. Jais nustatoma, ar bananai buvo transportuojami tinkamoje temperatūroje, nes tai lemia ir jų tinkamą tolimesnį nokimą“, – apie parduotuvių užkulisius pasakoja kokybės vadovė.

Svarbus ir citrusinių vaisių sultingumas, kuris tikrinamas išspaudus citrinos, apelsino ar mandarino sultis. Tiesa, sultingumą nuspėti galima ir neišspaudus sulčių, o vertinant svorį – sunokusios daržovės ar vaisiai būna sunkesni, nes yra sultingesni. Geriausias būdas patikrinti pačiam – į rankas paimti du panašaus dydžio produktus ir palyginti abiejų svorį.

Sultingumą ir saldumą taip pat galima vertinti pagal vaisiaus kietumą ir minkštumą – jis neturėtų būti itin tvirtas, bet ir ne ištižęs. Tiesa, kai kurie vaisiai kaip tik geriausi, kai yra itin minkšti, pavyzdžiui, figos ar kelios persimonų rūšys.

Renkantis melionus, reikėtų švelniai spustelti ten, kur buvo vaisiaus stiebas – jei ta vieta minkštesnė, jis bus prinokęs. Be to, prinokęs melionas skleis stipresnį kvapą.

Bene sunkiausia užduotis avokadų mėgėjams – išsirinkti tokį, kuris bus iš karto tinkamas vartoti. Prinokusį avokadą galima atpažinti iš jo odelės – labiau sunokęs bus šiek tiek tamsesnis, gali turėti rudų dėmelių. Be to, avokado kotelio vieta turi būti šviesiai žalios spalvos. Nepatariama avokadų minkštumo tikrinti spaudžiant pirštais, nes taip galima juos pažeisti – geriau paimti visu delnu ir švelniai spustelti.

Įvertinkite ir kaimynystę

Nors prekių išdėstymas parduotuvėse mažai ką pasako apie produktus, tačiau daržovėms ir vaisiams jų kaimynystė turi didelės įtakos. Todėl net ir šaldytuve juos laikyti patariama atsižvelgiant į jų savybes, kad produktai nesugestų anksčiau laiko.

„Dauguma vaisių nokdami ir gesdami išskiria dujas, vadinamas etilenu, kurios paspartina nokimo procesus šalia esančiuose vaisiuose ir daržovėse. Žinant tai, galima ne tik paskatinti nokimą, bet ir apsaugoti gėrybes nuo gedimo. Pavyzdžiui, gūžinė („Iceberg“) salota yra labai jautri šalia esančiam pomidorui, todėl jie turėtų būti atokiau vienas nuo kito – taip sudaromos palankiausios sąlygos daržovėms ir vaisiams kuo ilgiau išlikti šviežiems“, – tikina A.Čudinienė.

Atskirai laikomi taip pat turėtų būti daugiausiai etileno išskiriantys obuoliai, avokadai, bananai, melionai, kriaušės, baklažanai, svogūnai, taip pat – kaulavaisiai: persikai, nektarinai.

Visi vaisiai ir daržovės taip pat turi būti nuolat perrenkami, sumaniai išdėliojami, laikomi originaliose dėžėse, kad būtų kuo mažiau liečiami rankomis – su kiekvienu prisilietimu šviežumo laikas sutrumpėja. Pasak kokybės vadovės, laikytis šių taisyklių svarbu, nes prekybos centruose „Rimi“ vadovaujamasi principu, kad pirkėjo žodis – paskutinis ir, jei jo netenkina produkto šviežumas ar kokybė, parduotuvė grąžina pinigus už įsigytas prekes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.