Žinovė pasidalijo gudrybėmis, kurios padės ilgiau išsaugoti maisto produktus

Kur laikyti miltus, mėsą, duoną, pieną ar kitus produktus, kad kuo ilgiau nesugestų? Kaip ilgiau išsaugoti šviežius produktus? Kai dėl koronaviruso grėsmės daugelis užsidarę namuose, šie klausimai svarbūs kaip niekada.

Tinklaraštininkė R.Šniolienė pataria, kaip saugoti tam tikrus maisto produktus ir ką pasigaminti, jeigu produktų galiojimo terminas artėja prie pabaigos.<br> 123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Tinklaraštininkė R.Šniolienė pataria, kaip saugoti tam tikrus maisto produktus ir ką pasigaminti, jeigu produktų galiojimo terminas artėja prie pabaigos.<br> 123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Tinklaraštininkė R.Šniolienė pataria, kaip saugoti tam tikrus maisto produktus ir ką pasigaminti, jeigu produktų galiojimo terminas artėja prie pabaigos.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tinklaraštininkė R.Šniolienė pataria, kaip saugoti tam tikrus maisto produktus ir ką pasigaminti, jeigu produktų galiojimo terminas artėja prie pabaigos.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Miltai.<br>123rf.com nuotr.
 Miltai.<br>123rf.com nuotr.
 Kelios gudrybės padės ilgiau išsaugoti maisto produktus.<br> 123rf nuotr.
 Kelios gudrybės padės ilgiau išsaugoti maisto produktus.<br> 123rf nuotr.
Makaronai su maltos mėsos padažu.<br>123rf nuotr.
Makaronai su maltos mėsos padažu.<br>123rf nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
 Šaldytas silkių užkandis.<br>R.Šniolienės nuotr.
 Šaldytas silkių užkandis.<br>R.Šniolienės nuotr.
 Šaldytas silkių užkandis.<br>R.Šniolienės nuotr.
 Šaldytas silkių užkandis.<br>R.Šniolienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 10:46 AM

Patarimais, kaip laikyti maisto produktus ir ką pasigaminti, jeigu jų galiojimo terminas artėja prie pabaigos, pasidalijo tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė.

Miltai ir kruopos. Miltų galiojimo laikas dažniausiai būna ilgas, tačiau, kaip ir kruopas, juos labai mėgsta maistinės kandys. Jų išvengti beveik neįmanoma – kandžių parsinešame namo maisto pakuotėse, ant drabužių, gyvenančius arčiau miško jos aplanko pro atvertus langus.

Jei pakuotėje aptikote voratinklių ar jau išsiritusių lervų, sveikatos specialistai paskatins jus kuo greičiau išmesti miltus. Senoliai užkrėstus miltus sijodavo per patį tankiausią sietą ir kuo greičiau kepdavo duoną ar blynus.

Jeigu spintelėje, kurioje laikote miltus, aptikote kandžių, būtina ištraukti ir apžiūrėti visus ten esančius produktus, užkrato gali būti net sodoje.

Nebūsite ramūs ir išsiurbę bei drėgna šluoste išvalę spinteles – kandys veisiasi ir ant neprieinamų spintelių dalių.

Išbandykite veiksmingą produktų išsaugojimo būdą – šaldymą. Visų stadijų kandys – nuo kiaušinių iki drugio – žūsta šaltyje, todėl parsineštus produktus kelioms valandoms dėkite į šaldiklį, o vėliau laikykite įprastoje vietoje. Jei šaldytuve turite laisvos vietos, miltus laikykite jame.

Malta mėsa (faršas). Šaldyti puikiai tinkantis mėsos gaminys. Šaldant didelį kiekį užimamas didelis šaldiklio plotas, o ir atšildyti užtruks kone parą.

Tačiau yra būdas, padedantis ir sutaupyti vietos šaldiklyje, ir tolygiai bei greitai atšildyti šį gaminį. Maltą mėsą plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus lakšto, jį susukite į ritinį, dėkite į šaldiklį. Prieš gamindami maltos mėsos ritinį (ar atpjautą reikiamo dydžio dalį) iš šaldiklio perkelkite į šaldytuvą ir, nelygu temperatūra šaldytuve, po 1–3 valandų mėsa bus visiškai atitirpusi.

Jei šaldiklyje vietos nėra, maltą mėsą pasūdykite, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir iškepkite keptuvėje. Atvėsintą sudėkite į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve.

Taip paruošta mėsa taps puikiu lietinių ar virtinių įdaru, išsivirsite gardžios aitriųjų paprikų sriubos arba pasigaminsite klasikinio makaronų padažo.

Pienas. Baigiantis pieno galiojimo laikui likutį užvirinkite ir atvėsusį laikykite šaldytuve, pieno galiojimas prasitęs 1–2 dienomis, ne ilgiau.

Jei baigia galioti didelis pieno kiekis, galima pasigaminti naminės varškės ar sūrio.

Pašildykite pieną ir į jį įmaišykite rūgšties ar specialių fermentų. Nukoškite. Beje, kaitinimo metu atsiskyrusios išrūgos – puiki plaukų skalavimo priemonė.

Aliejus. Dauguma aliejaus rūšių ilgainiui apkarsta – dažniausiai vyksta dėl netinkamų, o jei tiksliau – nestabilių laikymo sąlygų.

Jei aliejus parduotuvės lentynoje stovėjo šiltoje aplinkoje, o parsinešę namo butelį laikote šaldytuve, taip sukuriate temperatūros kontrastą.

Tad pirktinį aliejų vertėtų laikyti virtuvės spintelėje arba kitoje tamsioje vietoje kambario temperatūroje.

Ką tik išspaustą aliejų galima laikyti šaldytuve, taip pailgės jo galiojimo laikas, tik ištraukę butelį ir įsipylę reikiamą kiekį aliejų iš karto grąžinkite į šaldytuvą.

Jei turite džiovintų žolelių, aitriųjų paprikų ankščių, užpylę juos aliejumi turėsite puikų salotų pagardą. O kad atsiskleistų aromatas ir skonis, žolelės ir paprikos aliejuje turėtų pabūti bent dvi savaites.

Varškė. Ją taip pat galima laikyti šaldiklyje, bet yra galybė puikių gaminių receptų – varškės apkepai, varškėčiai, sausainiai, duonelės ar sūriai. Varškėčius ir sūrius taip pat galima laikyti šaldiklyje.

Vaisiai. Pradėjusius vysti vaisius galima džiovinti. Jei neturite elektrinės džiovyklės, tiks paprasta orkaitė.

Pašalinę sėklas ar kaulus ir supjaustę plonais griežinėliais vaisius paskleiskite ant popieriumi išklotos skardos ir džiovinkite 50–70 laipsnių temperatūroje.

Nebepatrauklūs vaisiai puikiai tinka kompotams, džemui, kokteiliams gaminti.

Citrinas galima sūdyti. Įpjovus kryžmai iki pusės vaisiaus, vidų gausiai priberkite rupios druskos, į indą, kuriame sūdysite citrinas, taip pat berkite gerą saują, sustatykite citrinas ir berkite druskos, kol citrinų nebebus matyti. Po mėnesio turėsite nuostabų pagardą sriuboms, troškiniams, salotų užpilams.

Sultys. Jei turite daug morkų, burokėlių, prapjautą moliūgą ar cukiniją ir daržovės pradeda vysti, raukšlėtis, bet sunaudoti jų negalite, išspauskite sultis. Ir neišmeskite tarkių. Morkų tarkiai puikiai tiks morkų pyragui kepti, sumaišę juos su medumi ir sėklomis pagaminsite nuostabų desertą. Daržovių tarkius sudėkite į šaldyti tinkančius indus ar maišelius ir laikykite šaldiklyje. Tarkiai sutirštins, pagardins ir aromatizuos sriubas, troškinius.

Daržovės. Ką daryti su pradedančiomis raukšlėtis bulvėmis, žino dažnas. Bet kai pradeda vysti morkos ar burokėliai, sulčių iš jų nebeišspausite. Tuomet jas galima supjaustyti plačiomis juostomis ir užraugti – panardinti į sūrymą. Fermentacija užtrunka kelias dienas, bet verta luktelėti – turėsite ne tik puikių garnyrų ar užkandžių, bet ir naudingų žarnynui probiotikų. Šaldiklyje puikiai laikosi ne tik krapai, bet ir pjaustyti svogūnų laiškai.

Medus. Kai medus sukietėja, kristalizuojasi, jį dar galima vartoti, pavyzdžiui, saldinti arbatą ar kavą, bet geriausias seno medaus panaudojimo būdas – giros gaminimas.

Gira – dar ir puiki galimybė sunaudoti vysti pradėjusius obuolius ar burokėlius. Girą užraugs net vaikai – tereikia į vieną litrą kambario temperatūros vandens dėti 2 šaukštus medaus, maišyti, kol medus ištirps, ir gautu skysčiu užpilti šviežius ar džiovintus vaisius ar riekelėmis pjaustytus burokėlius, įberti kmynų ar krapų sėklų ir palikti 2–3 dienas fermentuotis. Įrūgusią girą reikėtų laikyti šaltai.

Šaldytas silkių užkandis

Jei lieka nesuvalgytos marinuotos ar sūdytos silkės, jos galiojimą galima pratęsti paruošus šaldytą užkandį.

Reikės:

  • vidutinio dydžio silkės
  • 8–10 česnakų skiltelių
  • maltų juodųjų pipirų
  • maltų citrinpipirių

Silkę išdorokite, dėkite oda žemyn ant pjaustymo lentos, pašalinkite stuburkaulį su šoniniais kaulais. Tuomet žuvį iškapokite peiliu, kad būtų kuo daugiau įpjovų.

Smulkiai sukapokite česnaką, tolygiai paskirstykite ant žuvies, užberkite maltų pipirų.

Ant maistinės plėvelės kvadrato dėkite filė puselę ir atidžiai susukite į vyniotinį, plėvelės galus apsukite kuo standžiau. Susukite ir kitą filė. Vyniotinius dėkite į šaldiklį. Prieš valgydami ištraukite iš šaldiklio, aštriu peiliu plonai padrožkite, dėkite ant juodos duonos riekės, apteptos sviestu. Vyniotinį iškart suvyniokite į plėvelę ir vėl dėkite į šaldiklį.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.