Patarė, kaip ruošti keptos duonos užkandį su padažu, kuriuo galėsite mėgautis be sąžinės graužimo

Turbūt nėra lietuvio, kuris nors kartą nebūtų paragavęs keptos duonos su česnaku ir sūrio bei majonezo padažu. Toks užkandis patinka daugeliui, tačiau norint maitintis sveikai ir subalansuotai, jis tikrai nepatenka tarp rekomenduojamų skanėstų. 

 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br>Nuotr. iš „Riebus katinas“. 
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br>Nuotr. iš „Riebus katinas“. 
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> „Pixabay“ nuotr.
 Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį.<br> „Pixabay“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 10:14 AM, atnaujinta Jul 16, 2020, 10:14 AM

Norintiems kepta duona mėgautis be sąžinės graužimo, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia keletą patarimų, kurie pavers šį užkandį sveikesniu. 

Kaip žinia, per didelis riebalų kiekis gali sukelti sveikatos problemų – padidinti širdies ligų riziką.

Tad ką daryti tiems, kurie neatsispiria aliejuje keptai duonai, pagardintai riebiu sūrio ir majonezo padažu? 

Maisto ekspertė V.Juodkazienė sako, kad šiandien turime įvairiausių alternatyvų, kurios leis mėgautis šiuo užkandžiu nesibaiminant dėl sveikatos. Tereikia atkreipti dėmesį į jo gamybos būdą, sudedamąsias dalis ir pasirinkti tinkamą padažą.  

Nepaskandinkite duonos aliejuje

Daugeliui keptos duonos gaminimas gali sietis su dideliu puodu aliejaus. Tačiau V.Juodkazienė sako, kad tokią kepimo praktiką galima lengvai pakeisti sveikesne ir mažiau kaloringa. Pasak jos, visai nebūtina išmirkyti duonos aliejuje, kad gautume norimą rezultatą. 

„Galima rinktis tokius duonos kepimo būdus, kurie ne tik padės sumažinti aliejaus kiekį, bet ir atskleis tikrąjį keptos duonos skonį, vietoj to, kad valgydami burnoje jaustumėte vien riebalus. Jeigu ketinate duoną kepti keptuvėje – pasistenkite neapsemti jos aliejumi, kepimui pakanka ir nedidelio jo kiekio. 

O jei norite dar sveikesnio varianto – kepkite duoną orkaitėje. Sudėkite ją ant kepimo popieriaus ir apipurkškite aliejumi arba ištepkite konditeriniu teptuku“, – sako maisto ekspertė.

Rinkitės maistingą duoną

Tinkamos duonos pasirinkimas yra vienas svarbiausių šio užkandžio gaminimo aspektų. Šiandien galima rasti įvairiausių duonos rūšių, todėl maisto ekspertė pataria rinktis tą, kuri yra ne tik jūsų mėgstamiausia, bet ir maistingiausia. 

„Tik nuo jūsų pačių priklauso, kokį užkandį pasigaminsite, todėl nebijokite eksperimentuoti ir išsirinkite tokią duoną, kuri jums patinka. Svarbiausia – atkreipti dėmesį į jos sudėti, kad užkandis būtų ir skanus, ir maistingas. 

Kvietinėje duonoje yra mažiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų, todėl geriau rinktis ruginę. Be to, svarbu ir iš kokių miltų ji iškepta. Visada geriau rinktis tą duoną, kuri pagaminta iš viso grūdo dalių miltų“, – pataria V.Juodkazienė.  

Pasak maisto ekspertės, verta įsidėmėti ir tai, kad kokybiškos duonos sudėtyje nebus jokių konservantų, tik miltai, vanduo ir raugas arba mielės. 

Eksperimentuokite su pagardais

Sūrio ir majonezo padažas skamba kaip tikra riebalų ir kalorijų bomba. Bet V.Juodkazienė primena, kad galima rinktis ir kitas pagardų alternatyvas, kurios bus ne tik skanios, bet ir maistingos.

„Gamindami užtepėlę prie keptos duonos nebijokite išbandyti ką nors naujo. Kad užkandis būtų sveikesnis, majonezą keiskite kitu ingredientu, pavyzdžiui, varške ar graikišku jogurtu. Užtepėlę taip pat galima paskaninti įvairiomis žolelėmis, česnaku, riešutais ar kitais jūsų mėgstamais priedais. 

Nepamirškite, kad tik nuo jūsų pačių priklausys, kiek sveikesnis bus šis užkandis“, – sako maisto ekspertė.  

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.