Kelios taisyklės, kaip grilyje kepti daržoves, kad pirštelius apsilaižytumėte

Šiltą dieną daugelis mėgaujasi šašlykais, grilyje skrudinamomis dešrelėmis ir žuvimi. Tačiau alkį puikiai numalšina ir įvairūs daržovių patiekalai. 

Grilyje keptos daržovės.<br>123rf nuotr.
Grilyje keptos daržovės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2020, 6:08 PM

Nors šios gėrybės dažniausiai naudojamos garnyrui, „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad jos gali tapti ne ką prastesniu pagrindiniu patiekalu.

Nebijokite improvizuoti

Daugelis jau yra išbandę grilyje keptas šviežias cukinijas, pomidorus, paprikas ar baklažanus. Tačiau, pasak V.Juodkazienės, vertėtų paragauti ir keptų gūžinių kopūstų, agurkų, smidrų ar pankolio stiebų. Šiek tiek apskrudę jie įgauna salstelėjusį skonį ir „pagauna“ dūmo kvapą. 

„Ruošdami grilio patiekalus nebijokite improvizuoti. Ant grotelių puikiai tiks ne tik šviežios, bet ir marinuotos daržovės. Galite rinktis jau paruoštas daržoves arba patys pasigaminti marinatą iš citrinų sulčių, medaus ir įvairių prieskonių. Paruošti grilyje puikiai tiks marinuotos saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, pievagrybiai, artišokai ar svogūnai“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.    

Nepaverskite daržovių angliukais

Daugelį daržovių patiekalų ant grilio paruošti visai nesunku, tačiau maisto ekspertė ragina laikytis kelių pagrindinių taisyklių.  

„Norėdami skaniai ir sveikai paruošti daržoves, pasirinkite tinkamą grilio temperatūrą ir jokiu būdu jų neperkepkite. 

Ilgai kepamas daržoves, pavyzdžiui, bulves, verčiau apsukite folija, kad šios per daug neapskrustų. 

Taip pat saikingai naudokite prieskonius – nepersūdykite ir venkite riebių padažų. Dėl to  daržovės bus skanesnės, išlaikys natūralų skonį ir daugiau naudingųjų medžiagų“, – ragina V.Juodkazienė.   

Vietoje tradicinių šašlykų – daržovių iešmeliai

Nors daržovių iešmeliai daugeliui gali atrodyti kaip lengvas užkandis prieš pagrindinį patiekalą, pasak V.Juodkazienės, jais galima tikrai neblogai pasisotinti. 

„Viskas priklauso nuo to, kokias daržoves pasirinksite. Jei ant iešmelio mausite vien gūžinių salotų lapus su keliais agurkais ar pomidorais, tai bus išties lengvas patiekalas, atstojantis įprastą garnyrą. Bet jei šiam vėrinukui pasirinksite baklažaną, turintį daug maistinių medžiagų, kurios greitai suteikia sotumo jausmą, neliksite alkani. Taip pat prie baklažanų itin dera varškės, Kamambero ir halumio sūris“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi lengvu ir greitai paruošiamu receptu.

Daržovių iešmeliai

Reikės (2 asm.): 

  • 400 g baklažano
  • 200 g varškės sūrio
  • 1 nedidelės cukinijos
  • 2 geltonųjų paprikų
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • 10 vyšninių pomidorų
  • 70 ml alyvuogių aliejaus
  • 70 ml citrinų sulčių
  • šviežių arba džiovintų petražolių
  • druskos, pipirų

Paruošimas

Baklažaną, cukiniją ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Papriką supjaustykite stambesniais gabalėliais. Viską sudėkite į indą su pomidorais ir užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite maistine plėvele ir marinuokite apie 1 valandą.

Sūrį supjaustykite stambesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis sumaukite ant iešmų. Kepkite iki 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.