Rinkdamiesi mandarinus mažiausiai dėmesio kreipkite į spalvą – paaiškino, kodėl

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir dažnam jis reiškia žiemos pradžią. 

Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Geriausios mandarinų skonio savybės atsiskleidžia vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-11-29 20:47

„Mes, lietuviai, nesame jokia išimtis, nes mandarinai – vieni populiariausių žiemos vaisių visoje Europoje“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors šiandien yra vieni populiariausių, mandarinai Europą iš visų citrusinių vaisių pasiekė paskutiniai. XIX a. pradžioje pirmieji sodinukai iš Kinijos atkeliavo į Angliją, bet ten klimatas jiems augti nebuvo palankus. Užtruko dar apie keturiasdešimt metų, kol mandarinai pagaliau pasiekė Italiją, tenykštės sąlygos buvo daug geresnės, ir vaisius užkariavo vietą ant dažno stalo.

Lietuvoje mandarinai ypač mėgstami ir nors pirkėjams siūlomas platus šviežių vaisių asortimentas patenkintų net išrankiausią skonį, mandarinai nė nemano užleisti žiemos vaisių lyderio pozicijų. 

Anot V.Budrienės, per metus pirkėjams pasiūloma daugiau kaip dvidešimt skirtingų rūšių mandarinų. 

Vis dėlto analizuodami lietuvių pomėgius, maisto ekspertai pastebi, kad didžiausią palankumą yra pelniusios trys: klementinai, likeriniai ir paprastieji mandarinai.

Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai, labiausiai vertinami dėl juose esančio vitamino C. Ir nors mandarinai jo turi šiek tiek mažiau, juose daugiau natūralaus cukraus, todėl skonis priimtinesnis daug didesniam kiekiui žmonių. Be to, mėgstama ir kita puiki mandarino savybė – jis lengvai lupasi.

Mandarinų geriausios skonio savybės atsiskleidžia būtent vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje. Jie išsiskiria gaiviu skoniu ir ryškia išvaizda, dėl kurios tampa skania šventinio stalo puošmena. Tačiau kaip išsirinkti pačius sultingiausius, geriausiai prinokusius, saldžiausius ar rūgštesnius mandarinus?

Aldona Čepulis, „Iki“ produktų kokybės vadovė, dalijasi pagrindiniais gerų ir kokybiškų mandarinų požymiais, kuriuos turi žinoti kiekvienas šio vaisiaus gerbėjas.

Dydis. Žinoma, tai yra svarbi savybė. Didesni mandarinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo.

Svoris. Šis faktorius labai svarbus faktorius renkantis kokybišką vaisių. Parduotuvėje pabandykite palyginti skirtingų mandarinų svorį. Sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Taigi ieškodami sultingesnių vaisių, rinkitės pagal svorį.

Kietumas. Prisirpę mandarinai neturėtų būti kieti. Lengvai spustelėjus jie turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą. Jei nesispaudžia – vaisiai greičiausiai per mažai prinokę. O jei paspaustas įdumba ir nebeatsistato, bus pernokęs.

Kvapas. Prinokę ir geros kokybės mandarinai būna intensyvaus saldaus kvapo. Jei vaisiaus kvapas rūgštus, „nemandariniškas“, keistai aitrus vaisius gali būti sugedęs. O jei mandarinai visiškai nekvepia net pralupus, jie tikrai nėra kokybiški.

Oda. Ji ne tik nuotaikingos spalvos, bet ir yra vienas aiškiausių mandarino kokybės indikatorių. Sveiko ir geros kokybės vaisiaus odelė nesutrūkinėjusi, nedėmėta, neturi juodų taškų, minkšta. Ji lengvai lupasi be peilio.

Lapai. Jei mandarinas parduodamas su koteliu ir lapais, atkreipkite dėmesį į jų kokybę. Citrusinių vaisių lapai nėra lepūs ir nuskinti išsilaiko žali ir nesuvytę pakankamai ilgai. Tačiau, jei lapai susisukę, padžiūvę, vaisiai gali būti gerokai perlaikyti ir senstelėję.

Spalva. Ji yra būtent ta mandarino dalis, į kurią reikėtų mažiausiai kreipti dėmesį. Spalva priklauso nuo mandarino rūšies ir gali būti tiek ryškiai oranžinė, tiek geltona, tiek žalia. Ji visai neturi įtakos vaisiaus kokybei. Atvirkščiai – žalsvi mandarinai dažnai būta net saldesni už savo oranžinius brolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.