Šefas patarė, kaip neturint kepsninės išsikepti gardžių grilio kepsnių: viena taisyklė itin svarbi

Už lango vis dažniau pasirodant saulei, dalis šalies gyventojų jau spėjo nuvalyti dulkes nuo grilių ir kepsninių. Tačiau užklupus lietui ar šaltukui, lygiai tokius pat sultingus mėsos patiekalus galima išsikepti ir namuose. 

Šefas V.Blauzdavičius teigia, kad jei norisi gero rezultato, bet laiko – neypatingai daug, marinuoti produktai yra pats geriausias pasirinkimas.<br> Pranešimo autorių ir 123rf nuotr.
Šefas V.Blauzdavičius teigia, kad jei norisi gero rezultato, bet laiko – neypatingai daug, marinuoti produktai yra pats geriausias pasirinkimas.<br> Pranešimo autorių ir 123rf nuotr.
 „Grill&amp;Fun“ produkcija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 „Grill&amp;Fun“ produkcija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 V.Blauzdavičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 V.Blauzdavičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 6:15 PM

Grilio eksperto Vyliaus Blauzdavičiaus teigimu, savo virtuvėje pagaminti minkštus ir gardžius šašlykus, šonkaulius ar kepsnius – visai nesudėtinga, tereikia žinoti kelias taisykles. 

Pasak V.Blauzdavičiaus, jeigu kepti lauke dar per šalta arba tokios galimybės neturite išvis, nusiminti nereikėtų, nes namuose galima pagaminti ne ką mažiau gardžių patiekalų.

„Kepdami mėsą namuose – keptuvėje arba orkaitėje – lengviau galėsite kontroliuoti kepimo temperatūrą, taip pat būsite nepriklausomi nuo oro sąlygų, o gardžius patiekalus iškepsite itin paprastai. Tiesa, gaminant savo virtuvėje reikėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus“, – teigia virtuvės šefas.

Anot jo, namuose, pavyzdžiui, orkaitėje, dažniausiai esame įpratę naudoti 180 laipsnių temperatūrą, tačiau mėsą būtina kepti žemesnėje kaitroje. Taip ji išliks minkštesnė ir sultingesnė. 

„Nepatingėkite tam skirti daugiau laiko ir mėsą kepkite 140-150 laipsnių temperatūroje, nes rezultatas skiriasi stulbinamai, o kartą pabandę, prie kitokių įpročių nebegrįšite“, – sako V.Blauzdavičius.

Pašnekovas pažymi, kad savo virtuvėje itin paprastai iškepsite marinuotus kiaulienos šonkaulius: „Tereikia orkaitę įkaitinti iki 130 laipsnių temperatūros, šonkaulius dėti į kepimo skardą kaulu į apačią ir kepti 60 minučių. Tada šonkaulius suvynioti į foliją ir kepti dar 45 minutes. Jei norisi - galima foliją atidengti, aptepti barbekiu padažu, kepti 5 minutes ir po to dar kartą aptepti barbekiu padažu ir kepti 5 minutes.  Tokiu būdu iškepta mėsa bus be galo sultinga ir minkšta.“ 

Teliks tik išsikepti

Nors už lango orai dar permainingi, prekybos tinklas „Lidl“ grilio sezoną jau skelbia atidarytu, sako „Lidl Lietuva“ mėsos asortimento vadovas Stasys Gineitis.

„Šiemet pirkėjus nustebinsime plačiu mėsos produktų pasirinkimu, kuriuos gardžiai ir be didelių pastangų paruošti galima tiek lauke, tiek namuose – „Grill&Fun“ produkcija jau paruošta, tad lieka tik iškepti. Be to, pirkėjams pasiūlysime ir sūrių kepti grilyje, padažų bei kitų kepimo priedų“, – pažymi S.Gineitis.

Įsigydami marinuotus produktus, mėsos skonio neaukojate

Šefas V.Blauzdavičius pratęsia, kad jei norisi gero rezultato, bet laiko – neypatingai daug, marinuoti produktai yra pats geriausias pasirinkimas: „Apskritai norint pačiam namuose sukurti gerą marinatą reikia daugybės žinių, nuolat bandyti ir eksperimentuoti.

Tačiau renkantis jau kepti paruoštus gaminius nereiškia, kad nebelieka vietos fantazijai. Galima eksperimentuoti su kepimo būdais, garnyrais, patiekimu ar papildomų skonių suteikimu. Mėsos marinavimas – tik dalis ilgo gaminimo proceso.“

Grilio eksperto teigimu, specialaus paruošimo marinuotiems gaminiams prieš kepimą nereikia. Tačiau svarbus jo patarimas, pritaikomas visos mėsos rūšims, nepaisant to, ar kepate ją namuose, ar lauke – bent valandą prieš kepimą ją palaikyti kambario temperatūroje.

„Sušilusi mėsa bus paruošta tolygiai. Jeigu ją kepsite išėmę tiesiai iš šaldytuvo, tuomet išorė gali būti apskrudusi, o vidus – žalias, taip pat mėsa praras daug sulčių ir išsausės. Dar viena rekomendacija – jei ant gaminio yra likę nemažai marinato, perteklių reikėtų nuvalyti, kad jis nepridegtų prie mėsos“, – sako pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.