Visa tiesa apie ketaus puodus: kaip naudoti ir prižiūrėti

Ketaus puodai – virtuvės klasika. Juos naudojo mūsų seneliai, o šiandien moderni šių puodų versija grįžta į virtuvę. Ketaus puodo įsigijimas gali tapti didelės meilės pradžia, kuri lems, kad iš kitų medžiagų pagaminti puodai liks nuošalyje.

Ketaus puodai.
Ketaus puodai.
Ketaus puodai.
Ketaus puodai.
Ketaus puodai.
Ketaus puodai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 9:17 AM, atnaujinta Apr 30, 2021, 4:00 PM

Palengvina kasdienį maisto gaminimą

Geriausi virtuvių šefai žino, kad maisto skonis priklauso ir nuo kokybiškų indų, kuriuose jis gaminamas. Tad geriausių restoranų vadovai niekada negaili pinigų į kokybiškiausią virtuvės įrangą.

Viena jų – ketaus indai: puodai, keptuvės grįžta į madą. Ne tik restoranuose, bet ir kiekvienuose namuose ar iškylose į gamtą ketaus puodai tampa tai, ką privalu turėti. Ir tai – visiškai pagrįstai.

Ketaus puodai gaminami iš anglies ir geležies lydinio, kuris vadinamas ketumi. Jie yra ypač patvarūs ir ilgaamžiai, tinkamai prižiūrint juos sugadinti – praktiškai neįmanoma. Ketaus indai ypač atsparūs aukštai temperatūrai ir ilgai išlaiko šilumą. Tai ypač palengvina kasdienį maisto gaminimą.

Ką vertėtų žinoti renkantis ketaus puodus? Įžvalgomis ir patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų specialistė Ineta Maksimavičienė.

Ketaus puodai turi daugybę privalumų. Šie indai yra sveikesnis pasirinkimas nei kitomis medžiagomis dengti puodai, nes gaminimo metu neišskiria jokių kenksmingų medžiagų.

Pagrindiniai ketaus puodų privalumai

  • Ketaus puodai yra labai patvarūs ir tinkamai prižiūrimi tarnauja ilgus metus.
  • Jų viduje šiluma pasiskirsto tolygiai, todėl mažiau prarandama maistinių medžiagų, o patiekalai yra sveikesni bei gardesni.
  • Ketaus puodai (neemaliuoti) yra universalūs: tokie indai yra tinkami naudoti ant indukcinių, keramikinių, elektrinių ar dujinių viryklių; orkaitėse, ant grilių ar netgi virš tiesioginės ugnies. Naudojant ant stiklinių ar keramikinių viryklių, visada ketaus indą pakelkite – niekada netempkite.
  • Negalima dėti į mikrobangų krosneles.
  • Įkaitęs puodas ilgai išlaiko šilumą, todėl pagamintas maistas bus šiltas net ir po kelių valandų.

Ką galima gaminti ketaus puode?

Atsakymas į šį klausimą yra banaliai paprastas, nes ketaus puodai tinka viskam, mat tai iš tikrųjų – universalus pasirinkimas. Ketaus puoduose galima gaminti sriubas, troškinius, paruošti mėsą, desertus ar net iškepti duoną.

„Iš tikrųjų ypatingo dėmesio verti ketaus puodai duonos kepimui. Tokiame puode iškepta duonos plutelė būna traški, o vidus minkštas“, – dalinasi specialistė I.Maksimavičienė.

Renkantis ketaus puodą svarbiausia – dydis

Pagrindinis parametras, kurį reikėtų apgalvoti perkant ketaus puodą, yra jo dydis. Mažiausi ketaus puodai turi 10 cm skersmenį, o didžiausi būna net 40 cm skersmens. Kaip išsirinkti tinkamą ketaus puodo dydį? Pasak specialistės I.Maksimavičienės, viskas priklauso nuo to, kaip dažnai ir kokiam žmonių kiekiui paprastai bus gaminami patiekalai. Dviem asmenims pilnai užteks 20-25 cm skersmens puodo, didesnei šeimai – atitinkamai didesnio puodo (apie 26-28 cm skersmens).

Renkantis puodą verta atkreipti dėmesį į dangos medžiagos tipą. Dauguma puodų yra emaliuoti, o tokius paprasta valyti. Tiesa, bėgant laikui emalė keičia spalvą ir tampa oranžinė-ruda. Tačiau tai natūralus puodo senėjimo procesas, kuris neturi jokios įtakos jo funkcinėms savybėms.

„Kai kurie puodai būna dengti teflono danga ir yra ypatingai švelnūs. Reikėtų turėti omenyje, kad teflonui nepatinka aštrūs įrankiai, todėl tokiame puode maistą reikėtų maišyti ne metaliniu, o mediniu šaukštu“, – įspėja specialistė I.Maksimavičienė.

Svarbiausia – pirmas kartas

Sunku patikėti, bet svarbiausias dalykas yra pirmas neemaliuoto ketaus puodo naudojimo kartas. Pirmiausia naują puodą reikia išplauti švariu vandeniu (be jokių ploviklių) su kempinėle. Tada ketaus puodą reikėtų gerai nusausinti ir nepalikti šlapio po plovimo.

„Prieš naudojimą ketaus puodą reikėtų patepti valgomais riebalais, pavyzdžiui, sviestu. Puodą tepti riebalais reikia kas kurį laiką, nes priešingu atveju indas pradės rūdyti, o maistas lipti. Svarbu žinoti ir tai, kad negalima į karštą ketaus puodą pilti šalto vandens, nes puodas gali skilti“, – patarimais dalinasi ekspertė I.Maksimavičienė.

Ar ketaus puodai turi trūkumų?

Ketaus puodai reikalauja tinkamos priežiūros. Kalbat apie ketaus puodų trūkumus, vertėtų akcentuoti tai, kad jie lėtai įkaista, todėl tokio tipo puode nepavyks greitai pašildyti maisto. Tačiau šiuo atveju puikiai tinka emaliuoti puodai.

Kai kuriais atvejais prie ketaus puodų trūkumų galima dar priskirti tą faktą, kad jie yra išties sunkūs. Svarbu paminėti, kad emaliuoti ketaus puodai yra pakankamai trapūs. Dėl mechaninių pažeidimų emalė gali suskilti ir atšokti, todėl indo, kurio emalės danga yra pažeista, negalima naudoti, nes tai gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

Pagrindiniai emaliuotų ir neemaliuotų ketaus puodų skirtumai

Kuo skiriasi emaliuoti ketaus puodai nuo klasikinių juodų neemaliuotų ketaus indų? Yra keletas aspektų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

  • Priežiūra. Neemaliuotus ketaus indus reikia reguliariai tepti riebalais, jie turi būti nuolat aliejuojami. Tai nereikalauja daug laiko, bet turi būti atliekama reguliariai. Emaliuotus ketaus indus nėra būtina kiekvieną kartą tepti riebalais, tačiau kas kurį laiką tai atlikti tikrai rekomenduojama.
  • Korozija. Ketus – jautri korozijai medžiaga ir tai itin aktualu indams, kurie nėra dengti emale. Netinkamas puodų naudojimas bei priežiūra gali lemti rūdžių atsiradimą, kurias geriausia valyti kempinėle ir vėliau tepti riebalais. Spalvoti emaliuoti puodai paprastai yra geriau apsaugoti nuo korozijos nei klasikiniai juodi neemaliuoti ketaus indai.
  • Valymas. Emaliuotų ketaus puodų švarą lengviau palaikyti nei neemaliuotų. Visų pirma todėl, kad daugumą emaliuotų ketaus indų galima plauti indaplovėje.
  • Kvapų sugėrimas. Indai be emalės pakankamai lengvai sugeria įvairius kvapus, todėl geriausia juos plauti tiesiog vandeniu be cheminių ploviklių. Ketaus puodai, kurie pasižymi emaliuota danga nesugeria nei gaminamų patiekalų, nei valymo priemonių kvapų.
  • Rūgštūs patiekalai. Ketus be emalės gali reaguoti su rūgščiu maistu, todėl nerekomenduojama tokiose induose palikti rūgščių patiekalų. Priešingu atveju maistas gali įgauti metalo skonį, o puode atsirasti rūdžių.
  • Kaina. Paprastai neemaliuoti ketaus puodai kainuoja mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.