Štai ką būtina žinoti, jei norite iškepti sultingus šašlykus

Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Kad mėsa būtų idealaus skonio, reikėtų laikytis tam tikrų jos ruošimo taisyklių. 

Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-15 13:24

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių. 

„Lietuviai nuo seno turi gilias mėsos kepimo ant žarijų tradicijas. Šiltuoju metų laikotarpiu visada išauga marinavimui skirtos ir ant žarijų kepamos mėsos pardavimai. 

Populiariausia yra kiauliena, nes šią mėsą kepti ant grilio paprasta, o tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta. Pardavimų duomenimis, šiltąjį sezoną itin išauga šašlykų paklausa ir nors šašlykai išlieka pirmuoju pasirinkimu, taip pat pirkėjai renkasi kepti skirtų dešrelių ar vištos sparnelių“, – sako V.Budrienė.

Kokią mėsą rinktis?

Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Jis antrina, kad šašlykai – kone privalomas kiekvienos vasaros patiekalas, o ruošiant šašlykus tinka pačios įvairiausios mėsos rūšys – pradedant kiauliena, vištiena, jautiena ir baigiant kalakutiena. 

Anot jo, norint išsikepti sultingą mėsos patiekalą, vertėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. 

Pirmiausia – pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Renkantis bet kokios rūšies mėsą reikėtų atkreipti dėmesį ir į jos kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi.

Taip pat svarbu mėsą supjaustyti daugmaž vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Be to, nedideliais gabalėliais supjaustytų šašlykų nereiks pjaustyti ir bus labai patogu valgyti. 

Jeigu norite kepti taip pamėgtus kiaulienos šašlykus, V.Amosovas pataria, kad geriausia rinktis  sprandinę – ji yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. 

Svarbiausia – neperkepti

V.Amosovas pasakoja, kad nors egzistuoja daugybė šašlykų kepimo būdų, procesas išlieka panašus: svarbiausia pasirinkti tinkamą marinatą ir kepimo laiką. Kiekvienai mėsos rūšiai yra daugybė įvairiausių visiems skoniams tinkančių marinatų, o skubant – mėsą užtenka marinuoti ir vos pusvalandį. 

Kai mėsa išsimarinuoja, reikėtų pasiruošti kepsninę bei kruopščiai išsivalyti iešmus. Tuomet kepsninę įkaitinti iki 250 laipsnių. Tiesa, prieš maunant šašlykus ant iešmo nuo jų derėtų nuimti svogūnus, kurie ant ugnies gali sudegti. Taip pat veriant šašlykus ant iešmo jų nereikia labai suspausti.

Ekspertas prisipažįsta, kad visada stengiasi iki galo neiškepti šašlykų. Dažniausiai šašlykus jis kepa apie 10 minučių. 

„Stengiuosi kepti šašlykus taip, kad jų vidaus temperatūra būtų apie 68–70 laipsnių. Kepant mėsą virš ugnies – išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau kai ją ištraukiame, daugelis pamiršta, kad dėl karštos išorės šašlykų vidus dar kepa. Todėl svarbu jų neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė neišdžiūtų “, – sako V.Amosovas.  

Pasak jo, 80 proc. skonio pajaučiama dar nepradėjus valgyti, todėl maistas privalo atrodyti išvaizdžiai. Tad iškeptų šašlykų nepamirškite gražiai ir apetitiškai paserviruoti. 

V.Amosovas pasidalijo ir kiaulienos šašlyko receptu. 

Kiaulienos šašlykas

Reikės:

  • kiaulienos sprandinės
  • svogūno
  • druskos 
  • pipirų
  • prieskonių mišinio
  • obuolių acto
  • lavašo
  • kalendrų
  • aitriųjų paprikų 

Gaminimas

Pirmiausia marinato gaminimą šefas pradeda apibarstydamas svogūnus druska ir juos maigydamas, kol jie išleis sultis. Tuomet svogūnus jis sudeda į indą kartu su nedideliais gabaliukais supjaustyta mėsa. Tada pila obuolių acto, maltų juodųjų pipirų ir specialių prieskonių mišinio, kurio pagrindas – česnakai.

Viskas yra minkoma rankomis, neskubant – taip patiekalas įgauna dar daugiau skonio. 

Mėsai šiek tiek pasimarinavus, įkaitinkite kepsninę iki 250 laipsnių. Sumaukite šašlykus ant iešmų ir kepkite apie 10 min. 

Iškepusius šašlykus reikėtų guldyti ant lavašo ir pagardinti kalendromis bei aitriosiomis paprikomis. Jų nepagailėkite – šie prieskoniai prideda ir skonio, ir aromato. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.