4 populiariausi azijietiški padažai: kada kurį naudoti?

Tailandietiškais, kiniškais ar japoniškais patiekalais Lietuvoje galima mėgautis ne tik restoranuose. Parduotuvių lentynose gausu produktų įvairių etninių virtuvių eksperimentams savo namuose, tik svarbu žinoti, ko ieškoti.

 Azijietiškas padažas.
 Azijietiškas padažas.
Lašiša su terijakio padažu.<br> 123rf nuotr.
Lašiša su terijakio padažu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 9:42 AM

Pavyzdžiui, galvą lengvai apsukti gali azijietiškų padažų aibė, bet ar žinote, kurį jų – austrių, žuvies, hoisino, o gal terijakio – rinktis, kad namuose sukurtumėt išties Tolimaisiais Rytais dvelkiantį kulinarinį šedevrą?

Prekybininkai pastebi, kad įvairių užsienio šalių etninių produktų paklausa pastaraisiais metais yra kaip niekad išaugusi. „Maisto gaminimo namuose įpročiai keičiasi. Patiekalai, kuriais anksčiau dažniausiai būdavo mėgaujamasi tik kavinėse ar restoranuose, šiandien gaminami namuose. Tai rodo besikeičiantis klientų pirkinių krepšelis, kuriame vis dažniau atsiduria egzotiški užsienio šalių etninės virtuvės maisto produktai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji skaičiuoja, kad etninės virtuvės produkcijos pardavimai per pastaruosius dvejus metus yra padidėję beveik dvigubai. Tuo metu pernai didžiausias pirkėjų susidomėjimo šuolis buvo perkant japoniškus ir kiniškus makaronus. Ir toliau noriai perkami produktai meksikietiškiems patiekalams, kurie išlieka patys populiariausi iš visų etninių virtuvių.

„Etninės virtuvės ingredientus panaudojant kartu su tradiciniais lietuviškais maisto produktais galima sukurti dar neragautų egzotinių skonių. Kartais tereikia vos vieno naujo elemento, pavyzdžiui, kelių lašų azijietiško padažo, kad pamėgto patiekalo skonių gama suskambtų visai kitaip“, – pažymi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji apžvelgia populiariausius azijietiškus padažus ir pristato, kokiems patiekalams jie geriausiai tinka.

Žuvų padažas

Jeigu imatės gaminti Azijos – ir ypač Tailando – įkvėptus receptus, be šio padažo neišsisuksite. Iš sūdytų ir brandintų ančiuvių gaminamas padažas Rytų ir Pietryčių Azijoje dažnai atstoja druską.

„Vargu ar kas nors galėtų girti šį padažą už malonų aromatą, bet jis puikiai atlieka tai, kam buvo sukurtas – klasikiniams azijietiškiems patiekalams suteikti tobulą umami skonį. Šlakelis žuvų padažo, ir skanaudami savo gamintą patiekalą mintimis nuklysite į Aziją“, – sako B.Baratinskaitė.

Kaip jį naudoti? Išskirtinė šio padažo savybė – itin stiprus kvapas. Tai jau turėtų būti jums ženklas, kad žuvies padažo geriau nepadauginti: vos kelių lašelių ar arbatinio šaukštelio paprastai visiškai pakanka.

Naudoti šį padažą galite ten, kur leidžia fantazija: jo pilama į sriubas, marinatus, karius, keptus patiekalus. Jis taip pat būna svarbus ingredientas gaminant azijietiškus padažus užkandžių mirkymui, o jeigu recepte naudojamas vištienos sultinys, šlakelis žuvų padažo derės iš esmės visada.

„Žuvų padažo suteikiamas išskirtinis skonis toks ypatingas, kad daugelis pripažįsta – jeigu receptas reikalauja būtent jo, tinkamą pakaitalą vargiai rasite. Visgi, jeigu esate veganas, tikriausiai artimiausias variantas skonio prasme būtų sojų padažas“, – tikina B.Baratinskaitė.

Hoisino padažas

Kvapnus, turtingo skonio, lengvai saldus ir šiek tiek sūrumo turintis „Hoisin“ padažas yra neatsiejamas nuo Kinijos virtuvės ir tokių patiekalų, kaip Pekino antis ar kiniška barbekiu kiauliena. Padažui ypač išraiškingą skonį suteikia subtilus sojų pupelių, sezamų aliejaus ir prieskonių mišinys. Jį galima palyginti su barbekiu stiliaus padažais – hoisinas yra tamsus, tirštas, turi tiek saldumo, tiek aštrumo.

Kaip jį naudoti? „Hoisin“ padažas yra tobulas marinato ingredientas norint paruošti išskirtinio skonio barbekiu, plėšytą kiaulieną arba keptus šonkauliukus. Tam tereikės jį sumaišyti su cukrumi, česnaku, sojų padažu, cukrumi, prieskoniais.

„Hoisin“ padažu galima labai paprastai paskaninti jau pamėgtus keptus patiekalus, kai jiems norisi suteikti šiek tiek daugiau azijietiško skonio. „Hoisin“ yra ir puikus mirkymo padažas daržovių suktinukams („spring rolls“) arba azijietiškiems koldūnams.

Austrių padažas

Gaminamas iš karamelizuotų austrių sulčių ir sojų padažo, šis tamsiai rudas padažas yra itin populiarus Azijos virtuvėje. Tirštas, konsistencija primenantis sirupą austrių padažas iš tiesų savo skoniu visiškai neprimena jūros gėrybių, nors tokia asociacija kyla išgirdus pavadinimą. Jis patiekalus praturtina žemiškais, šiek tiek saldžiais ir sūriais poskoniais.

Kaip jį naudoti? Austrių padažas naudojamas įvairiems kitiems padažams gardinti, dažnai juo skaninamos garuose virtos daržoves, makaronų patiekalai, o sumaišytas su ryžių vynu tampa puikiu marinatu – ne per sūriu, nepernelyg primenančiu jūros gėrybes.

„Populiariausias šio padažo naudojimo būdas – šlakelis į gaminamus „stir-fry“ patiekalus: padėkos ir jūsų skonio jutikliai, ir akys. Tiršta bei aksominė austrių padažo konsistencija garantuoja ne tik puikų skonį, bet ir apetitą žadinantį blizgumą.

Tik svarbu atminti, kad austrių padažo nereikėtų įpilti per anksti į kepamus patiekalus, nes tada jis gali pridegti. Daržoves kelias minutes apkepkite vien tik aliejuje tol, kol jos suminkštės, ir tada skaninkite jas austrių padažu“, – pataria B.Baratinskaitė.

Terijakio (teriyaki) padažas

Pažodžiui „teriyaki“ išvertus iš japonų kalbos reiškia blizgėjimą ir grilinimą. Istoriškai šis žodis nusakė maisto ruošimo būdą, bet terijakiui išpopuliarėjus ir už Azijos ribų, jis tapo kultinio japoniško padažo sinonimu.

„Šis klasikinis japoniškas prieskoninis padažas – tamsus, tirštas ir salstelėjęs, puikiai tinkantis paryškinti žuvies, mėsos ar daržovių skonius. Jo įsimintinas skonis, kurį sukuria sojų padažas, cukrus, actas ir kiti ingredientai, gali net blankiausią patiekalą paversti pasakiško skonio vakariene“, – sako B.Baratinskaitė.

Kaip jį naudoti? Terijakio padažas yra populiariausias japonų marinatas. Daržoves, vištieną, žuvį, tofu ar mėsą gausiai apšlakstykite padažu ir palikite bent 30 minučių. Žuvį ar mėsą marinate galima palikti ir visai nakčiai, dėl to ji taps minkštutėlė ir prisigers puikaus skonio. Tuomet ruoškite patiekalą taip, kaip jums tinka – kepkite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje.

„Jeigu norite dar sustiprinti padažo skonį, mėsą ar žuvį kas kelias minutes apversdami iš naujo patepkite padažu. Tik būkite atsargūs, nes padaže yra cukraus, o tai reiškia, kad dideliame karštyje jis lengvai dega. Bet patikiname: šiek tiek atidumo ruošiant patiekalą – ir galėsite mėgautis į Japoniją nukeliančiais skoniais“, – rekomenduoja maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.