Čempionų lygos pusfinalyje – Vokietijos ir Ispanijos futbolo mokyklų kaktomuša

Vokietija jau daugelį metų atidžiai stebi Ispanijos futbolo modelį ir mokosi iš šalies, kuri per pastaruosius dvejus tarptautinius turnyrus palaidojo jų viltis džiaugtis trofėjumi.

Ar pernai stebėję, kaip varžovai džiaugiasi trofėjumi, „Bayern“ futbolininkai šiame Čempionų lygos sezone išpildys savo svajonę?<br>AP
Ar pernai stebėję, kaip varžovai džiaugiasi trofėjumi, „Bayern“ futbolininkai šiame Čempionų lygos sezone išpildys savo svajonę?<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2013, 5:40 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:28 PM

Nacionalinės rinktinės treneris Joachimas Loewas ir jo kolegos geriausiuose „Bundesliga“ klubuose neslepia palankumo ispaniškam futbolui. J. Loewas Vokietijoje netgi pritaikė ispanų dažnai naudojamą „Netikrojo 9“ sistemą, su laisvai judančiu puolėju.

Miuncheno „Bayern“ klubas pagarbą Ispanijai išreiškė Javi Martinezą paversdamas brangiausiu pirkiniu „Bundesliga“ istorijoje, o vėliau ir paskelbdamas vieną garsiausių sezono naujienų – kitąmet komandą treniruos „Barcelona“ ikona Josepas Guardiola.

Per kitas porą savaičių vokiečiai sužinos, ar labai priartėjo prie ilgą laiką pagrindiniu mokytoju laikyto Ispanijos futbolo.

Vokietijos ir Ispanijos mūšius futbolo gerbėjams pateiks Čempionų lyga. Prestižiškiausio Europos klubų turnyro burtai lėmė, kad pusfinalyje susikaus „Primera“ ir „Bundesliga“ čempionai bei vicečempionai.

Antradienį „Allianz Arena“ tvirtovėje „Bayern“ 21 val. 45 min. priims „Barcelona” komandą, o trečiadienį tuo pačiu metu Dortmunde „Borussia“ mes iššūkį Madrido „Real“ komandai.

Tolygios komandos?

Pastaruosiuose keturiuose Čempionų lygos finaluose žaidė arba „Barcelona“, arba „Bayern“ komanda, o pastarieji 12-a pusfinalio dalyvių buvo klubai iš Ispanijos arba Vokietijos.

Nacionalinėse pirmenybėse „Barcelona“ yra tvirtai nutolusi nuo persekiotojų, o „Bayern“ yra iš anksto užsitikrinusi čempionų titulą ir sulig kiekvienu maču laužo rekordus.

Praėjusiais metais „Chelsea“ triumfą Čempionų lygos finale stebėję „Bayern“ futbolininkai yra laimėję daugiausia rungtynių (26), o „Bundesliga“ čempionate jiems dar liko keturi mačai. Miuncheno ekipa yra pralaimėjusi tik kartą, įmušusi 89 įvarčius ir praleidusi 14-a.

Po dviejų sezonų, kuriuose neiškovojo titulų, „Bayern“, jau turinti vieną trofėjų, šiemet kovoja dėl dar dviejų – Čempionų lygos ir Vokietijos taurės.

„Bayern“ futbolininkai dažnai kalbėdavo apie savo aukštą lygį ir yra pareiškę, kad jie gali žaisti beveik tokį pat futbolą kaip Ispanijos komanda.

Suerzino trenerį

Spaudos konferencijose „Bayern“ treneris Juppas Heynckesas nuolat sulaukia klausimų apie jį pakeisiantį J. Guardiolą. Tačiau šįkart, paklaustas ar gavo informacijos iš ispano apie „Barcelona“ ekipą, jis atrodė suirzęs.

„Prašau gerbti mano darbą“, - pareiškė J. Heynckesas, pabrėžęs, kad jis pats pakankamai žino apie Ispanijos komandą. Trenerio susierzinimą galima suprasti – juk jo auklėtiniai, bent jau Vokietijoje, šiame sezone neturi lygių.

Pergalių kaina abejoms komandoms – penktasis Čempionų lygos trofėjus. Abi ekipos jaučia didžiulį troškulį. „Bayern“ per pastaruosius keturis sezonus pusfinalyje žaidžia trečią kartą. Nuo jų neatsilieka ir „tiki-taka“ meistrai.

Tačiau prisiminimų kartėlis labiau slegia vokiečius - „Bayern“ pastaruosius dvejus finalus pralaimėjo ir tikrai neužmiršo pernai namuose po 11 m baudinių serijos patirto pralaimėjimo „Chelsea“ futbolininkams.

„Barcelona“ 2009 ir 2011 metais apsilankiusi finale triumfavo, tačiau tai buvo ekipą valdant J. Guardiolai. Ar buvęs jo asistentas sugebės žengti pirmtako keliu? Atsakymas greitai paaiškės.

Ragina neužmigti

Miuncheno komandos gerbėjus džiugina statistika – jų dievaičiai per 20 paskutinių susitikimų su Ispanijos ekipomis pralaimėjo tik kartą. O pastarajame sezone „Bayern“ pašalino Madrido „Real“.

„Tai labai stiprus varžovas. O jų sezonas – išskirtinis. Tačiau mes esame konkurencinga komanda ir pažiūrėsime, kas bus“, - kalbėjo „Barcelona“ trenerio Tito Vilanovos asistentas Jordi Roura.

Jeigu Čempionų lygoje ir yra komanda, kuri gali sustabdyti „Barcelona“ mašiną, tai turėtų būti „Bayern“, įtikinamai sužaidusi ketvirtfinalyje. Šiame etape vokiečiai bendru rezultatu 4:0 nugalėjo puikų žaidimą iki tol demonstravusią Turino „Juventus“ komandą. O tuo metu „Barcelona“ ekipai teko labai rimtai pavargti, kad įveiktų „Paris Saint-Germain“ etapą.

Tačiau J. Loewas siūlo Vokietijos komandoms neužmigti ant laurų ir įspėjo „Bayern“ ir „Borussia“ ekipas.

„Ispanai žino, kaip tinkamai pasinaudoti progomis“, - teigė treneris, kurio auklėtiniai 2008 metų Europos (finale) ir 2010 metų pasaulio (pusfinalyje) čempionatuose buvo nugalėti Ispanijos rinktinės.

X faktorius

Didžiausias faktorius ir skirtumas tarp „Bayern“ ir „Barcelona“ komandų – Lionelis Messi. Keturiskart FIFA Metų žaidėju pripažintas L. Messi gali ir nepasirodyti pirmosiose rungtynėse, jeigu nesijaus visiškai pagijęs po pakinklinės sausgyslės traumos.

25 metų puolėjas yra įtrauktas į katalonų ekipos sudėtį, tačiau futbolininkui startą turi duoti medikai.

Šiam futbolininkui pagyrų negailėjo ir J. Heynckesas, L. Messi įrašydamas tarp geriausių žaidėjų istorijoje ir argentinietį pavadindamas fenomenu.

Kartą nugalėjo

Skirtingai nei pakankamai dažnam svečiui aukštuose Čempionų lygos etapuose „Bayern“ klubui, „Borussia“ ekipai patekimas į pusfinalį – vienas reikšmingiausių įvykių per pastaruosius metus. Juk Dortmundo komanda taip toli žengusi nėra net 15 metų.

Pastaruosius du sezonus Vokietijoje dominavusi ekipa, šiemet trofėjų atidavusi Miuncheno klubui, Čempionų lygoje paliko ryškų pėdsaką. „Borussia“ yra vienintelė ekipa, kuri šiame Čempionų lygos sezone nėra patyrusi nė vieno pralaimėjimo ir vis dar kovoja dėl trofėjaus.

Tačiau paskutinis mačas su „Malaga“ „Borussia“ sirgaliams daug pasitikėjimo nedavė – vokiečiai pergalę šventė tik po dviejų per pridėtą laiką įmuštų įvarčių.

„Real“ ekipą neramina vienas faktas – grupės etape „Borussia“ juos įveikė, o Vokietijos klubo puolėjas Robertas Lewandowskis žygiuoja nesustodamas – jis pasižymėjo per 12-a pastarųjų mačų.

Tačiau J. Mourinho lengvai nepasiduos. Ko gero paskutinį sezoną „Real“ klube esantis strategas nori su „Real“ triumfuoti Čempionų lygoje ir leisti Madrido komandos sirgaliams džiaugtis pirmuoju Čempionų lygos finalu nuo 2002-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.