Čempionų lygos pusfinaliai - liaupsės lenkui ir smūgis ispanų klubams

Robertas Lewandowskis įmušė keturis įvarčius, o Dortmundo „Borussia” futbolininkai Čempionų lygos pusfinalio pirmosiose rungtynėse Vokietijoje 4:1 sutriuškino Madrido „Real” komandą.

„Borussia” puolėjas R. Lewandowskis į „Real” vartus įmušė keturis įvarčius.<br>AP
„Borussia” puolėjas R. Lewandowskis į „Real” vartus įmušė keturis įvarčius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2013, 9:33 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 PM

„Borussia” Madrido klubui surengė atakuojamojo futbolo pamoką ir po pergalės prieš 9 kartus Europos čempionus pakurstė vokiečių viltis apie neįtikėtiną Čempionų lygos finalą.

Miuncheno „Bayern” antradienį 4:0 sutrypus „Barcelona” ekipą du Vokietijos klubai tapo favoritais, galinčiais pirmą kartą per Čempionų lygos istoriją finalą padaryti vokišką ir po 12 metų pertraukos šaliai padovanoti garsųjį trofėjų.

Investicijos atsipirko

Ilgai teko laukti nuo tada, kai „Bayern” futbolininkai po 11 metrų baudinių įveikė „Valencia” ekipą 2001 metais ir ketvirtą kartą laimėjo Čempionų lygą.

Vokietijos futbolo sąjungos nurodymu jaunimo akademijos nuo 2002 metų tapo būtinos visiems Bundeslygos ir antrosios lygos klubams.

Daugiau nei 700 mln. eurų buvo investuota į jaunimo ugdymo sistemą ir Dortmundo klubo pavyzdys įrodo, kad šios investicijos atsiperka.

Vokietijos rinktinės žaidėjai Matsas Hummelsas, Marco Reusas, Mario Gotze, Marcelis Schmelzeris, Ilkay Guendoganas, Svenas Benderis – visi jie prisidėjo, kad atakuojamojo stiliaus rungtynėse Dortmunde „Real” liktų it musę kandęs.

„Borussia” saugas I.Guendoganas, turėdamas galvoje Madrido komandos pavadinimą, pareiškė: „Mums tai buvo karališkas vakaras.”

Vienintelis šį sezoną neįveiktas Čempionų lygos klubas – „Borussia” pratęsė šešių „Real” nesėkmių Vokietijoje seriją.

„Mačiau aikštėje vieną komandą, kuri buvo geresnė už kitą. Geresnė komanda laimėjo”, – pripažino „Real” treneris Jose Mourinho po prasčiausių rungtynių per savo karjerą Čempionų lygoje.

„Borussia” treneris Jürgenas Kloppas džiūgaudamas stengėsi likti atsargus: „Mums dar reikės keliauti į Madridą. Tai nebus pasivaikščiojimas parke.”

Įvarčius skyrė mirusiam tėvui

Nors Dortmundo komandos branduolį sudaro Vokietijos rinktinės žaidėjai, pergalė prieš „Real” tikrai nebūtų buvusi pasiekta be 24 metų lenko.

R. Lewandowskis vienas subombardavo karališkąjį klubą. Ypač gražus buvo trečiasis jo įvartis, kai gavęs kamuolį baudos aikštelėje puolėjas meistriškai jį sustabdė, žaibiškai suklaidino varžovus ir pasiuntė į vartus.

„Tai buvo nepakartojamos mano komandos rungtynės, o trečiasis įvartis buvo vertas kiekvieno ZDF ir „Sky” (mačą transliavusių televizijų. – Red.) mums duoto cento”, – pareiškė „Borussia” treneris J.Kloppas.

Pats R. Lewandowskis, šį sezoną per 42 rungtynes įvairiuose turnyruose pelnęs 32 įvarčius, tvirtino, jog per jo karjerą būta ir geresnių mačų.

„Antrajame kėlinyje „Real” nebežinojo, kaip turėtų žaisti, o kai kuriais momentais jie atrodė bejėgiai, – sakė Lenkijos rinktinės puolėjas, savo 4 įvarčius skyręs mirusiam tėvui. – Mes žengėme pirmąjį žingsnį finalo link.

Jaučiausi tvirtai, bet esu sužaidęs ir dar geresnių rungtynių. Nors šįkart mano efektyvumas buvo beveik 100 procentų, buvo rungtynių, kai nuveikiau daugiau.”

Vasarą paliks Dortmundą?

Po R. Lewandowskio įvarčių fiestos akimirksniu atgijo kalbos apie jo ateitį.

Lenkas anksčiau atsisakė su Dortmundo klubu pratęsti sutartį, kuri galioja iki 2014 metų, ir nekalba apie ateities planus.

„Borussia” turi pasirinkti – parduoti savo rezultatyviausią puolėją šią vasarą ar pasilikti jį ir likti tuščiomis 2014-aisiais.

Nors Dortmundo klubo vadovai tvirtino nepaleisiantys R. Lewandowskio, jo agentas Maikas Barthelis pareiškė, jog puolėjas paliks „Borussia” šiemet.

„Mes sutarėme su klubu dėl jo išėjimo vasarą, – teigė futbolo agentas. – Yra labai įdomus pasiūlymas, kuris tinka ir klubui, ir Robertui.”

Žaidėjo agentas neįvardijo pasiūlymą pateikusio klubo, bet Vokietijoje spėjama, jog tai bus Miuncheno „Bayern”, nepagailėjęs 37 mln. eurų, kad vasarą į Bavariją persikeltų kitas „Borussia” talentas M. Gotze.

Susvyravo ispanų autoritetas

Ispanijos futbolo milžinams reikia ieškoti atsakymų, kodėl Čempionų lygos pusfinalio pirmosios rungtynės susiklostė taip košmariškai.

„Barselona” žaidėjų problemos dėl traumų ir kritusi sportinė forma buvo aiškiai matomos per pralaimėjimą 0:4 Miunchene.

O „Real”, regis, į savo tikslą – 10-ąjį titulą Čempionų lygoje – ėjo pagal planą.

„Neįtikėtina. Per dvi dienas dvi geriausios komandos buvo nušluotos”, – stebėjosi Madrido dienraštis „As”.

„Barcelona” jau šį savaitgalį gali užsitikrinti Ispanijos čempionų titulą, o viltis seniai praradusios Madrido ekipos treneris J. Mourinho kaip sezono tikslus įvardino Čempionų lygą ir Karaliaus taurę.

J. Mourinho pastarosiomis savaitėmis tausojo savo žaidėjus per Ispanijos lygos rungtynes ir neturėjo rimtesnių problemų dėl futbolininkų traumų.

Kitas laikraštis – „Marca” madridiečių pasirodymą pavadino apgailėtinu ir parašė: „Turbūt tai prasčiausias komandos mačas per J. Mourinho erą nuo 0:5 pralaimėtų rungtynių Barselonoje 2010 metais.”

Čempionų lygos pusfinalio mačų rezultatai vėl iškėlė klausimą apie Ispanijos pirmenybių lygį.

Skirtingai nuo kitų didžiausių Europos futbolo lygų, „Primera” lyga nėra sudariusi kolektyvinės sutarties dėl transliacijų pardavimo televizijoms, nors tai padaryti spaudžia Ispanijos vyriausybė.

Pagal dabar galiojančią sistemą, „Real” ir „Barcelona”, turtingiausi pasaulio futbolo klubai pagal pajamas, pasidalija pusę visos Ispanijos lygai skiriamos sumos (650 mln. eurų) už transliacijas.

Kitos komandos, kurių dauguma turi finansinių problemų, dalijasi likusią dalį ir nepajėgia varžytis su dviem Ispanijos sunkiasvoriais.

Kita vertus, „Real” viltis patekti į Čempionų lygos finalą nurašyti dar anksti, nes karališkasis klubas nėra pralaimėjęs namie nuo 2012 metų sausio.

„Mūsų klubas turi reputaciją komandos, kuri gerai sužaidžia atsakomosiose rungtynėse, – pažymėjo buvęs „Real” žaidėjas ir klubo direktorius Emilio Butragueno. – Mums tai pavykdavo anksčiau, gali pavykti ir dabar.” („Reuters”, AP, „Sport Bild”, LR)

R. Lewandowskis nustebino tautietį

„Borussia” rungtynes su „Real” įdėmiai sekė ir Vilniaus „Žalgirio” komandos futbolininkas J. Wilkas. Jis yra trejus metus rungtyniavęs kartu su „Borussia” puolėju R. Lewandowskiu Poznanės „Lech”.

2008–2010 metais žaisdamas Poznanėje R. Lewandowskis per 58 rungtynes pelnė 32 įvarčius.

„Esu sužavėtas Roberto pasirodymo, – „Žalgirio” klubo svetainėje rungtynes komentavo J. Wilkas. – Įmušti 4 įvarčius per Čempionų lygos rungtynes ir dar į „Real” vartus – trūksta žodžių... Nemanau, kad jis anksčiau būtų padaręs ką nors panašaus.”

Čempionų lyga

Pusfinalio pirmosios rungtynės. Dortmundo „Borussia” – Madrido „Real” 4:1 (1:1). R. Lewandowskis (8, 50, 55, 66 iš 11 m)/C. Ronaldo (43).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.