Pasaulio futbolo čempionato istoriją perrašinėjo ir diktatoriai

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) rengiamoje konferencijoje, skirtoje aptarti pasaulio čempionų istoriją, paaiškėjo skandalingas faktas. Pasak istorikų, prestižiškiausias futbolo prizas planetoje dukart buvo laimėtas komandų, kurias triumfuojančias norėjo matyti diktatoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2013, 11:39 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:54 PM

Konferencijoje paskelbta, kad 1978-ųjų Argentinos rinktinės ir 1934-ųjų Italijos komandos triumfas buvo tiesiogiai paveiktas diktatorių, kurie pergalių siekė propagandos tikslais.

„Tai sena istorija. Sportas ir politika – brolis ir sesė. Kartais jie susimaišo“, - teigė italų rašytojas Marco Impiglia. Jis pristatė straipsnį, kuriame teigiama, kad Italijos fašistų lyderis Benito Mussolini užtikrino Italijos rinktinei palankius teisėjų sprendimus.

Izraelio profesorius Raananas Reina, kurio sritis – Lotynų Amerikos istorija, teigė, kad yra šimtu procentų įsitikinęs, jog Argentinos karinė valdžia pasirūpino savo šalies rinktinės pergale 6:0 mače su Peru.

Ši pergalė Argentinai leido žengti į finalą, už savęs paliekant Brazilijos komandą.

Italijos ir Argentinos komandos greitai laimėjo ir antruosius pasaulio čempionato titulus – 1938-aisiasi ir 1986-aisiais.

R. Reina pabrėžė, kad 1976 metais Argentinos valdžioje atsidūrusiai jėgai buvo būtina didžiulė teigiamos informacijos dozė. Žmonės Argentinoje nebuvo patenkinti situacija ir piktinosi dažnai brutaliu režimo elgesiu su oponentais.

Tuometė Argentinos valdžia kolaboravo su „mažiausiai vienos šalies valdžia“, kad palankiai įvyktų rungtynės su Peru. Tel Avivo universiteto viceprezidentas priminė, kad tuomet argentiniečiams pergalės reikėjo 4 taškų skirtumu.

Į finalą patekusi Argentina 3:1 nugalėjo Nyderlandų rinktinę. Ant šių rungtynių taip pat krinta susitarimo šešėlis.

„Pasak daugelio žmonių, su kuriais kalbėjausi Argentinoje, tokiu faktu niekas net neabejoja“, - kalbėjo R. Reina.

Pasak M. Impiglios, B. Mussolini futbolą laikė „nevyrišku“, tačiau suprato jo populiarumo vertę ir galią kuriant „naujosios Italijos mitą“. „Italijos fašistai politiškai išniekino renginį. Tai buvo labai abejotina pergalė, kuri ir tuomet sukėlė daug diskusijų“, - teigė jis.

Konferencijoje buvo kalbama ne tik apie praeitį. FIFA sprendimas leisti Brazilijai, Rusijai ir Katarui organizuoti būsimus čempionatus nuo 2014 iki 2022 metų reiškia, kad futbolas ir politika vis dar lieka tame pačiame puode.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.