Lisabonos „Benfica” prieš Londono „Chelsea” – talentai prieš turtus

Lisabonos „Benfica” yra talentingesnė nei Londono „Chelsea”, tačiau Anglijos klubas bus favoritas Europos lygos finale šį vakarą. Taip mano buvęs Anglijos rinktinės treneris Svenas Goranas Erikssonas.

O. Cardozo ir J. Terry.<br>AP
O. Cardozo ir J. Terry.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:24 PM

Švedas treneris puikiai pažįsta „Benfica” futbolininkus, nes dusyk stovėjo prie Lisabonos komandos vairo per savo spalvingą karjerą.

„Žinoma, „Chelsea” yra favoritė, nes turi subalansuotą sudėtį ir labai patyrusių žaidėjų.

Tačiau, mano nuomone, „Benfica” futbolininkai yra techniškesni, – dienraščiui „A Bola” teigė S.G. Erikssonas. – „Benfica” technika yra labai aštri. Jie puikiai kontroliuoja kamuolį ir žaidžia gerą futbolą.”

Žais po skausmingo kirčio

1961 ir 1962 metais Europos čempionu tapęs Lisabonos klubas remiasi kūrybingais saugais Eduardo Salvio, Nicolasu Gaitanu, Pablo Aimaru, Ola Johnu ir Nemanja Matičiumi, kurie užtaiso šovinius puolėjo iš Paragvajaus Oscaro Cardozo atakoms.

O. Cardozo turi puikius puolimo partnerius – Limą ir Rodrigo. Šis trejetas pelnė 71 iš 118 komandos įvarčių šį sezoną.

S.G. Erikssonas, treniravęs „Benfica”, kai Portugalijos klubas 0:1 pralaimėjo „Milan” klubui 1990 metais Europos taurės turnyro finale Vienoje, tiki, kad Lisabonos žaidėjai greitai pamirš nesėkmę šeštadienį šalies čempionate.

Dviejų be pralaimėjimų žengusių klubų dvikovoje „Porto” 2:1 palaužė „Benfica” ir išsiveržė į priekį lenktynėse dėl Portugalijos čempionų titulo.

„Europos taurės finalas yra unikalus, – teigė S.G. Erikssonas. – Kai tik komanda pradės rengtis finalui, mačas su „Portu” pradings iš atminties.”

Tai nebus lengva, nes Portugalijoje „Benfica” ir „Porto” dvikovos yra istorinės.

Lisabonos ekipos treneris Jorge Jesusas krito ant kelių, kai „Porto” įmušė pergalingą įvartį per arbitro pridėtą laiką.

„Tai buvo labai skausmingas pralaimėjimas pačioje mačo pabaigoje, – pripažino „Benfica” treneris. – Jaučiamės prislėgti, bet mūsų įdirbis ir žaidimo kokybė niekur nedingo.”

Turi ką prisiminti

„Benfica” jaučia simpatiją Amsterdamui, kur pastarąjį kartą laimėjo titulą Europoje 1962 metais, kai finale nugalėjo Madrido „Real”.

Šia pergale Lisabonos klubas turbūt didžiuojasi labiausiai, nes prieš tai „Real” buvo laimėjęs 5 titulus iš eilės 1956–1960 metais.

J. Jesuso komandai trūko nedaug iki tarptautinio titulo 2011 metais, kai Europos taurės pusfinalyje „Benfica” nusileido kitai Portugalijos komandai „Braga”.

Bet šį kartą „Benfica” kelyje paskutinis barjeras yra „Chelsea” – pernykštė Čempionų lygos laimėtoja.

„Ir per mano, ir mano žaidėjų karjerą nebus daug tokių finalų kaip šis. Laimėta Europos lygos taurė suteiktų mums tarptautinį pripažinimą”, – pabrėžė J. Jesusas.

„Chelsea” – bėdos dėl traumų

Lisabonos ir Londono klubai šį vakarą remsis futbolininkais, kurie turi sąsajų su abiem komandomis.

Atraminis saugas N. Matičius 2011 metais iš „Chelsea” persikėlė į Lisaboną ir ten užaugo kaip futbolininkas.

„Chelsea” brazilai – Davidas Luizas ir Ramiresas yra įsigyti iš Portugalijos klubo.

„Esu laimingas, kad juos sutiksiu finale, nes jie yra puikūs žaidėjai, – sakė „Benfica” kapitonas Luisao. – Davido karjera klostosi nuostabiai, o pats esu Ramireso gerbėjas aikštėje ir už jos ribų. Jis – puikus vyrukas.”

Ramiresas šį sezoną yra vienas svarbiausių „Chelsea” žaidėjų aikštės viduryje, o D.Luizo universalumas leidžia jam žaisti ne tik gynybos viduryje, bet ir kaip saugui.

Šįvakar Amsterdame Londono klubas tikriausiai versis be Johno Terry, kuriam finalai yra tarsi užburtas etapas.

„Chelsea” kapitonas dėl diskvalifikacijos nežaidė pernai Čempionų lygos finale su Miuncheno „Bayern”, o šiemet jam gali sutrukdyti trauma – šeštadienį per laimėtas rungtynes 2:1 prieš Birmingamo „Aston Villa” gynėjas pasitempė čiurną ir aikštę paliko ant neštuvų.

Belgas Edenas Hazardas tikriausiai nežais dėl savaitgalį sužeisto kelio.

Klubas turi du tikslus

„Chelsea” siekia reabilituotis po košmariškos 2012 metų pabaigos.

Rusijos turtuolio Romano Abramovičiaus valdomas klubas šį sezoną tapo pirmuoju čempionų titulą gynusiu klubu, kuris iškrito iš Čempionų lygos jau po grupės varžybų.

Treneris Roberto di Matteo buvo atleistas, o Londono komanda pralaimėjo pasaulio klubų taurės finale Brazilijos ekipai „Corinthians”.

Laikinai prie komandos vairo stojęs ispanas Rafa Benitezas aistruolių buvo sutiktas nesvetingai ir, matyt, paliks Londoną, nesvarbu, kokie bus galutiniai rezultatai per šį ypač ilgą ekipai sezoną – mačas Amsterdame „Chelsea” bus 68-asis.

Vienas „Chelsea” lyderių Juanas Mata tiki, kad pabaiga bus gera, ir po pergalės Europos lygoje komanda įtvirtins trečiąją vietą Anglijos pirmenybėse su pergale namuose prieš Liverpulio „Everton” sekmadienį.

„Sezono pabaiga – jau arti ir galbūt geriausios akimirkos dar ateis, – pareiškė J. Mata. – Mes tikrai galime laimėti naują titulą Europoje ir oficialiai gauti bilietą į Čempionų lygą kitam sezonui.

Tai jau antras kartas per du sezonus, kai „Chelsea” kovos dėl trofėjaus Europoje. Būtų nepaprasta laimėti du titulus paeiliui.” 

„Chelsea” kelias

Šešioliktfinalis. Su Prahos „Sparta” (Čekija) – 1:0 išvykoje (įvartį pelnė Oscaras), 1:1 namie (E.Hazardas).

Aštuntfinalis. Su Bukarešto „Steaua” (Rumunija) – 0:1 išvykoje, 3:1 namie (J.Mata, J.Terry, F.Torresas).

Ketvirtfinalis. Su Kazanės „Rubin” (Rusija) – 3:1 namie (F.Torresas 2, V.Mosesas), 2:3 išvykoje (F.Torresas, V.Mosesas).

Pusfinalis. Su „Basel” (Šveicarija) – 2:1 išvykoje (V.Mosesas, D.Luizas), 3:1 namie (F.Torresas, V.Mosesas, D.Luizas).

Kas šiandien įbėgs į aikštę?

„Benfica”: Arturas, A. Almeida, Luisao, E. Garay, Melgarejo, N. Gaitanas, E. Silva, N. Matičius, E. Perezas, O. Cardozo, Lima.

„Chelsea”: P. Cechas, S. Azpilicueta, D. Luizas, B. Ivanovičius, A. Cole’as, Ramiresas, F. Lampardas, V. Mosesas, J. Mata, Oscaras, F. Torresas.

Teisėjas: B.Kuipersas (Olandija).

„Benfica” kelias

Šešioliktfinalis. Su Lėverkuzeno „Bayer” (Vokietija) – 1:0 išvykoje (O. Cardozo), 2:1 namie (O. Johnas, N. Matičius).

Aštuntfinalis. Su Bordo „Girondins” (Prancūzija) – 1:0 namie (Carraraso į savo vartus), 3:2 išvykoje (Jardelis, O. Cardozo 2).

Ketvirtfinalis. Su „Newcastle United” (Anglija) – 3:1 namie (Rodrigo, Lima, O. Cardozo), 1:1 išvykoje (E. Salvio).

Pusfinalis. Su Stambulo „Fenerbahce” (Turkija) – 0:1 išvykoje, 3:1 namie (N. Gaitanas, O. Cardozo 2).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.