Naujas Dortmundo „Borussia“ iššūkis – atstatyti emigracijos ardomą komandą

Ištiesę rankas į juodos ir geltonos spalvos minią Dortmundo „Borussia“ futbolininkai į savo aistruolius žvelgė pro ašaras. Gerbėjai skandavo, tačiau neilgai – netrukus šiame sezone į savo svajonę įsikibę „Borussia“ žaidėjai nuleido galvas ir atskirai pajudėjo tribūnų link. Jų žingsnius lydėjo Čempionų lygos nugalėtojų Miuncheno „Bayern“ sirgalių šūksniai bei plačiai besišypsančių varžovų padėkos už gražų mačą, rašo guardian.co.uk.

Vasarą „Borussia“ stovykloje laukiama atsisveikinimų bangos.<br>AP
Vasarą „Borussia“ stovykloje laukiama atsisveikinimų bangos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:37 AM

Šeštadienį Čempionų lygos finale „Bayern“ 2:1 nugalėjo „Borussia“ ekipą, kuriai tai buvo pirmasis sezono pralaimėjimas prestižiškiausiame Senojo žemyno klubų turnyre.

Žaidėjams atskirai judant rūbinės link pasirodė netolimos ateities šešėlis. Virš Dortmundo pakibo nerimas, kad visa komanda tiesiog subyrės.

Gali būti, kad gegužės 25-ąją futbolo pasaulis išgirdo paskutinį galingą Jurgeno Kloppo jaunųjų futbolininkų šūksnį. Puikiai išauklėti talentai, gebantys ne tik žaisti, bet ir „skaityti“ žaidimą jau ėmė siekti savo sportininkų brandos amžiaus ir netrukus bus išgraibstyti plačiai pinigines atvėrusių klubų iš Anglijos, Ispanijos ir, skaudžiausiai Dortmundui, Bavarijos regiono.

Mario Goetze šeštadienį sėdėjo tribūnose. Dėl pakinklinės sausgyslės traumos žaisti negalėjęs Dortmundo atstovas tribūnose buvo nuolat stebimas vaizdo transliacijos režisierių. Žiūrovai išvydo jo reakciją po abiejų įvarčių. Jis nepademonstravo jausmų, kai „Bayern“ pasižymėjo pirmąkart. Buvo linksmas, kai Ilkay'us Gundoganas skirtumą išlygino ir sustingo po finalinio švilpuko. Kodėl buvo svarbi jo reakcija? Šis futbolininkas vasarą apsivilks „Bayern“ marškinėlius.

„Borussia“ baiminasi ir dėl kitų žaidėjų išvykimų. Labiausiai – puolėjo Roberto Lewandowskio. „Nemanau, kad jis per daug ilgai galvos“, - po pergalės spaudos konferencijoje pareiškė darbą su „Bayern“ bebaiginėjantis Juppas Heynckesas, kurį po sezono pakeis Josepas Guardiola.

Kalbas, kad ir šis talentas išvyks į „Bayern“ klubą sustiprino ir tai, kad jo agentai Cezary Kucharskis ir Maikas Barthleisas buvo Miuncheno komandos kviestinių svečių sąraše Londone.

R. Lewandowskis „Bundesliga“ pirmenybėse įmušė 24 kartus ir „Borussia“ klubas būtų labiau patenkintas, jeigu puolėjas išvyktų į Londono „Chelsea“ ar „Manchester United“ klubus, tačiau nors žaidėjo kontraktas galioja dar metus, „Bayern“ jam jau atrado vietos.

„Borussia” stovyklą palikti gali ir kiti. Nuolat paniką „Bayern“ gynyboje kėlęs Marco Reusas yra po padidinamuoju „Chelsea“ ir „Barcelona“ komandų stiklu. Londono „Arsenal“ jau ilgą laiką domisi ir stebi gynėją Lukaszą Piszczeką, kuris galėtų pakeisti Bacary Sagna. I. Gundoganas neseniai prisipažino, kad savo ateitį mato Ispanijoje arba Anglijoje, o Nevenas Subotičius, jau išmėginęs jėgas „Crystal Palace“ klube, ir Svenas Benderis yra siejami su „Manchester City“.

Nuostabiai iki pat Arjeno Robbeno pergalingo įvarčio žaidęs Matsas Hummelsas turi gerbėjų Madrido „Real“ ir „Barcelona“ stovyklose.

Dėl šių priežasčių, kitas J. Kloppo uždavinys – išlaikyti tai, ką turi.

„Suprantame, kad tai kitąmet pakartoti būtų sunku. Galbūt prarasime du svarbius žaidėjus, todėl kitame sezone būti tokiems geriems bus sunkiau. Aš nepavydžiu „Bayern“ ar kitam klubui. Tiesiog kartais vienos komandos turi daugiau pinigų nei kitos. Mes per pastaruosius metus atradome būdą, kaip jiems parodyti, ką gali nuveikti turėdamas perpus mažiau pinigų. Turėdami šiek tiek daugiau pinigų, galėtume išspausti daugiau. Tačiau mes nesame pasirašę sutarčių su žvaigždėmis, labai garsiais futbolininkais. Mes išauginome didžius futbolininkus. O tai – man patinka“, - kalbėjo M. Hummelsas.

Tačiau „Borussia“ strategija dabar gali šiek tiek pasikeisti. Jeigu R. Lewandowskis klubo iždą papildys apie 22 mln., tai reikš, kad klubas vis dar gali pajudėti į priekį.

„Mums reikia įsigyti keletą žaidėjų, nes mūsiškių nori kiti klubai“, - yra pasakęs J. Kloppas. M. Hummelsas tvirtina, kad klubas jau yra sudaręs norimų futbolininkų sąrašą ir užsiminė, kad naujoji „Borussia“ gali išlaikyti savo pozicijas Europoje.

Dortmunde vietos atsirastų vokiško futbolo ragavusiam „Manchester City“ puolėjui Edinui Dzeko, tačiau jis minimas mainų su „Napoli“ projekte. Produktyviu žaidimu garsėjantis „Saint Etienne“ puolėjas Pierre-Emerickas Aubameyangas gali būti alternatyva E. Dzeko. Akį traukiančiu naujoku galėtų būti ir Amsterdamo „Ajax“ naujokas Christianas Eriksenas.

Tačiau kaip „Borussia“ ketina apsisaugoti nuo tos 25 taškų prarajos, kurią išvydome šiame sezone, jeigu „Bayern“ ant savo pyrago vyšnele pasirinko geriausią jų talentą?

Kai tik nusivylimas po Čempionų lygos nuslūgs, „Borussia“ klubas privalės priimti sprendimą. „Treneris su mumis aikštėje kalbėjo jau po mačo. Tačiau jis žino, ką mes galvojame. Kartais tiesiog nereikia nieko pasakyti. Kiekvienas su nusivylimu susitvarkyti turi savaip. Turime 14 ar 15 žaidėjų, kurie šiemet turi būti pasirengę kiekvieną savaitę. Tačiau mums reikia dar žaidėjų“, - kalbėjo M. Hummelsas. Jis supranta, kad vasarą Dortmundo „Borussia“ komandos laukia „statybų“ darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.