A. Liubinskas: „Vietoj trečiarūšių legionierių A lygoje, duokime žaisti jaunimui“

Lietuvos jaunimo (iki 19 m.) futbolo rinktinė Europos čempionate mūsų šalyje per pirmąsias dvejas rungtynes dar neiškovojo nė vieno taško. Mūsiškiai kontratakomis stengiasi įkąsti grupės favoritams, tačiau kol kas tiek olandai, tiek ispanai pramušė gynybines lietuvių užtvaras. Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas, bendraudamas su portalu lrytas.lt, šioje situacijoje įžvelgia gilesnę problemą.

A. Liubinskas pyksta, kad Lietuvos klubuose jaunimas netobulėja dėl legionierių.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
A. Liubinskas pyksta, kad Lietuvos klubuose jaunimas netobulėja dėl legionierių.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 26, 2013, 12:17 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:26 PM

Esą mūsų šalyje perspektyvaus ir agresyviai rungtyniaujančio jaunimo trūksta todėl, kad jaunieji futbolininkai tiesiog negauna pasireikšti vyrų futbole.

„Vietoj to, kad A lygos komandose žaistų trečiarūšiai legionieriai, reikia duoti pasireikšti jaunimui“, – neabejojo A. Liubinskas.

Pavyzdys – rusas

61 metų lietuvis pateisintų didelį legionierių skaičių Lietuvos klubuose tik tuo atveju, jei užsieniečiai padėtų skinti pergales Europos fronte. Tačiau iš keturių lietuviškų komandų, vienintelis Vilniaus „Žalgiris“ dar tęsia pasirodymą Europos lygos atrankoje.

„Jau geriau duoti žaisti saviems, kurie kažką padarys. Jei būtume Europoje kažkokie lyderiai... O dabar pralaimime islandams (Panevėžio „Ekranas“ antrajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape nusileido „Hafnarfjordur“. – Red.). Kokie čia čempionai? Tai – tragedija“, – iš nevilties juokėsi A. Liubinskas.

Šiuo metu A lygoje žaidžia per 40 legionierių. Mažiausiai jų turi kelis legionierius atleidusi Alytaus „Dainava“ – vos vieną. Klaipėdos „Atlante“ – du užsieniečiai.

Būtent uostamiesčio klubo vairininkas Konstantinas Sarsanija sužavėjo A. Liubinską. Atvykęs į Klaipėdą, rusas neatsivežė su savimi legionierių brigados, o talentų ieškojo pačioje Lietuvoje.

„Jis neatsivežė kokių nors rusų ar ukrainiečių, bet subūrė komandą iš jaunimo. K. Sarsanija traukia jaunimą, jį ugdo. Toks treneris mąsto globaliai. Kuomet lietuvis pradės taip mąstyti, pasikeis ir mūsų visų požiūris į futbolą. O mes esame nykštukai-karaliukai, nemąstantys globaliai“, – juokėsi A. Liubinskas.

Treneris siūlo A lygoje įvesti taisyklę, pagal kurią aikštėje privalėtų būti bent du jauni žaidėjai. Panaši praktika yra taikoma ir kitose šalyse. Anksčiau taip elgtasi Sovietų Sąjungos laikais.

„Taip ir išaugo nemažai gerų Lietuvos futbolininkų“, – tikino A. Liubinskas.

Nustebino ne rezultatai, o stadionai

A. Liubinsko nenustebino nulinis lietuvių startas Europos jaunimo čempionate. Anot specialisto, panašaus rezultato buvo galima tikėtis. Trenerio dėmesį patraukė gynybinis komandos žaidimo braižas.

„Pasirinkta taktika – neapvilti žiūrovų. Labai malonu, kad stadionai – pilnutėliai. Matyt bijoma būti sutriuškintiems, todėl pasirinkta itin gynybinė taktika. Bet galbūt patys treneriai įvertino galimybes ir nutarė, kad komanda nėra pajėgi įveikti kitas rinktines“, – portalui lrytas.lt pasakojo A. Liubinskas.

Dėl nulio Lietuvos rinktinės pergalių grafoje nesikremtantis A. Liubinskas verčiau siūlo pasidžiaugti.

„Gerai tai, kad Lietuvoje apskritai vyksta toks renginys ir susidomėjimas labai didelis. Net kai kuriose kitose šalyse nesusirinkdavo tiek žiūrovų. Manau, kad šis čempionatas į futbolą padės pritraukti dar daugiau vaikų“, – samprotavo patyręs treneris.

A. Liubinskas liko nustebintas gausiai į stadionus besirenkančiais aistruoliais. Į abejas lietuvių rungtynes rinkosi apie 8 tūkstančius žiūrovų.

„Net kai žaisdavo vyrų futbolo rinktinės, stadionas Kaune nebūdavo taip užpildytas. Labai džiaugiuosi, kad į tokį euforinį renginį pritraukėme tiek žiūrovų“, – dideliu susidomėjimu futbolu mėgavosi A. Liubinskas.

Ar futbolo aistruoliai artimiausiu metu pamatys kuriuos nors jaunuolius vyrų rinktinėje? A. Liubinskas išskiria Luką Spalvį ir Gratą Sirgėdą. Tačiau jiems, kaip ir kitiems jauniesiems futbolininkas, labiau atsiskleisti trukdo du faktoriai.

Vienas jų – trenerio pasirinkta gynybinė taktika, kurios A. Liubinskas nekritikavo. Kitas – brandos trūkumas.

„Šiai rinktinei trūksta brandos – jai reikia žaisti tarp vyrų, – minėtą Lietuvos futbolo problemą vėl išskyrė A. Liubinskas. – Žaisdamas dublerių turnyruose ar pirmoje lygoje, jaunimas nieko iš to nelaimės. Duokime jiems pažaisti bent pusmetį tarp vyrų ir jie iškart subręs.“

Europos jaunimo (iki 19 metų) čempionato III turo tvarkaraštis (liepos 26 diena):

16 val. 30 min. Turkija – Gruzija, Marijampolė

16 val. 30 min. Prancūzija – Serbija, Kaunas

21 val. Lietuva – Portugalija, Kaunas

21 val. Olandija – Ispanija, Alytus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.