Bundeslygos intrigos

Vokietijos futbolo čempionatas prasidėjo įtikinamomis favoričių – Miuncheno „Bayern” ir Dortmundo „Borussia” komandų pergalėmis. Kuri jų bus stipresnė šiemet – svarbiausias klausimas, bet Vokietijoje yra ir daugiau kitų įdomių dalykų.

P.Guardiola su Miuncheno „Bayer” pergale pradėjo Vokietijos čempionatą.<br>AP nuotr.
P.Guardiola su Miuncheno „Bayer” pergale pradėjo Vokietijos čempionatą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 8:34 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:27 AM

Pirmenybės, kuriose žaidžia dvi Čempionų lygos finale šiemet gegužę kovojusios komandos, negali būti neįdomios.

Nors „Bayern” vasarą išleido dar daugiau pinigų naujiems futbolininkams, reikia laiko įsitikinti, ar naujajam treneriui Pepui Guardiolai pavyks surikiuoti žvaigždes taip pat darniai kaip jo pirmtakui Juppui Heynckesui.

Favoritai – vienas ar du?

Dauguma įsitikinę, kad Miuncheno „Bayern” apgins čempionų titulą.

Buvęs „Barcelona” klubo treneris P.Guardiola Miunchene gali remtis dar stipresniais žaidėjais nei tie, kurie praėjusį sezoną pagerino kelis rekordus Vokietijos pirmenybėse ir laimėjo Čempionų lygą.

Į Miuncheną persikėlė geriausias Dormundo „Borussia” žaidėjas Mario Götze ir dar vienas saugas Thiago Alcantara iš „Barcelona”. Bet už M.Götze gautus 37 mln. eurų Dortmundo klubas investavo į kitus talentus – armėną saugą Henrichą Mchitarianą, puolėją Pierre’ą Emericką Aubameyangą iš Gabono ir nepakluso lenko Roberto Lewandowskio norams persikelti į Miuncheną.

Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Löwas sako, kad „Bayern” ir „Borussia” yra kito lygio nei likusios komandos. Klausimas – ar „Bayern” yra kito lygio nei „Borussia”?

Klubų negali valdyti bet kas

Užsienio investuotojai negali tapti Vokietijos klubų savininkais dėl vadinamosios „50 + 1” taisyklės. Ji reiškia, kad dviejų stipriausių šalies futbolo lygų komandas turi valdyti savi klubo nariai.

Klubai gali perleisti didžiąją akcijų dalį investuotojams tik tuo atveju, jei šie bent 20 metų dalyvauja komandų veikloje.

Yra kelios išimtys, atsiradusios prieš taisyklės įvedimą, – „Wolfsburg” valdo „Volkswagen” koncernas, o Lėverkuzeno klubą – „Bayer” kompanija, kurios vardu vadinasi ekipa. „Hoffenheim” taip pat priklauso milijardieriui Dietmarui Hoppui.

Ryškiausi nauji veidai

P.Guardiola debiutavo Bundeslygoje šeštadienį, kai „Bayern” 3:1 įveikė Menchengladbacho „Borussia”.

Brėmeno „Werder” sezoną pasitinka be trenerio Thomo Schaafo, kurį pakeitė anksčiau „Freiburg” ir „Bayer” komandoms vadovavęs Robinas Duttas.

Braunšveigo „Eintracht” klubas grįžo į aukščiausiąją lygą po 28 metų pertraukos, o jo treneris Torstenas Lieberknechtas iki šiol nėra dirbęs Bundeslygoje.

Berlyno „Hertha” irgi sugrįžo į lygą, iš kurios buvo neseniai iškritusi.

Kas gali nustebinti?

„Freiburg” ir Frankfurto „Eintracht” nustebino praėjusį sezoną, nes iškovojo vietas į Europos lygos atrankos turnyrą. Pernai į Bundeslygą grįžęs Frankfurto klubas vėl gali būti pajėgus, bet „Freiburg” prarado svarbių žaidėjų.

„Wolfsburg”, „Hamburger”, Menchengladbacho „Borussia”, „Stuttgart” – visos šios komandos tikisi geriau pasirodyti nei praėjusį sezoną.

Kiek kainuoja taškai?

„Freiburg” būtų čempionas, jei titulas būtų skiriamas pagal išleistų pinigų ir pelnytų taškų santykį. Taip skelbia alternatyvią lentelę išspausdinęs laikraštis „Die Welt”.

Praėjusį sezoną „Freiburg”, žaidėjams išleidęs 16 mln. eurų, finišavo penktas su 51 tašku. Vadinasi, kiekvienas taškas kainavo 320 tūkst. eurų.

„Mainz” būtų antras (kiekvienas taškas šiai komandai kainavo 400 tūkst. eurų), Frankfurto „Eintracht” – trečias (490 tūkst. eurų).

Miuncheno „Bayern” šioje rikiuotėje būtų priešpaskutinis, nepaisant rekordinio praėjusio sezono. Žaidėjams išleidus 125 mln. eurų, surinkus 91 tašką, „Bayern” iškovotas kiekvienas taškas kainavo po 1,37 mln. eurų. Tik „Wolfsburg” taškai buvo brangesni – vidutiniškai kainavo po 2,09 mln. eurų. (AP, LR)

Vokietijos čempionatas

1-asis turas. Miuncheno „Bayern” – Menchengladbacho „Borussia” 3:1, „Augsburg” – Dortmundo „Borussia” 0:4, Lėverkuzeno „Bayer” – „Freiburg” 3:1, Braunšveigo „Eintracht” – Brėmeno „Werder” 0:1, „Hannover” – „Wolfsburg” 2:0, „Hoffenheim” – „Nürnberg” 2:2, Berlyno „Hertha” – Frankfurto „Eintracht” 6:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.