Lietuvos futbolą pažįstantis „Salzburg“ legionierius Rodnei: „Žalgirio“ turime saugotis“

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkų ketvirtadienį laukia žūtbūtinis mūšis Austrijoje. Vilniečiai Zalcburge bandys žengti žingsnį  Europos lygos grupių etapo link. Paskutiniajame atrankos etape jų laukia „Salzburg“ ekipos išbandymas. Ką apie būsimą mačą galvoja Vilniuje rungtyniavęs „Salzburg“ legionierius iš Brazilijos? Kurio varžovų futbolininko labiausiai prisibijo „Žalgirio“ vartų sargas Armantas Vitkauskas? Lrytas.lt prieš rungtynes siūlo iš arčiau susipažinti su varžovu. 

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2013-08-22 02:35, atnaujinta 2018-03-01 19:49

Seka naujienas Lietuvoje

Lietuvišką futbolą neblogai pažįsta 27 metų „Salzburg“ legionierius iš Brazilijos Rodnei Francisco de Lima. 2006-2007 metais gynėjas atstovavo nebeegzistuojančiam „Vilniaus“ klubui.

„Vilnius yra nuostabus miestas. Buvau labai laimingas, žaisdamas čia. Dėkoju Dievui, už galimybę rungtyniauti Vilniuje dėl gyventojų, trenerių, žaidėjų ir visų žmonių, kurie man padėjo augti kaip futbolininkui ir kaip žmogui. Esu dėkingas.

Dar ir dabar internete seku A lygos rezultatus“, - lrytas.lt pasakojo Rodnei.

Vilnius šiam futbolininkui tapo tramplinu. 2008-aisiais jis pravėrė Vokietijos „Bundesliga“ duris. O nuo praėjusio sezono brazilas gina „Salzburg“ klubo garbę.

„Matau, kad Austrijos futbolas Europoje užima vis svarbesnę vietą, čempionatas stiprėja.

Praėjusį sezoną turėjome gerą komandą, tačiau praradome taškus ten, kur negalėjome jų barstyti. Šį sezoną komanda pasipildė naujais žaidėjais, tačiau branduolys išliko. Manau, kad šiemet sustiprėjome“, - svarstė Rodnei.

„Žalgirio“ prisibijo

Į Lietuvą Rodnei grįš kitą savaitę. Tuomet „Žalgiris“ atsakomosiose rungtynėse savo aikštėje priims „Salzburg“.

Prieš pirmąjį mačą Zalcburgo komanda nusiteikusi rimtai ir ketina nekartoti Poznanės „Lech“ komandos, kurią žalgiriečiai įveikė trečiajame etape, klaidų.

„Gerbiame „Žalgirį“. Jei jie sugebėjo patekti į šį etapą, vadinasi yra puikūs žaidėjai. Žalgiriečiai eliminavo didelį Poznanės „Lech“ klubą, todėl jų turime saugotis ir mes.

Tikiu, kad tai bus puikios rungtynės, tarp dviejų pajėgių komandų. Turime kovoti visas 180 minučių.

Mūsų tikslas – grupių etapas, daug dirbome ir darysime viską, kad jį pasiektume“, - ryžtingai kalbėjo „Salzburg“ legionierius.

Į Europos lygos ketvirtąjį etapą „Salzburg“ nusileido iš Čempionų lygos atrankos turnyro, ten pralaimėjęs Stambulo „Fenerbahce“ komandai (po nesėkmės Turkijoje 1:3 – lygiosios namie 1:1).

„Fenerbahce“ tiesiog tuo metu buvo stipresnė ir mus išstūmė“, - liūdnai prisiminė brazilas.

„Žalgiriui“ vilties turėtų suteikti pernykštis Zalcburgo klubo nuopolis Europos lygoje, kai antrajame atrankos etape juos netikėtai eliminavo Liuksemburgo „Dudelange“ (0:1 ir 4:3).

 Rodnei teigimu, svarbiausi austrų ginklai prieš žalgiriečius – atsidavimas, drausmė ir kovingumas.

Susidūrė „Sūduvoje“

Su „Salzburg“ ekipa 2008-aisiais UEFA taurės atrankos antrajame etape teko susidurti „Žalgirio“ vartų sargui Armantui Vitkauskui. Tuomet 19-metis vartininkas nuo austrų smūgių saugojo Marijampolės „Sūduvos“ vartus.

Pirmosiose rungtynėse Marijampolėje „Sūduva“ pralaimėjo 1:4. Atsakomajame mače marijampoliečiai iškovojo pergalę 1:0, tačiau iš tolesnės kovos pasitraukė.

„Zalcburgo komanda kaip ir tuomet, taip ir dabar yra labai stipri. Austrai pasižymi galingu puolimu. Tai – didžiausia jų stiprybė“, - lrytas.lt aiškino A.Vitkauskas.

24 metų vartininkas Europos lygos atrankoje ne kartą gelbėjo „Žalgirio“ vartus. „Salzburg“ komandoje didžiausią grėsmę vilniečių vartams kels 28 metų puolėjas iš Ispanijos Jonathanas Soriano.

„Jis – ryškiausia figūra jų komandoje. Tačiau jo vieno išskirti tikrai negalima. Kiti žaidėjo tokio pat aukšto lygio. Jie stiprūs ir individualiai, ir kaip komanda.

Mūsų laukia labai sunkus vakaras, tačiau stengsimės atsilaikyti ir tęsti kovą Vilniuje“, - ryžtingas buvo A.Vitkauskas.

Ir gimdyme, ir rungtynėse

J.Soriano - „Salzburg“ komandos kapitonas ir lyderis. Austrijoje puolėjas rungtyniauja nuo 2012 metų sausio.

Austrija – pirmoji J.Soriano karjeros stotelė užsienyje. Iki tol jis rungtyniavo savo šalies klubuose.

Per karjerą jam teko žaisti ir tokiose Ispanijos komandose kaip „Espanyol“ ir „Barcelona“. Tiesa, pagrindinėje „Barcelona“ komandoje jis aikštėje pasirodė vos vieneriose rungtynėse ir sužaidė 14 minučių.

Puolėjas atstovavo įvairioms Ispanijos jaunimo rinktinėms, tačiau į vyrų rinktinę neprasimušė.

Praėjusio sezono pabaigoje vykusių rungtynių su „Wolfsberger“ klubu jis nepamirš visą gyvenimą. Mačo dieną jis išvežė gimdyti turėjusią žmoną į ligoninę.

J.Soriano pasitiko pasaulį išvydusią trečiąją savo atžalą ir nuskubėjo į rungtynes. Praleidęs pirmąjį kėlinį, po kurio rezultatas buvo lygus 2:2, jis įbėgo į aikštę antrajame ir įmušęs tris įvarčius padėjo „Salzburg“ ekipai iškovoti pergalę 6:2.

J.Soriano šiuo metu yra rezultatyviausias Austrijos lygos žaidėjas. Per penkerias rungtynes jis pelnė 7 įvarčius.

Sirgaliai skilo

1933 metais savo istoriją pradėjęs skaičiuoti Zalcburgo klubas buvo stiprus 9-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai 3 sykius tapo šalies čempionu. Šios komandos marškinėliais 1997–1999 metais vilkėjo ir buvęs žalgirietis Valdas Ivanauskas.

Tačiau 2005 metais klubą reikėjo gelbėti nuo bankroto ir tai padarė energinių gėrimų gamintoja „Red Bull”.

Naujieji rėmėjai pakeitė ne tik klubo spalvas, logotipą, bet ir įkūrimo datą. Oficiali komandos interneto svetainė skelbė, kad klubas įkurtas 2005-aisiais.

Vis dėlto tokių pokyčių nepripažino nei Austrijos futbolo federacija, nei dalis sirgalių. Ekipos gerbėjai skilo į dvi grupes. Nepatenkintieji netgi įkūrė naują komandą istoriniu Zalcburgo „Austria“ vardu, ji dabar žaidžia regionų lygoje.

Tačiau tenka pripažinti, kad „Red Bull“ pinigai padėjo klubui 2007, 2009, 2010 ir 2012 metais laimėti Austrijos čempionatą.

Austrijoje komanda žaidžia „Red Bull“ pavadinimu, tačiau UEFA taikant apribojimus rėmėjų pavadinimams Europos lygoje ji tampa tiesiog „Salzburg“.

Patirtis - skaudi

Būtent kova su Austrijos klubu prieš 25 metus savo tarptautinį kelią pradėjo SSRS čempionate tuomet žibėjęs „Žalgiris”.

UEFA taurės turnyre 1988 metais Vilniaus komanda su Arminu Narbekovu, V.Ivanausku, Robertu Fridriku priešakyje 2:0 nugalėjo Vienos „Austria“, bet iškrito iš turnyro po nesėkmės išvykoje 2:5.

Praėjusį sezoną Europos lygos antrajame etape naujoji „Žalgirio“ karta 1:1 sužaidė su Mėdlingo „Admira Wacker“ namie, bet 1:5 buvo sutriuškinta Austrijoje.

Būtent po tų rungtynių prie Vilniaus komandos vairo pakeitęs kroatą Damirą Petravičių stojo lenkas Marekas Zubas.

„Austrijos futbolininkai pasižymi didele drausme aikštėje, – lrytas.lt priminė Austrijoje daug metų žaidęs A.Narbekovas, dabar treniruojantis Lietuvos jaunimo futbolo rinktinę. – Žaidėjai stengiasi vykdyti visus trenerio nurodymus.

Austrijos lyga pajėgi. Matome, kad ir pernai „Žalgiris“ negalėjo įveikti austrų barjero. O „Salzburg“ yra gerokai stipresnis varžovas nei pernykštis. Tačiau rezultatai rodo, kad ir „Žalgiris“ šiemet yra stipresnis nei pernai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.