„Žalgirio“ klube – ir pasirengimas mačui, ir kalbos apie žaidimą Europos lygoje

„Vidurį, vidurį! Žaisk, žaisk, žaisk! Keisk pusę“, - tokie šūksniai aidėjo LFF stadione. Čia kamuolį sumažintoje aikštėje gainiojo raudonos ir geltonos spalvų skiriamaisiais marškinėliais vilkintys žaidėjai. Jie žaidė vieni prieš kitus, tačiau visi – Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai. Netrukus visi sustoja ir juda centro link – ten jau nurodymus dalina Marekas Zubas.

Akimirka iš Vilniaus „Žalgirio“ treniruotės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akimirka iš Vilniaus „Žalgirio“ treniruotės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 27, 2013, 2:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:30 PM

„Vyrukai, jeigu viduryje neturite erdvės, žiūrėkite į priekį ir atlikite perdavimą, - sako treneris ir žalgiriečiai pasileidžia žaisti. M.Zubas nenutyla ir tada. - Perduok, perduok, perduok.“

„Ilgas perdavimas. Atlik ilgą perdavimą“, - vartininkui šūkteli M.Zubas.

Antradienį LFF stadione „Žalgirio“ futbolininkai išliejo daug prakaito, tačiau po poros dienų jie čia plušės gerokai rimčiau. Lietuvos vicečempionai ketvirtadienį Vilniuje žais atsakomąjį Europos lygos kvalifikacinio etapo mačą su „Salzburg“ komanda. Austrijoje „Žalgiris“ praėjusią savaitę pasipriešinti meistriškesniems ir bene 30 kartų turtingesniems varžovams nesugebėjo. M.Zubo auklėtiniai pralaimėjo 0:5.

Sieks parodyti, kad gali

„Pirmiausia norėčiau parodyti, kad mes nesame tokie silpni, kaip galima spręsti iš pirmojo rezultato“, - tokiais žodžiais spaudos konferenciją pradėjo 49 metų strategas iš Lenkijos.

M.Zubas tikino, kad Vilniuje gerbėjai išvys kitokį futbolą, nes „Žalgiris“ Austrijoje praktiškai nepademonstravo savo galimybių arsenalo.

„Tai buvo mūsų blogiausias mačas per visą atrankos seriją. O varžovų treneris kalbėjo, kad jiems – geriausias. Padarėme per daug kvailų klaidų, dėl kurių praleidome įvarčius, - aiškino strategas, galimybę dirbti Lenkijos rinktinės trenerių štabe 2012 rugpjūtį iškeitęs į „Žalgirį“. - Kai per keletą minučių praleidi tris įvarčius – sunku atsitiesti, o ypač kai žaidi su komanda, kuri turi daug aukšto lygio žaidėjų.“

Treneris tikisi, kad ketvirtadienį 21 val. 30 min. prasidėsiantį mačą stebės gausybė aistruolių – kaip įprasta, kuomet „Žalgiris“ žaidžia Europos lygos atrankoje.

„Tai kvalifikacinis etapas. Paskutinis mačas. Tai – svarbiausia diena šiais metais, - kalbėjo M.Zubas. - Tikiuosi, kad tai bus dar vienas nuostabus vakaras ne tik mums, bet ir sirgaliams.“

Prieš CAS sprendimą – emocijų malšinimas

Nors Vilniaus „Žalgiris“ pirmajame mače buvo sutriuškintas, kelialapis į Europos lygos grupių etapą nėra nepasiekiamas. Tačiau ne sportiniu keliu – bilietą įteikti gali Sporto Arbitražo teismas (CAS). Būtent teisiniai niuansai gali sukelti pokyčių Čempionų lygos kvalifikaciniame etape ir tai iškart paveiktų sostinės klubą.

„Dabar stengiuosi visus išlaikyti stabilios psichologinės būsenos. Niekas nežino, kas gali nutikti. Tačiau šis klausimas dar svarstomas ne laiku – palaukime CAS sprendimo“, - emocijas ramino M.Zubas.

Čempionų lygos kvalifikaciniame etape rungiasi Stambulo „Fenerbahce“ ir Londono „Arsenal“ komandos. Būtent Turkijos klubui dėl dalyvavimo lažybų skandale UEFA yra skyrusi diskvalifikaciją. Tačiau „Fenerbahce“ pateikė apeliaciją CAS. Kol apeliacija tiriama – UEFA diskvalifikacija yra sustabdyta, todėl Stambulo ekipa gali žaisti. Jeigu CAS nuspręs, kad Europos futbolo vadovybė pasielgė teisingai, skyrusi griežtą bausmę, „Fenerbahce“ bus pašalintas.

Tuomet Londono „Arsenal“ klubas automatiškai žengtų į Čempionų lygą. Europos lygos grupių etape iškart atsirastų „Salzburg“ klubas. „Salzburg“ ir "Žalgirio" mačo nugalėtojui skirta vieta atitektų vilniečiams.

„Tai būtų didelis laimėjimas ne tik „Žalgiriui“, bet ir visam Lietuvos futbolui. Tačiau tai priklauso ne nuo mūsų, - teigė „Žalgirio“ kapitonas Algis Jankauskas. - Norėtųsi patekti sportiniu keliu, tačiau kodėl nepasinaudojus tokia proga?“

Nori įvarčio

Įvartis – tai M.Zubo tikslas atsakomosiose rungtynėse. „Žalgirio“ treneris neslepia, kad Vilniuje iš savo auklėtinių reikalauja priversti sirgalius pašokti, kuomet žalios ir baltos spalvų ekipos futbolininkas nuginkluos „Salzburg“ vartininką.

„Gynyba svarbi, tačiau pirmiausia norėčiau įvarčio. Norime parodyti, kad galime žaisti ir įdomų futbolą, - kalbėjo strategas. - Tikimės sirgaliams suteikti daug teigiamų emocijų.“

Dar po mačo Austrijoje M.Zubas tikino, kad rungtynės Vilniuje – bus visiškai kitokios. Su treneriu sutiko ir A.Jankauskas.

„Jos turi būti tokios. Juk žaisime savo sirgalių akivaizdoje. Turime parodyti jiems, kad galime ir mokame žaisti su tokiomis ekipomis“, - teigė gynėjas, kuris pirmojoje dvikovoje nežaidė.

Tektų ir apsipirkti

Jeigu CAS sprendimas bus palankus „Žalgiriui“, klubas neišvengs permainų. Juk Europos lygoje teks kovoti su itin aukšto lygio varžovais iš Italijos, Anglijos, Ispanijos lygų. Ar Vilniaus „Žalgirio“ pabūklai šaudo tokio kalibro šoviniais?

„Sunku pasakyti, tačiau manau, kad reikia pabandyti, - teigė A.Jankauskas. - Tarpusavyje pasikalbame apie šį variantą.“

M.Zubas yra pareiškęs, kad rimtai kovoti „Žalgiris“ ketintų ir Lietuvos A lygoje, ir Europos lygos turnyre. Tam, žinoma, reikėtų sutvirtinti ekipos sudėtį.

„Dabar turime 21 futbolininką. Galime prisidėti vieną ar du futbolininkus, svarbiausiose pozicijose. Tai kraštai, atakuojantys žaidėjai. Jie turėtų būti aukštesnio lygio, nei dabar turimi, - kalbėjo strategas. - Nesitikėjome, kad mums gali reikėti žaisti Europos lygoje, kur lygis – itin aukštas.“

Pajuto tikrą futbolą

Tačiau nepaisant visų kalbų apie CAS sprendimą, „Žalgirio“ vis dar laukia vienas mačas. Ir jis vyks su tuo pačiu „Salzburg“ klubu, kuris Austrijoje istorinį klubą patiesė ant menčių.

„Tai mums buvo puiki pamoka. Pamatėme, kaip komanda gali žaisti, kaip gali elgtis. Pasimokyti galime net ir iš tokio pralaimėjimo, - apie pralaimėjimą kalbėjo M.Zubas. Šis rezultatas tikrai mūsų netenkina. Per visą savo karjerą nesu pralaimėjęs tokiu rezultatu. Tačiau kartais tenka priimti tokį rezultatą, nes tai – futbolas. Gali laimėti, gali – pralaimėti.“

Mačą Austrijoje iš šalies stebėjęs A.Jankauskas atskleidė, kad „Žalgirio“ futbolininkai jautė ir psichologinę įtampą. „Ir psichologija, ir lygis. Juk varžovai – aukštesnės klasės futbolininkai, - teigė „Žalgirio“ kapitonas. - Iš šono į rungtynes žiūrėti buvo sunku. Buvome tikrai lėtesni. Varžovai greičiau priėmė sprendimus. Atrodė, kad prieš mačą viską žinojome – ir ką dengti, kur jų stiprios pusės, tačiau jie mus vis tiek apžaidė.“

Padaryti išvadas – visada reikia, tačiau ar to rezultatą išvysime dar šiais metais, ar vėl lauksime atrankinių varžybų į Europos lygos ar Čempionų lygos turnyrus, paaiškės rugpjūčio 28 dieną. Trečiadienį CAS priims savo sprendimą ir tada paaiškės, ar Lietuva pirmą kartą istorijoje turės savo klubą Europos lygoje – antrosiose pagal prestižiškumą Senojo žemyno klubų pirmenybėse.

Žinoma, didžiausi optimistai galimybe tikės ir iki ketvirtadienio vėlaus vakaro – gal „Žalgiris“ sugebės įmušti reikiamą įvarčių skaičių?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.