Cs.Laszlo išliejo įniršį ant Lietuvos rinktinės žaidėjų

Lietuvos futbolo rinktinėje kyla įtampa. Praėjusiais metais vyriausiojo stratego postą užėmę vengras Csaba Laszlo vis garsiau lieja apmaudą dėl nacionalinės komandos futbolininkų. Į Lietuvą atvykusio entuziastingo ir kalnus nuversti žadančio trenerio – nė kvapo. „Ar aš gausiu progą su šia ekipa judėti į priekį ir daryti tai, ką noriu, - retoriškai klausė Cs.Laszlo. - Tai klausimas futbolo federacijai, prezidiumui, prezidentui.“

Cs.Laszlo išliejo susikaupusį pyktį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Cs.Laszlo išliejo susikaupusį pyktį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 29, 2013, 2:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:24 PM

„Aš priėmiau iššūkį. Šiame kelyje – daug akmenų ir aš mėginu juos pašalinti. Turiu planą. Noriu dirbti ir suprantu, kad tai nėra lengvas darbas“, - šiek tiek pakeltu tonu kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris. Jis neslėpė, kad jį itin siutina kai kurių Lietuvos žaidėjų požiūris į rinktinę.

„Jeigu tu negali pakeisti savo požiūrio, neturėtum dairytis į rinktinę. Jau geriau sėdėk namuose ir pasakyk, kad neturi laiko atvykti“, - tvirtino strategas.

Reikalauja kartų kaitos

Lietuvos futbolo rinktinės rugsėjį laukia du atrankos į pasaulio futbolo čempionatą mačai. Rugsėjo 6 dieną lietuviai Rygoje susitiks su Latvija, o 10-ąją – Marijampolėje kovos su Lichtenšteinu. Cs.Laszlo šioms rungtynėms nusprendė nekviesti veterano Tomo Danilevičiaus bei aršaus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) kritiko Deivido Šembero.

„Noriu paimti kai kuriuos žaidėjus ir padėti juos į šalį. Turime judėti nauja kryptimi. Taip, tai skausminga. Tačiau kažkam reikia tai padaryti. Supraskite, tai ne dėl to, kad aš nemėgčiau žmonių. Bet permainos – labai reikalingos“, - apie kartų kaitos būtinumą kalbėjo Cs.Laszlo.

Tačiau vykstant šiam procesui Cs.Laszlo ramus būti negali – strategas pats kalba apie tinkamo žaidėjų nusiteikimo trūkumą.

„Neturime tokio žaidėjo, koks buvo 25-erių T.Danilevičius,ar D.Šemberas. Aš noriu matyti, kad jauni žaidėjai nori ateiti į rinktinę ir pakeisti šiuos futbolininkus, - kalbėjo vengras. - Esu nusivylęs požiūriu.“

Saugų grandyje – nieko gero

Ar tai reiškia, kad šie futbolininkai neturi pamainos? Cs.Laszlo tikina, kad ilgalaikėje perspektyvoje vienas ar kitas panašaus kalibro futbolininkas gali atsirasti, tačiau optimizmu treneris netrykšta.

„Yra Kęstutis Ivaškevičius, Karolis Chvedukas, Mindaugas Panka, - paklaustas, kas iš jaunųjų žaidėjų gali aikštės viduryje diriguoti žaidimui kalbėjo Cs.Laszlo. - Turime suprasti, kad šioje pozicijoje neturime geriausių variantų. Čia mes nesame stiprūs.“

Pasak Cs.Laszlo, su stiprių saugų problema susiduria visas Lietuvos futbolas.

„Per „Žalgirio“ ir „Salzburg“ mačą buvau nustebęs, kad austrai taip lengvai dominavo saugų pozicijoje“, - kalbėjo treneris. Paklaustas, kas šiuo metu turi didžiausią perspektyvą saugų grandyje, vengras išskyrė M.Panką.

O kokia situacija su T.Danilevičiaus vieta?

„Komandoje yra Deivydas Matulevičius, Tadas Eliošius, - apie jauniausius futbolininkus kalbėjo Cs.Laszlo. - Jaunimo rinktinėje gerai pasirodė Lukas Spalvis. Ateityje turėtume jam suteikti galimybę.“

Lietuvos pasiekimai – niekiniai

Cs.Laszlo nuo savo darbo Lietuvos rinktinėje pradžios tik vieną kartą džiaugėsi pergale. Nacionalinė komanda sužaidė keturiolika mačų ir palaužti 2:0 sugebėjo tik Lichtenšteiną. Tačiau Cs.Laszlo siūlo apie didelius lūkesčius garsiai nekalbėti – juk, pasak trenerio, Lietuvos rinktinė per visą savo gyvavimo laikotarpį nepasiekė nieko.

„Kartą sužaisti 0:0 su ispanais, ar nugalėti čekus – ne rezultatai. Juk mūsų pozicija nepasikeičia – visada esame penkti arba šešti. Nieko nepasiekėme. Dėl nieko nesivaržėme“, - Lietuvos futbolo aistruolius „ant žemės“ nuleisti mėgino Cs.Laszlo.

Ar tai reiškia, kad Lietuvos rinktinės ir toliau laukia juodi debesys? „Turime pradėti dirbti. Aš noriu, kad mes kažką parodytume, nes per pastaruosius dešimt metų nelaimėjome nieko. Reikia veikti, kad nors kartą būtume antri“, - kalbėjo strategas.

Lietuvos rinktinė dar pernai pristatė savo viziją, kurioje nurodytas tikslas patekti į 2016 metų Europos futbolo čempionatą. „Aš suprantu, kas vyksta. Mes svajojame apie jaunus gerus žaidėjus, 2016 metų čempionatą, pergales. Tačiau dėl to reikia dirbti“, - tikino Cs.Laszlo.

Lietuvis žaidėjai Europoje nėra matomi

Sirgaliams, kurie mėgsta pasišaipyti iš Lietuvos rinktinės, kad šiai nepavyksta nugalėti ir Europos vidutiniokų, Cs.Laszlo siūlo pagalvoti blaiviai.

„Marius Žaliūkas – be klubo. Marius Stankevičius Romoje tik treniruojasi. T.Danilevičius ir D.Šemberas žaidžia bene paskutinius metus. E.Česnauskio padėtis – itin sudėtinga, - apie vienus garsiausių mūsų futbolininkų kalbėjo treneris. - E.Zubo žurnalistai prieš mačą su Graikija klausinėjo apie „Liverpool“, o dabar jis kur? Kipre.“

Cs.Laszlo teigė, kad lietuviai pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį į savo šalies futbolininkų padėtį pasaulyje. „Daugiausia, ką turime – antroji Vokietijos „Bundesliga“. Pajėgiausiose Europos lygose nebėra Lietuvos žaidėjų. Jau dabar esame izoliuoti. M.Žaliūkas puikiai žaidė „Hearts“ klube, puikiai atrodė ciklo pradžioje, o dabar net iš škotų negauna pasiūlymų“, - kalbėjo treneris.

Daugiausia Lietuvos futbolininkų yra patraukę į Rytus, tačiau tai Cs.Laszlo nežavi. „Baltarusija, Azerbaidžanas, Kazachstanas. Nesakau, kad man nepatinka šios šalys, tačiau kodėl iš Vakarų visi perėjo čia? Kodėl?“ - retoriškai klausė Cs.Laszlo, siekdamas pabrėžti, kad rinkoje į Lietuvos futbolininkus kiti klubai dairosi vangiai.

Žaidėjų požiūris į rinktinę – blogas

Požiūris ir nusiteikimas. Būtent šiuos aspektus akcentavo Cs.Laszlo, kuomet iš stratego lūpų pasipylė priekaištai auklėtiniams. Pasak vengro, labiausiai futbolininkų noro trūkumas tinkamai atstovauti šaliai atsiskleidė per draugiškas rungtynes su Liuksemburgu. Rugpjūčio 15 dieną Lietuvos futbolininkai pralaimėjo 1:2.

„Tai buvo ne šiaip blogas mačas. Buvau ne tik piktas ir nusivylęs, bet ir liūdnas. Antrajame kėlinyje buvo skaudu matyti žaidėjus, kurie tikrai galėjo pasirodyti geriau“, - teigė Cs.Laszlo, pabrėžęs, kad rinktinę nori valdyti geležiniu kumščiu.

„Jeigu tu negali pakeisti savo požiūrio, neturėtum dairytis į rinktinę. Jau geriau sėdėk namuose ir pasakyk, kad neturi laiko atvykti, - savo griežtą požiūrį dėstė Cs.Laszlo. - Arba turi turėti drąsos visiems pasakyti: „Buvau aikštėje ir galėjau parodyti geriausią savo žaidimą, tačiau savo darbo nenudirbau.“

Cs.Laszlo tikina, būtent tokia situacija jį ne tik liūdina, bet ir piktina. Panašu, kad dalis stratego pykčio nukreipta į Arvydą Novikovą. Treneris iš pradžių pagyrė žaidėją, kad šis persikėlė į antrąjį pagal pajėgumą Vokietijos čempionatą, tačiau tada pabėrė kritikos.

„Su juo pokalbis buvo ilgas ir rimtas. Aš suprantu, kad jis gali žaisti ir yra talentingas. Tačiau mums svarbu, kad jis žaistų komandai. Negali atvykti į Vilnių ir parodyti savo gražų veidelį. Tu turi pademonstruoti rinktinei, kad atiduodi visą save, - sakė Cs.Laszlo. - Vokietijoje jis įmušė du įvarčius. Štai ką noriu matyti rinktinėje.“

Tikisi taškų

Paskutinė Lietuvos rinktinės dvikova su Latvija nuskambėjo plačiai ir itin skaudžiai – lietuviai draugiškame Baltijos taurės turnyre pralaimėjo net 0:5. Lietuviai taip pat kontroliniuose mačuose yra pralaimėję estams, armėnams, albanams. Tačiau Cs.Laszlo tikina, kad draugiški mačai dar neatspindi realios padėties ir tikisi įsirašyti šešis taškus per du mačus.

„Turime judėti į priekį. Turime pasiimti taškus, - kalbėjo treneris. - Susitiksime su dviem varžovais ir galime užimti ketvirtąją vietą grupėje. Teoriškai galime būti ir antri, tačiau apie tai kalbėti nereikia. Juk tai – tik teorija. Mačas su Latvija – derbis, todėl jis turės charakterį.“

Cs.Laszlo Latvijoje tikisi išvysti kitokį futbolininkų nusiteikimą nei Liuksemburge. „Žaidėjai turi būti švariomis galvomis. Realiai turime galvoti apie savo pozicijos lentelėje išlaikymą. Tada jau galima galvoti apie kažką daugiau“, - sakė jis.

Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės kandidatų sąrašas 2014 m. pasaulio čempionato atrankos rungtynėms su Latvija (rugsėjo 6 d.) ir Lichtenšteinu (rugsėjo 10 d.)

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas ("Gaziantepspor", Turkija)

Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin", Rusija)

Emilijus Zubas (Larnakos AEK, Kipras)

Gynėjai:

Marius Stankevičius (Romos „Lazio", Italija)

Arūnas Klimavičius (Taldikorgano "Žetysu", Kazachstanas)

Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel", Izraelis)

Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo", Rusija)

Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgarden", Švedija)

Valdemar Borovskij (Rygos „Daugava", Latvija)

Saulius Mikoliūnas (FC „Sevastopol", Ukraina)

Saugai:

Deividas Česnauskis (FC „Baku", Azerbaidžanas)

Edgaras Česnauskis (FC „Rostov", Rusija)

Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos "Hapoel Ironi", Izraelis)

Arvydas Novikovas (Aujės „Erzgebirge", Vokietija)

Mindaugas Kalonas (FC „Baki",  Azerbaidžanas)

Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda", Izraelis)

Fedor Černych (Mogiliovo „Dnepr", Baltarusija)

Mantas Kuklys (Vilniaus MFD „Žalgiris")

Gediminas Vičius (Karagandos "Šachtior", Kazachstanas)

Karolis Chvedukas (Marijampolės "Sūduva")

Puolėjai:

Darvydas Šernas („Gaziantepspor", Turkija)

Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii", Rumunija)

Evaldas Razulis (Klaipėdos „Atlantas")

Tadas Eliošius (Klaipėdos „Atlantas")

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.