„Žalgiris“ Europos lygoje nežais, burtai kelialapį padovanojo Kipro ekipai

Lietuvos svajonės pirmą kartą istorijoje turėti komandą Europos lygos grupių etape subliuško. Penktadienį Vilniaus „Žalgirio“ klubui nepavyko į savo pusę atsukti Fortūnos burtų traukimo metu. Būtent UEFA būstinėje paaiškėjo, kad laisvoji vieta Europos lygoje atiteko APOEL (Kipras) komandai. Šios vietos iki pat paskutinių sekundžių tikėjosi visa Lietuva ir „Žalgirio“ gerbėjai, kurie dar prieš porą dienų buvo įsitikinę, kad šalies vicečempionai į antrąjį pagal prestižiškumą Senojo žemyno turnyrą žengs lengvesniu keliu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 8:10 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:08 PM

Ryte dar nebuvo aiškūs visi pretendentai į šią vietą, nes mačas dėl „AZ Alkmaar“ ir „Atromitos“ klubų buvo nutrauktas antrajame kėlinyje. Rungtynes nutraukė kilęs gaisras, kuris privertė komandas palikti aišktę 59 minutę. Tuomet graikai pirmavo 1:0. Pirmasis mačas baigėsi olandų naudai 3:1. UEFA nusprendė šią porą įtraukti vienu numeriu – pralaimėtojai būtų atitekęs kelialapis.

Sprendimas. Dėl dalyvavimo lažybų skandale pašalinto Stambulo „Besiktas“ klubo vieta buvo išaiškinta paprasčiau. UEFA nusprendė, kad ji neturėtų būti duota kuriai nors ekipai burtų keliu. Turkijos klubo vietą užėmė „Tromso“ komanda iš Norvegijos, kurią „Besiktas“ ir eliminavo.

Sprendimas neturi analogų

Vilniečiai, aišku, vakar tikėjosi palankesnės žinios iš Europos futbolo vadovų kabinetų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Bet ketvirtadienį UEFA paskelbė pavyzdžio neturintį savo sprendimą.

UEFA Skubių situacijų sprendimų komitetas nusprendė, jog Europos lygoje dėl paskutinės vietos bus surengti papildomi burtai tarp visų klubų, kurie neįveikė paskutinio atrankos barjero.

Ketvirtajame atrankos etape dalyvavo 60 komandų, o „Žalgiris” pasitraukė iš kovos pralaimėjęs „Salzburg” klubui – 0:5 svečiuose ir 0:2 vakar namie.

Vilniečiai vylėsi, kad UEFA remsis buvusiais atvejais, todėl būtent „Žalgiris” turi daugiausia galimybių perimti atsiradusią laisvą vietą.

Čempionų lygos atrankos varžybose „Salzburg” klubas susitiko su Stambulo „Fenerbahce”, todėl ši aplinkybė atrodė kaip stiprus „Žalgirio” koziris.

Žydai gavo bilietą iškart

Dar prieš porą savaičių į Europos lygos grupės varžybas be kovos pateko Tel Avivo „Maccabi” klubas, kurio situacija buvo labai panaši į vilniečių.

Izraelio komandai UEFA atvėrė duris, kai buvo diskvalifikuotas Charkovo „Metalist”.

Čempionų lygos atrankos 3iajame etape ukrainiečiams pralaimėjęs Salonikų PAOK gavo teisę žaisti su Gelzenkircheno „Schalke” atkrintamosiose Čempionų lygos varžybose, o su Graikijos klubu Europos lygos atrankoje turėjęs žaisti „Maccabi” tiesiogiai pateko į šio turnyro grupės varžybas.

Salonikų ir Tel Avivo klubai dabar rungtyniaus Europos lygos grupių varžybose, bet „Salzburg” ir „Žalgirio” atveju UEFA pasirinko kitą sprendimą.

„UEFA kuria taisykles, ir mes jas gerbiame.

Vertindami buvusius atvejus tikėjomės, kad sprendimas bus panašus, bet taisyklės yra kuriamos iš gyvenimo”, – lrytas.lt vakar kalbėjo V.Venslovaitienė.

Sprendė ir „Ekrano” vadovas

A lygos lyderiams nepalankus UEFA sprendimas darkart patvirtino, jog Lietuvos futbolui trūksta galios ne tiktai aikštėje, bet ir už jos ribų.

UEFA Skubių situacijų sprendimo komitetą sudaro penki nariai: UEFA prezidentas Michelis Platini, UEFA pirmasis viceprezidentas, UEFA finansų viceprezidentas ir du vykdomojo komiteto nariai, kuriuos skiria UEFA prezidentas.

Bet lemtingą sprendimą padiktavo dar išvakarėse įvykusio UEFA klubų varžybų komiteto posėdžio rekomendacija.

Apie „Žalgirio” likimą Europos turnyre Monake svarstė ir Aušrys Labinas.

Panevėžio „Ekrano” prezidentas dar 2013-iųjų vasarį pateko į UEFA Klubų varžybų komitetą kaip Europos klubų asociacijos (ECA) atstovas.

Klubų varžybų komisijoje yra 14 narių, ir būtent jie sprendžia svarbiausius klubinių varžybų reikalus.

2008-aisiais remdamiesi būtent šio Klubų varžybų komiteto rekomendacijomis UEFA vadovai ir sukūrė Europos lygos varžybas.

Iš mačo protokolo

Europos lygos atrankos atkrintamųjų varžybų atsakomosios rungtynės. Vilniaus „Žalgiris” – „Salzburg” 0:2 (0:0). K.Kamplis (60), M.Meilingeris (74).

Įspėti: A.Skerla (20)/ S.Ilsankeris (78).

„Žalgiris”: A.Vitkauskas, G.Freidgeimas (R.Leliūga, 68), A.Skerla, A.Jankauskas, E.Vaitkūnas, P.Janušauskas, A.Žulpa (S.Nyuiadzi, 74), M.Kuklys, P.Komolovas, A.Švrljuga, K.Bilinskis (V.Šilėnas, 84).

Vilniaus LFF stadionas. Teisėjas F.Fautrelis (Prancūzija).

Pirmosios rungtynės – 0:5.

Nei A.Švrljugai (viduryje), nei kitiems žalgiriečiams nepavyko pramušti „Salzburg” gynybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.