Serbijos futbolo išsigelbėjimas nuo chuliganų – britų pavyzdys

Serbijos valdžia susilaukia vis garsesnių raginimų kovoti su sporto chuliganais. Balkanų valstybė daugelį metų yra žinoma dėl neramumų futbolo stadionuose ir krepšinio arenose. Kruvinos muštynės, nuolatiniai susirėmimai su policija, įsiveržimai į aikštes – tai Serbijos futbolo kasdienybė. Savaitgalį pasaulį stebino dar vienas incidentas, nutikęs per mirtinų varžovų iš Belgrado - „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“ - dvikovą.

Savaitgalį įsisiautėję „Partizan“ sirgaliai degino deglus ir užkūrė laužus stadione.<br>AP archyvo nuotr.
Savaitgalį įsisiautėję „Partizan“ sirgaliai degino deglus ir užkūrė laužus stadione.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters” ir lrytas.lt inf.

2013-11-05 11:48, atnaujinta 2018-02-20 14:33

Tuomet svečių stadione „Partizan“ sirgaliai uždegė keletą laužų. Vaizdo įrašai ir nuotraukos kaipmat apskriejo visą pasaulį.

Mokytis - iš britų

Apie šį incidentą kalbėjęs Balkanų šalių sporto federacijų atstovas Nenadas Borovcaninas teigė, kad Serbija turėtų pavyzdį imti iš Didžiosios Britanijos, kuriai pavyko išgyvendinti chuliganus iš futbolo stadionų.

„Reakcija turi būti tokia stipri, kokią parodė britai, kuomet jie panaikino tvoras ir paskyrė griežtas bausmes pažeidėjams, - sakė 34 metų buvęs bokso profesionalas. - Jeigu valdžia nori spręsti problemą, kad daugiau neišvystume tokių vaizdų, reikia imtis veiksmų. Tačiau ji turi pademonstruoti, kad yra stipresnė už chuliganus.“

Anglijos futbolo chuliganai klestėjo septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Nuolatinės muštynės ir varžymaisi, kas stipresni muštynėse – buvo futbolo kultūros dalis. Tačiau Anglijos valdžia daugybę žalos darančius chuliganus prispaudė prie sienos – stadionuose visos vietos tapo sėdimos, pažeidėjams skiriamos itin griežtos bausmės – ir piniginės, ir draudimai žengti į stadionus. Dabar Anglijos futbole tokių incidentų būna labai retai – futbole įsivyravo kitokie papročiai.

Apie tokią situaciją svajoja ir N.Borovcaninas, tačiau iki to reikia labai daug nuveikti. Tuzinai sirgalių savaitgalį buvo sulaikyti Belgrade, kai dar net neprasidėjus rungtynėms įvyko muštynės. Per mačą dėl ugnies stadione futbolininkams teko sustoti bene pusvalandžiui.

Dar prieš rungtynes Pietų sektoriuje buvo pašalintos visos kėdės. Visa tai – dėl saugumo, tačiau tai nesutrukdė „Partizan“ sirgaliams siautėti. Šie padeginėjo visus objektus aplink, kurie tik degė.

Istorijoje – ir mirtis

Šios scenos – ne naujiena Belgrado komandų derbiu besidomintiems žmonėms. Šie klubai turi labai ilgą istoriją, paženklintą sirgalių dvikovomis. „Crvena Zvezda“ sirgaliai taip pat yra deginę kėdes varžovų stadione, puolę „Partizan“ autobusus. Dar gegužės mėnesį 92 sirgaliai buvo sulaikyti po didžiulių muštynių Serbijos sostinėje.

1999-aisiais stadione mirė „Crvena Zvezda“ sirgalius – į jį pataikė petarda, paleista iš kitos stadiono pusės, kur buvo įsitaisę „Partizan“ gerbėjai.

Tačiau Serbijos valdžia – pernelyg tingi. Iniciatyvos trūkumas ir atsiribojimas paskatino Serbijos sirgalius savo polinkį į smurtą demonstruoti ir užsienyje. Prastos ekonominės ir politinės situacijos kamuojamos šalies skausmas buvo liejamas visur.

Atrankos į 2012 metų Europos futbolo čempionatą rungtynėse su Italija Genujoje teisėjas sustabdė mačą jau po septynių minučių. Tuomet Serbijos sirgaliai į aikštę paleido krūvą degančių deglų.

„Crvena Zvezda“ sirgaliai yra netgi užpuolę savo komandos autobusą. Jie savo taikiniu yra pasirinkę ir vartininką Vladimirą Stojkovičių, buvusį „Crvena Zvezda“ žaidėją, kuris 2010 metais perėjo į „Partizan“.

Šį sezoną „Partizan“ sirgalius nuplėšė kapitono raištį nuo puolėjo Marko Scepovičiaus peties. O štai „Crvena Zvezda“ gerbėjai savo ekipos žaidėjams liepė nusiimti marškinėlius, kai jie 0:1 pralaimėjo kaimynams „Vozdovac“ žaidėjams.

„Klubo ir šalies valdžia turi parodyti, kad nori kovoti su situacija. Jų veiksmai turi būti stiprūs ir galingi, kad būtų pažaboti aršiausių sektorių sirgalių lyderiai“, - sakė N.Borovcaninas.

„Kirtis per nagus nepadės, nes tai tik skatina lyderius, kurie turėtų būti izoliuoti nuo tikrųjų sirgalių“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.