Prancūzų žygdarbį lydi nauja sąmokslo teorija

Buvęs Lietuvos futbolo federacijos vadovas ir UEFA vykdomojo komiteto narys Liutauras Varanavičius abejoja, ar Prancūzijos rinktinė sąžiningai pateko į kitų metų pasaulio futbolo pirmenybes Brazilijoje.

Prancūzų įvartis, kurį K.Benzema į ukrainiečių vartus įmušė būdamas nuošalėje, paskatino sąmokslo teoriją.
Prancūzų įvartis, kurį K.Benzema į ukrainiečių vartus įmušė būdamas nuošalėje, paskatino sąmokslo teoriją.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2013-11-21 07:38, atnaujinta 2018-02-20 06:09

Prancūzijos, Portugalijos, Kroatijos ir Graikijos futbolininkai kitais metais keliaus į Braziliją.

Šių šalių rinktinės iškovojo paskutinius europiečiams skirtus bilietus į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes, rašo „Lietuvos rytas".

Po atkrintamųjų kovų atsakomųjų rungtynių antradienio vakarą prancūzai, portugalai, kroatai ir graikai pateko tarp 32 rinktinių, kurios kitais metais varžysis dėl pasaulio futbolo taurės.

Prancūzai pakeitė istoriją

„Mėlynoji naktis – kaip svajonė“, – po savo tėvynainių triumfo 3:0 prieš Ukrainą vakar džiūgavo Prancūzijos sporto dienraštis „L’Equipe“.

Prancūzijos rinktinė tapo pirmąja Europos komanda per visą atkrintamųjų varžybų istoriją, kuriai pavyko atsitiesti pralaimėjus pirmąsias rungtynes 0:2.

Po nesėkmės Kijeve daug kritikos sulaukęs „Les Bleus“ treneris Didier Deschamps’as pakeitė net penkis starto sudėties žaidėjus ir per žūtbūtinį mūšį Paryžiuje pasirinko kitą taktinę schemą – 4-3-3.

„Stade de France“ tribūnose 80 tūkst. sirgalių palaikomi prancūzai nuo pirmųjų minučių svečiams užkūrė pirtį, o du greiti įvarčiai (22-ąją ir 34-ąją minutę) jau pirmajame kėlinyje šeimininkams suteikė sparnus.

Atlaikyti nesiliaujančias varžovų atakas ukrainiečiams tapo dar sunkiau, kai iškart po pertraukos 47-ąją minutę iš aikštės už antrąjį įspėjimą buvo išvarytas vidurio gynėjas Jevhenijus Chačeridis.

Svečiai galutinai palūžo, kai po keitimo 64-ąją minutę aikštėje pasirodęs Olehas Husevas, spaudžiamas varžovo, 72-ąją minutę nukreipė kamuolį į savo vartus, ir rezultatas tapo 0:3.

„Ši pergalė išliks visam gyvenimui. Tai rungtynės, kurių niekuomet neužmiršime.

Mes kovojome vienas už kitą ir parodėme, kad turime kiaušius“, – kalbėjo „Les Bleus“ lyderis Franckas Ribery, kol jo komandos draugai po rungtynių šampanu prausė juos dažnai kritikuojančius žurnalistus.

Lietuviui rungtynės smirdėjo

Prancūzijos rinktinė pasaulio čempionate žais penktą kartą iš eilės ir 13-ąjį per visą istoriją.

„Tai prancūziška revoliucija“, – kaimynų žygdarbiu žavėjosi ir ispanų „Marca“.

Bet „Les Bleus“ triumfas Paryžiuje vėl sukėlė diskusijų audrą, privertęs prisiminti net jų nepelnytą sėkmę 2009-aisiais.

Tuomet taip pat po atkrintamųjų varžybų Prancūzija pateko į 2010 metų pasaulio čempionatą, kai per lemiamą dvikovą su Airija puolėjas Thierry Henry ranka atliko rezultatyvų perdavimą.

„Nėra futbole komandos, šlykštesnės už prancūzus, – antradienio vakarą stebėdamas Prancūzijos ir Ukrainos mačą socialiniame tinkle atviravo buvęs Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius, gerai pažįstantis Europos futbolo užkulisius. – Deja, kabinetai sprendžia daug daugiau, negu norėtųsi...

Žinant, kiek UEFA kainuotų prancūzų nepatekimas į PČ (pasaulio čempionatą. – Red.) prieš „Euro 2016“ Prancūzijoje, esu tikras, kad šios rungtynės smirdi.“

Įvartis sukėlė diskusijų

UEFA prezidentą prancūzą Michelį Platini „artimu draugu“ vadinęs L.Varanavičius 2009–2011 m. buvo UEFA vykdomojo komiteto narys.

Buvęs LFF prezidentas per porą metų eidamas šias pareigas spėjo gerai susipažinti su Europos futbolo valdžios užkulisiais, o jo skleidžiamai sąmokslo teorijai naujų argumentų suteikė ir antradienio rungtynės Paryžiuje.

Antrąjį įvartį į ukrainiečių vartus 34-ąją minutę K.Benzema įmušė būdamas akivaizdžioje nuošalėje.

Tiesa, prieš tai 30-ąją minutę arbitras Damiras Skomina iš Slovėnijos neįskaitė kito Madrido „Real“ puolėjo įvarčio, kurį jis įmušė į tuščius ukrainiečių vartus po tikslaus F.Ribery perdavimo, nepažeidęs taisyklių.

„Esu nusivylęs rezultatu. Mes nebuvome tvirti psichologiškai, – po nesėkmės pripažino Ukrainos rinktinės treneris Mykhailo Fomenka, vertindamas savo žaidėjų, o ne teisėjo klaidas. – Privalėjome būti pasiruošę, bet gynyboje buvo ypač daug skylių.

Mūsų žaidimas buvo organizuotas ne taip, kaip iš tiesų aš norėjau. Reikėjo daugiau dirbti.

Buvau įspėjęs, kad būtina vengti geltonųjų ir raudonųjų kortelių, bet mūsų plano laikytis buvo sunku.“

Švedas plojo portugalui

Per Švedijos ir Portugalijos rinktinių dvikovą Solnoje akis į akį antrąsyk susitiko Zlatanas Ibrahimovičius ir Cristiano Ronaldo – dvi superžvaigždės, dalyvaujančios neakivaizdinėse lenktynėse dėl FIFA Aukso kamuolio, skiriamo geriausiam metų pasaulio futbolininkui.

Kaip ir per pirmąjį mačą Lisabonoje, dviejų puolėjų ginčą laimėjo portugalas – šį kartą 3:2.

Nors Z.Ibrahimovičius „Friends Arena“ stadione per keturias minutes antrajame kėlinyje įmušė du įvarčius ir sugrąžino švedams svajonę apie Braziliją (72-ąją minutę jie pirmavo), netrukus C.Ronaldo vėl nutildė šeimininkus.

Trys Madrido „Real“ žvaigždės įvarčiai (50, 77, 79 min.) atvėrė Portugalijos rinktinei duris į pasaulio pirmenybes.

Po trečiojo C.Ronaldo įvarčio varžovui aikštėje plojo net Z.Ibrahimovičius.

„Esu labai laimingas, nes Zlatanas yra fantastiškas žaidėjas, – dėkojo C.Ronaldo. – Tai nepakartojama akimirka.

Aš įmušiau tris įvarčius ir jau pasivijau Pauletą (daugiausia įvarčių Portugalijai įmušusį žaidėją. – Red.).“

Vilkėdamas Portugalijos rinktinės aprangą C.Ronaldo pasižymėjo 47 kartus, o 2013-aisiais iš viso jau įmušė 66 įvarčius.

Portugalas jau pagerino ir asmeninį rekordą, nes pernai buvo įmušęs 63 įvarčius.

„Man nereikia nieko įrodinėti. Per pastaruosius sezonus aš jau įrodžiau, ko esu vertas, – po pergalės aiškino C.Ronaldo. – Nėra lengva išlikti viršūnėje ir nuolat mušti po 40 ar 50 įvarčių per sezoną.

Tai parodo, kas esu, bet tikrai nesu pamišęs dėl įvarčių. Žinojau, kad rinktinei ypač reikės manęs per šias dvejas rungtynes.

Mes tikrai nusipelnėme bilieto į Braziliją, nors galėjome išvengti visų tų kančių.“

Brazilijoje – ir buvę varžovai

Pasaulio čempionate vėl žais ir Graikijos futbolininkai.

Buvę Lietuvos rinktinės varžovai G grupės turnyre atsakomąsias atkrintamųjų varžybų rungtynes išvykoje su rumunais baigė 1:1, taip išsaugodami namuose sukauptą pranašumą (3:1).

2014 metų pasaulio čempionato atranka

Europos atkrintamųjų varžybų 2-osios rungtynės. Prancūzija – Ukraina 3:0 (2:0). M.Sakho (22), K.Benzema (34), O.Husevas (į savo vartus 72). Pašalintas J.Chačeridis (Ukraina, 47). Pirmosios rungtynės – 0:2.

Švedija – Portugalija 2:3 (0:0). Z.Ibrahimovičius (68, 72)/ C.Ronaldo (50, 77, 79). Pirmosios rungtynės – 0:1.

Kroatija – Islandija 2:0 (1:0). M.Mandžukičius (27), D.Srna (47). Pašalintas M.Mandžukičius (Kroatija, 38). Pirmosios rungtynės – 0:0.

Rumunija – Graikija 1:1 (0:1). V.Torossidis (į savo vartus 55)/ K.Mitroglou (23). Pirmosios rungtynės – 1:3.

Afrikos atkrintamųjų varžybų 2-osios rungtynės. Alžyras – Burkina Fasas 1:0 (0:0). M.Bougherra (49). Pirmosios rungtynės – 2:3.

Egiptas – Gana 2:1 (1:0). Zaki (25), M.Gedo (84)/K.P.Boatengas (89). Pirmosios rungtynės – 1:6.

Okeanijos ir CONCACAF zonos atkrintamųjų varžybų 2-osios rungtynės. Naujoji Zelandija – Meksika 2:4 (0:3). C.Jamesas (80, iš 11 m), R.Fallonas (83)/ O.Peralta (14,29,33), C.Pena (86). Pirmosios rungtynės – 1:5.

Pietų Amerikos ir Afrikos atkrintamųjų varžybų 2-osios rungtynės. Urugvajus – Jordanija žaidė naktį Lietuvos laiku. Pirmosios rungtynės – 5:0.

Pasaulio čempionate – 32 rinktinės

2014-ųjų vasarą pasaulio futbolo čempionate Brazilijoje dalyvaus 32 šalių komandos.

Europos zonoje šią teisę iškovojo 13 rinktinių: Olandija, Anglija, Belgija, Rusija, Vokietija, Šveicarija, Prancūzija, Bosnija ir Hercegovina, Ispanija, Italija, Kroatija, Graikija, Portugalija.

Pietų Amerikai atstovaus 6 rinktinės: Brazilija (šeimininkė), Argentina, Čilė, Kolumbija, Ekvadoras, Urugvajus.

Afrikos garbę gins 5 rinktinės: Gana, Kamerūnas, Nigerija, Dramblio Kaulo Krantas ir Alžyras.

Azijos zonai atstovaus 4 rinktinės: Japonija, Pietų Korėja, Australija ir Iranas.

CONCACAF zonai atstovaus 4 rinktinės: JAV, Hondūras, Kosta Rika ir Meksika.

Sėdės prie televizorių

Brazilijoje futbolo gerbėjai pasiges kai kurių šį sezoną Europos stadionuose spindinčių žvaigždžių.

Pasaulio čempionate nežais ne tik Z.Ibrahimovičius (Švedija), bet ir Garethas Bale’as ir Aaronas Ramsey (abu – Velsas), Robertas Lewandowskis (Lenkija), Davidas Alaba (Austrija), Petras Čechas (Čekija), Marekas Hamsikas (Slovakija), Branislavas Ivanovičius (Serbija), Henrikas Mchitarianas (Armėnija), kurių šalių rinktinėms nepavyko prasimušti į svarbiausią futbolo turnyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.