Portugalų treneris Brazilijoje kliausis ne tik C.Ronaldo

Portugalijos futbolo rinktinei teko išgyventi atrankos į pasaulio čempionato audras. Paulo Bento vadovaujamoms žvaigždėms nepavyko gauti tiesioginio kelialapio, tad jiems teko žaisti atkrintamuosius mačus su švedais. Čia portugalai laimėjo užtikrintai ir vėl atsidūrė tarp tų, kurie laikomi vienais pavojingiausių, bet į favoritus neįrašomų.

P.Bento teigė, kad jam svarbiausia komanda, o tada jau individualūs žaidėjai.<br>AP archyvo nuotr.
P.Bento teigė, kad jam svarbiausia komanda, o tada jau individualūs žaidėjai.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 5:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:53 AM

P.Bento rinktinė daugiausia remiasi į superžvaigždę Cristiano Ronaldo, tačiau pats 44 metų treneris tikina, kad jam visada svarbiausia komanda.

2014 metų pasaulio čempionate Brazilijoje Portugalija kovos G grupėje. Joje žais viena favoričių Vokietija bei Ganos ir JAV rinktinės.

- Portugalijos rinktinė atrankoje savo grupėje buvo antra. Ją pranoko rusai. Bet jums pavyko gauti kelialapį per papildomą etapą. Koks jūsų viso atrankos turnyro vertinimas?, - fifa.com paklausė P.Bento.

- Tai, kad nepatekome automatiškai iš grupės į pasaulio čempionatą priklausė ne tik nuo Rusijos. Mes klydome žaisdami su kitomis nacionalinėmis komandomis. Tai Izraelis ar Šiaurės Airija. Tos klaidos mus ir privertė žaisti dar vieną atkrintamąjį mačą.

Mes nežaidėme užtikrintai. Nors ir pralaimėjome vieną iš mačų rusams, sužaidėme dvejas labai geras rungtynes, tačiau kiti pasirodymai nebuvo pakankamai geri.

- Kokiomis nuotaikomis stojote į žūtbūtinius mūšius su švedais?

- Pasitikėjome savo jėgomis ir žinojome, kad žaidžiame kokybiškesnį futbolą. Tiek individualiai, tiek komandiškai. Tačiau mes žinojome, kad varžovai gali sukelti problemų.

Mūsų žaidėjai jau turėjo atkrintamųjų varžybų patirties, mus palaikė gausybė sirgalių. Portugalijos žmonės stovėjo už mūsų.

- Žiniasklaida rungtynes vadino dvikova tarp Cristiano Ronaldo ir Zlatano Ibrahimovičiaus. Ar tai jums, kaip treneriui, turėjo reikšmės?

- Tai jau už komandos galios ribų. Abu strategai turi žaidėjų, todėl aš turiu galvoti apie visą komandą, mūsų komandinį pasirodymą. O tada jau galima kalbėti apie tai, kaip išnaudoti savo individualias futbolininkų savybes. Žinoma, čia jau reikia kalbėti apie tokius žaidėjus kaip C.Ronaldo. Taip pat ir saugotis tokių futbolininkų, kaip Z.Ibrahimovičius. Tačiau visada svarbiausia – komandos dinamika.

- Ir C.Ronaldo pasirodė galingai, įmušdamas visus įvarčius (portugalas įmušė keturis įvarčius, - Red.).

- Kiekvienas treneris ir sirgalius, nepaisant jų susidomėjimo rungtynėmis, vertina tai, ką C.Ronaldo gali padaryti. Visi vertina jo kokybišką žaidimą, talentą, efektyvumą aikštėje. Mes portugalai neįtikėtinai didžiuojamės ir esame labai laimingi, kad turime tokį žaidėją, nuostabiai kovojantį ir rinktinėje, ir klube. Toks talentas gali padėti išspręsti daug problemų komandoje.

- Kokios jo stipriausios pusės aikštėje ir už jos ribų?

- Virš visko – jo profesionalumas. Jis yra lyderis ir puikus pavyzdys. Tai jaučia ir komandos draugai, ir visas personalas. Su juo labai lengva bendrauti. Jis puikus komandos draugas, labai mėgsta varžytis, siekti geriausio. Šias savybes mato visi, todėl supranta, kad C.Ronaldo turi tai, ko reikia rinktinės kapitonui.

- Ko tikitės iš pasaulio futbolo čempionato?

- Mano futbolo filosofija yra paprasta – mėgink žaisti gerai ir laimėk rungtynes. Kuri komanda žaidžia geriau, ta turi daugiau šansų laimėti. Mano pagrindinis tikslas – įdiegti į komandą kiek galima daugiau organizuotumo, kalbant apie taktinius sprendimus. Taip pat turiu rasti balansą rinktinėje, nes rinktinėje turi būti toks kolektyvas, kad atlaikytų ir gerus, ir blogus momentus.

Kai pasidaro sunku, vienybė yra svarbiausia.

- Kaip manote, ar pasaulio čempionatas bus toks, kur žibės talentingi individualūs žaidėjai ar į priekį žygiuos tik gerai susižaidusios ekipos? Ir kaip tame kontekste atrodys Portugalija?

- Kiekviena komanda turi keletą gerų žaidėjų, kurie tam tikromis situacijomis gali padėti išspręsti problemas. Tačiau jie gali padėti tik, kaip komandos dalis. 2012 metų Europos futbolo čempionate (portugalai pusfinalyje po baudinių serijos pralaimėjo ispanams, - Red.) kaip komanda žaidėme labai gerai, buvome organizuoti. Todėl mes žaidėme gerai. Visi žino, kad turime talentų, tačiau visada svarbiausia komanda. Be jos ir geriausi individualūs žaidėjai negali sužibėti.

Tad pasaulio čempionate tikimės stiprios ir vieningos komandos, kurioje galės puikiai sužaisti mūsų talentai.

- Ar nuo to ir priklausys, kiek toli Brazilijoje žengsite?

- Mūsų tikslas bus eiti kuo toliau. Todėl mes norime peržengti grupių etapą, o tada jau mėginti įveikti visus varžovus. Kitos komandos gali turėti kitų tikslų. Viskas priklauso nuo to, kokie jie stiprūs, kokios sudėtys. Tačiau mūsų tikslas – mums tinkamiausias. Tokį turėjome 2012-aisiais ir toks bus 2014-aisiais.

- Pasaulio čempionate bus trys portugalų treneriai. Fernando Santosas vadovaus graikams, o Carlosas Queirozas – Iranui. Ką tai sako apie Portugalijos trenerių mokyklą?

- Svarbiausia, kad tai parodo, kokie geri portugalų treneriai. Mūsų šalis bus viena tų, turinčių daugiausia strategų per pasaulio čempionatą. Be to, mes turime trenerių, kurie vadovaujama geriausiems Europos klubams.

Tad savaime aišku, kad portugalų treneriai turi puikių gebėjimų ir yra gerai pasirengę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.