Futbolo žvaigždė J. Rodriguezas Kolumbijoje varžosi su Shakira

Kai aštuoniolikos Jamesas Rodriguezas įmušė nuostabų pergalingą įvartį per atstovaujamos „Atletico Banfield“ ir „Lanus“ komandų dvikovą, Buenos Airių laikraštis „Diario Ole“ paruošė viršelį, kuris šiandieną – kiekvieno kolekcionieriaus svajonė. „Jamesas Bondas aikštėje“, - šaukė antraštė, rašo telegraph.co.uk.

Shakira ir J.Rodriguezas Kolumbijoje netiesiogiai kariauja dėl dėmesio.<br>lrytas.lt montažas
Shakira ir J.Rodriguezas Kolumbijoje netiesiogiai kariauja dėl dėmesio.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2014, 8:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:37 AM

Penktadienio pasaulio futbolo čempionato tvarkaraštis: Prancūzija - Vokietija, 19 val. Brazilija - Kolumbija, 23 val.

Su ištiestomis rankomis ir abejingu veidu J.Rodriguezas iš tiesų labiau priminė filmų žvaigždę nei profesionalų futbolininką.

Tai buvo 2010-ųjų vasaris ir Kolumbija susižavėjo futbolininku, kuris šiandieną savo gimtinėje populiarumu varžosi tik su pasaulyje pripažinta atlikėja Shakira.

O kol skaičiuojami populiarumo reitingai, pasaulio futbolo čempionate J.Rodriguezą sirgaliai stato prie sienos su Argentinos suprežvaigžde Lioneliu Messi ir Brazilijos numylėtiniu Neymaru.

Vieni sako, kad dar anksti, bet būtų didžiulė klaida manyti, jog J.Rodriguezo šūvis į viršūnę – tik sutapimas, o ne Dievo suteikto talento atskleidimas.

Mes visi, stebintys pasaulio čempionatą, matome, koks geras žaidėjas jis yra, o jaunas glazūruotas kūnas J.Rodriguezą verčia rėmėjų svajone.

Futbolas užvaldė nuo mažens

J.Rodriguezas gimė Kukutos mieste, šalia Kolumbijos ir Venesuelos sienos, tačiau ten augti jam ilgai neteko. Šeima netrukus persikėlė į Ibagę. Futbolas vaikinui buvo nesvetimas ne tik dėl plačios šio sporto kultūros. Jo tėvas Jamesas Wilsonas vilkėjo „Independiente Medellin“ marškinėlius, tačiau didžiausią įtaką vaiko futbolo supratimui padarė jo mama Pilar Rubio ir krikštatėvis Juanas Carlosas Restrepo.

J.Rodriguezas gimė tuomet, kai Kolumbiją siaubė smurtas ir socialinis chaosas, tačiau neišvengta kontrasto. Būtent tada Kolumbija turėjo savo auksinę kartą – Carlosą Valderramą, Faustino Asprillą, Rene Higutą ir Freddy Rinconą – kuri garsino šalies vartą tarptautinėje arenoje.

J.Rodriguezas dar būdamas dvejų stebėdavo vietos klubo „Cooperamos Tolima“ treniruotes. Klubo atstovai prisimena, kaip vaikas mėgindavo pakartoti vyresnių žaidėjų judesius.

„Iš vaikystės geriausiai pamenu tai, kad visuomet norėdavau kamuolio. Visada galvodavau apie tai, kad žaisiu futbolą“, - sakė Brazilijoje spindintis 22 metų vaikinas.

Gyvenimas siuntė išbandymus

Penkerių J.Rodriguezas pateko į futbolo akademiją, kurioje buvo garbinama technika ir nuolatinis darbas su kamuoliu, tad vaiko įgūdžiai buvo tobulinami kasdien. Jo vaikystės idealu nebuvo nei populiarusis Valderrama nei Asprilla. J.Rodriguezas veikiau garbino „Super Campeones“ - animacinio filmuko - herojus.

Šalia vaikystės J.Rodriguezo laukė ir suaugusiojo dalia. Jo tėvas paliko namus ir tai paliko pėdsaką futbolininko gyvenime, nors manoma, kad būtent dėl šio etapo jis yra psichologiškai stiprus.

„Jis pats turėjo būti tėvu, - teigė Kolumbijos ADN laikraščio futbolo žurnalistas Jenny Gamezas. - Jis absoliučiai atsidavęs darbui, labai stiprus psichologiškai. Jam didelę įtaką padarė mama.“

Įvartis nuo kampinio

Savo šalyje J.Rodriguezas išgarsėjo 2004-aisiais, kai varžsėsi „Pony Futbol“ čempionate. Tai kasmetinis turnyras, kuriame susirenka bene geriausi Kolumbijos jaunieji futbolininkai. Finale J.Rodriguezas įmušė fantastišką įvartį tiesiai nuo kampinio gairelės.

Tarp jaunimą stebėjusių buvo ir kontraversiškasis prezidentas bei vienas „Envigado“ klubo akcininkų Gustavo Adolfo Upegui Lopezas. Netrukus J.Rodriguezas atsidūrė šiame klube.

„Envigado“ stovykloje J.Rodriguezas turėjo nuostabią progą, tad jo visa šeima paliko Medeliną. 2006 metais G.Upegui buvo nužudytas ir šešiolikmetis futbolininkas išvyko į Buenos Aires, kur apsivilko „Banfield“ aprangą.

Po metų J.Rodriguezas debiutavo su vyrais, tačiau sunkumų jis neišvengė. Nors mama stengėsi kuo labiau palaikyti sūnų, vienišumas darė savo.

„Aš į Buenos Aires išvykau vienas. Buvo sunku, bet kai nori gyvenime kažkuo tapti, turi aukotis. Tuo metu pinigų daug neturėjome, tad kai skambindavau savo tėvams, galėdavau kalbėti vos minutę. Kalbėjau ir staiga telefonas išsijungė, nes baigėsi pinigai. Buvau labai liūdnas. Ilgėjausi namų ir šeimos“, - pasakojo J.Rodriguezas.

Vaikėsi ir anglai

Paguoda tapo futbolas. Jis leido užsimiršti ir susitelkti. Per du sezonus „Banfield“ klube J.Rodriguezas parodė, ką sugeba. Jis spindėjo, kai komanda 2009-aisiais laimėjo lygos čempionatą ir buvo neužmirštamas, „Banfield“ klubui patenkant į 2010 metų „Copa Libertadores“ aštuntfinalį.

J.Rodriguezas atsidūrė didžiųjų Europos klubų radare. Nors į futbolininką kreipėsi keletas Anglijos „Premier“ lygos klubų, sutikę mokėti 5 milijonus svarų, žaidėjas atsidūrė „Porto“ komandoje. Per tris sezonus Portugalijoje J.Rodriguezas padėjo klubui laimėti dešimt trofėjų, sužaidė 105-is mačus, įmušė 32-u įvarčius ir atliko 21-ą rezultatyvų perdavimą.

Vieno geriausių jaunųjų žaidėjų pasaulyje statusas buvo saugus.

J.Rodriguezas galėjo atsidurti Anglijoje, kai 20120-aisiais 25 mln. svarų pasiūlymą pateikė seras Alexas Fergusonas ir „Manchester United“. „Tottenham Hotspur” klubui nusprendus parduoti Garethą Bale'ą, J.Rodriguezas atsidūrė galimo įpėdinio sąraše.

Tačiau Anglija liko nuošalėje. Būtent „Monaco“ sutiko su „Porto“ reikalavimais ir pernai sumokėjo beveik 40 mln. svarų. J.Rodriguezo žaidimas pasaulio čempionate parodė, kad Prancūzijos klubo vadybininkai mokėjo derėtis, o anglams beliko pavydėti.

„Jis fenomenalus ir vis dar gerėja. Kiekvieną dieną po treniruočių su „Monaco“ jis tobulina įgūdžius, o grįžęs namo tęsia darbą“, - sakė J.Gamezas.

Taps geriausiu?

Dabar tik „Monaco“ sirgaliai tiki, kad J.Rodriguezas pasiliks komandoje. Po savo smūgių „Maracana“ stadione į Urugvajaus vartus futbolininkas prabilo apie svajonę žaisti Madrido „Real“. Panašu, kad žaidėjas tiktų ekipai, juolab, kad J.Rodriguezą remianti „Adidas“ kompanija prisideda ir prie „Real“.

„Savaime suprantama, kad norėtume jį matyti viename didžiausių klubų pasaulyje. Jeigu jis bus sveikas ir viskas klostysi gerai, nematome dėl ko jis negalėtų pasiekti tikslo“, - sakė „Adidas“ skautų vadovas Clausas Peteris Mayeris.

Nors ir 22-ejų, J.Rodriguezas demonstruoja brandų futbolą, toks pats yra ir gyvenime. Kolumbietis yra vedęs Daniela Ospina – Kolumbijos vartininko Davido Ospina seserį. Pora neseniai šventė dukros Salome pirmąjį gimtadienį.

Apie žaidėjo brandumą kalbėjo ir Kolumbijos rinktinės treneris Jose Pekermanas.

„J.Rodriguezas bus kita didžioji žvaigždė. Nesakau, kad dabar, bet per kokius dešimt metų tikrai, - sakė garsusis Valderrama. - Jis unikalus. Jis turi daugiau aistros žaidimui nei bet koks futbolininkas, kokį tik esu matęs. Jis turi potencialo tapti geriausiu Kolumbijos futbolininku istorijoje. Jis gali tapti geriausiu pasaulyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.