Kolumbijos spauda: „Brazilija yra praeitis“

Žiniasklaida.
Žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 5, 2014, 5:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:13 AM

Daugumos Brazilijos dienraščių pirmajame puslapyje šeštadienį buvo išspausdinta gulinčio Neymaro nuotrauka. Pasaulio čempionato šeimininkų lyderio trauma nustelbė brazilų džiaugsmą po pergalės ketvirtfinalio rungtynėse su Kolumbija.

Tuo tarpu vokiečiai giria trenerį Joachimą Lową už drastiškai pakeistą taktiką ir vis labiau tiki, jog jų komanda gali tapti pasaulio čempione, prancūzai guodžiasi, kad varžovai buvo labiau patyrę ir kuria planus jų šalyje vyksiančiam 2016 metų Europos čempionatui, o kolumbiečiai didžiuojasi savo futbolininkais ir keikia ispaną teisėją Carlosą Velasco Carballo.

Vokietija

„Bild“. „Merci, Matsai!Tu esi lobis“.

„Pasaulio čempionų titule, mes ateiname!

Po pergalės 1:0 ketvirtfinalyje prieš Prancūziją mums trūksta tik dviejų laimėjimų iki ketvirtojo triumfo pasaulio čempionate. Adieu, les Bleus! 1986 ir 1986 metais mes nugalėjome „Didžią tautą“ pasaulio čempionate. Dabar vėl.

13-oji minutė. Toni Krooso baudos smūgis. Matsas Hummelsas, spaudžiamas Raphaelio Varane‘o, iš aštuonių metrų galva siunčia kamuolį po skersiniu.

M.Hummelsas jau įmušė portugalams. Tada irgi po T.Krooso perdavimo (nuo kampinio).

Rungtynes su Alžyro rinktine Dortmundo „Borussia“ žaidėjas praleido dėl gripo ir karščiavimo. Dabar M.Hummelsas Rio de Žaneiro karštyje išsaugojo šaltą galvą. Galbūt ir dėl draugės Cathty, kuri rūpinosi Matsu ir jį slaugė. Beje, Cathy numatė, kad jos mylimasis įmuš.

Pusfinalis taip pat yra Jogi Lowo laimėjimas. Po šių rungtynių mes žinome, kad rinktinės treneris nėra kietakaktis! J.Lowas sureagavo į gynybos klaidas per rungtynes su Alžyru.

Philippas Lahmas pirmą kartą pasaulio čempionate rungtynes pradėjo ne kaip saugas. Jis buvo grąžintas į dešiniojo gynėjo poziciją, kurioje daugumos ekspertų manymu, yra veiksmingiausias. Peras Mertesackeris liko atsarginis. Aikštės viduryje J.Lowas sudarė „dvigubą šešetą“ iš Bastiano Schweinsteigerio ir Sami Khediros.

Ir jis grąžino puolėją Miroslavą Klosę. Rinktinė pirmą kartą Brazilijoje nuo rungtynių pradžios sikštėje turėjo tikrą vidurio puolėją. Jogi vienuolikė žaidė protingai. Puldama ne taip stipriai kaip aštuntfinalyje, užtat užnugaris buvo saugus.

Bet mums vis tiek trūksta kūrybingo saugo. Mesuto Ozilio šiame turnyre paprasčiausiai nėra. Jis – blogiausias žaidėjas.

Laimei, turime M.Hummelsą. Jis veda mus į pasaulio čempionato rojų. Antradienį – pusfinalis. Ir mes norime kitą sekmadienį grįžti į Rio – į finalą!“

(„Šešetu“ vadinama vidurio saugo pozicija.)

„Die Welt“. „Joachimas Lowas rado problemą. „Standartinių situacijų tobulinimui liko per mažai laiko“, - jis sakė. Tai buvo prieš pasaulio čempionatą, bet dabar nekyla abejonių, kad treneriui dėl to jaudintis nereikia. Vokietijos rinktinė pasaulio čempionate Brazilijoje per standartines situacijas veikia itin gerai.

Ketvirtfinalio rungtynėse su Prancūzijos rinktine Rio de Žaneiro kaitroje po T.Krooso baudos smūgio M.Hummelsas įmušė galva. Tai buvo ne tik ketvirtas įvartis po standartinės situacijos šiame čempionate, bet ir smūgis, nuvesęs Vokietiją į pusfinalį. 18-ąjį kartą pasaulio čempionate dalyvaujanti Vokietija 13-ąjį kartą pateko tarp keturių stipriausių pasaulio komandų.

J.Lowas ne tik išsklaidė savo nerimą dėl standartinių situacijų. Prieštaraudamas savo ankstesniems teiginiams treneris nurodė Ph.Lammui pereiti iš atsitraukusio saugo į dešiniojo ghynėjo poziciją. Jerome‘as Boatengas buvo perkeltas į gynybos vidurį, o aikštės viduryje pirmą kartą šiame pasaulio čempionate petis į petį žaidė S.Khedira ir B.Schweinsteigeris. Prieš čempionatą J.Lowas šį variantą griežtai neigė.

Kad įvykdytų šias permainas, kurių reikalavo daugelis ekspertų ir milijonai Vokietijos savamokslių rinktinės trenerių, J.Lowas turėjo iššokti iš savo šešėlio. Tačiau dabar jis gali jaustis nugalėtojas“.

„Der Tagesspiegel“. „Minimalistai grįžo. Nuo senų laikų žinomu veiksmingumu Vokietijos rinktinė pateko į pasaulio čempionato pusfinalį. Ji parodė kantrybę, solidžią gynybą ir pelnė ankstyvą įvartį. Galva įmušęs „Borussia“ žaidėjas Mattsas Hummelsas nulėmė pergalę 1:0 prieš Prancūziją. Vokietija į pusfinalį pateko penktame iš eilės didžiajame turnyre.

Tačiau didelio futbolo meno 74240 sirgalių „Maracana“ stadione futbolininkai neparodė. Kaip ir aštuntfinalio rungtynėse su Alžyru estetikos poreikiai liko rezultato šešėlyje. Bet tai nesvarbu, nes kelionė tęsiasi.

Praėjus 60 metų nuo „Berno stebuklo“ (arba aštuoneriems nuo pralaimėjimo Italijai pasaulio čempionato pusfinalyje Dortmunde) J.Lowas pakeitė sistemą. Nebuvo visiškai netikėta, kad jis įleido „dvigubą šešetus“ B.Schweinsteigerį bei S.Khedirą ir M.Klosę. Daug labiau stebino, kad rinktinės treneris baigė eksperimentą su Ph.Lammu ir grąžino kapitoną į jo senąją dešiniojo gynėjo poziciją. Ir vos ne sensacinga buvo tai, kad savo strategijai ištikimas J.Lowas pakeitė vidurio gynybos derinį“.

(„Berno stebuklu“ vadinamos 1954 metų finalo rungtynės, kuriose vokiečiai per pirmąsias 8 min. praleido du įvarčius, bet nugalėjo favoritę Vengriją 3:2 ir pirmą kartą tapo pasaulio čempionais.)

Prancūzija

„Le Figaro“. „Graži istorija baigėsi“.

„Prancūzijos komanda ketvirtfinalyje pralaimėjo Vokietijai ir iškrito iš pasaulio čempionato. „Mėlynieji“ jaučiasi nusivylę, bet jie padėjo pamatus ateičiai.

„Mannschaft“ patvirtino reputaciją, kad ji yra svajonių daužytoja ir ketvirtfinalyje nutraukė Didier Deschamps‘o „mėlynųjų“ kelionę. Šiurkščiai, be jausmų, tiksliai vokiečiai padarė tai, ką daro visada ir 13-ąjį kartą pateko į pasaulio čempionato pusfinalį. Daugiau nėra ko pridurti. Labiau patyrę negu prancūzai, vokiečiai tvankioje „Maracanoje“ visą laiką kontroliavo situaciją.

Prancūzai nepajėgė pakeisti įvykių eigos. Kaip ir 1982 metais Sevilijoje bei 1986 metais Gvadalacharoje Prancūzijos iliuzijos buvo išsklaidytos dėl didesnės vokiečių patirties svarbiausiuose turnyruose. Jauna D.Deschamps‘o komanda pasiekė kūrybingumo ribą. Dabar visos jėgos turi būti skirtos tam, kad būtų laimėtas Prancūzijoje vyksiantis 2016 metų Europos čempionatas. Nepaisant nusivylimo, kad ketvirtfinalyje buvo pralaimėta sukūrus daugiau progų nei varžovai, bet vis tiek nesudarius įspūdžio, jog komanda gali pralaužti Vokietijos gynybos sieną, „mėlynieji“ suteikė vilčių ateičiai. D.Deschamps‘as įžiebė kibirkštį, kuri turi virsti liepsna po dvejų metų „Saint Denis“ stadione“.

„L‘Equipe“. „Prancūzija nusileido Vokietijai“.

„Anksti praleidusi M.Hummelso įvartį, Prancūzijos komanda nepajėgė pralaužti Vokietijos sienos. Prancūzai iškrito iš pasaulio čempionato ketvirtfinalyje.

Po nuostabios kelionės Prancūzijos svajonės pratęsti sėkmingą pasaulio čempionatą buvo nutrauktos „Maracana“ stadione. Lėktuve, kuriuo skris namo į Prancūziją, jie galės prisiminti karštas situacijas, kuriomis galėjo pasinaudoti geriau (8-ąją, 11-ąją, 13-ąją, 34-ąją, 35-ąją, 42-ąją, 44-ąją, 53-ąją, 61-ąją, 90+4-ąją minutę). Bet jie taip pat neturėtų pamiršti puikaus Hugo Lloris darbo (73-ąją, 83-ąją minutę), dėl kurio tikėjimas neišsisklaidė iki pat paskutinio švilpuko. Matant Antoine‘o Griezmanno ašaras ir Mathieu Valbuenos tuščią žvilgsnį, gaila dėl sudužusių slaptų vilčių. Bet čia įgyta patirtis pravers vėliau. Europos čempionatas jau čia pat...“

„Laikas išvadoms“

„Privalumai.

Pasiektas ketvirtfinalis. Diena ir naktis. Per penkerias rungtynes triskart laimėję „mėlynieji“ privertė pamiršti 2010-ųjų Pietų Afriką ir nesutarimus per treniruotes. Kai kurie jų pasirodymai – ypač prieš Šveicariją (5:2) – buvo įspūdingi. Jie taip pat pasirengė 2016 metų Europos čempionatui, kuris vyks Prancūzijoje. 1996 metais Aime Jacquet vadovaujami „mėlynieji“ pateko į Europos čempionato pusfinalį, o kas nutiko dar po dvejų metų, mes prisimename.

Komandos ryšys su sirgaliais.Dėl gerų rezultatų ir gero žaidimo pirmajame etape „mėlynųjų“ palaikymas vis didėjo. „Mes žaidžiame Prancūzijos žmonėms“, - sakė H.Lloris.

Vidutiniškai.

Karimas Benzema. „Mėlynųjų“ puolėjas nėra neteisus sakydamas, kad yra patenkintas pasaulio čempionatu. Įmušęs tris įvarčius ir atlikęs du perdavimus Madrido „Real“ puolėjas buvo komandos lyderis grupių etape. Tačiau jis neatliko šio vaidmens per svarbiausias rungtynes.

Trūkumai.

Mamadou Sakho. Neskaitant rungtynių su Hondūru, jis buvo pakeičiamas kiekviename mače. Taip pat ir mače su Vokietija. Bandydamas žaisti bet kokia kaina M.Sakho atimdavo iš D.Deschamps‘o vieną keitimą.

Nė vienos pergalės prieš didžiąsias šalis. M.Valbuena ir jo komanda dar neparodė, kad gali nugalėti varžovus, kurie yra stipresni negu Ekvadoras, Hondūras ar netgi Šveicarija. Neskaitant pergalių prieš Italiją (2:1; 2012 metų lapkričio 14 d.) ir Nyderlandus (2:0; pernai kovo 5 d.) draugiškose rungtynėse, nuo D.Deschamps‘o vadovavimo pradžios jie neįveikė nė vienos didžiosios komandos“. (1998 metais namie žaidę prancūzai tapo pasaulio čempionais.)

„Le Monde“. „Vokietija nutraukė „Mėlynųjų“ kelionę“.

„Prancūzijos kelionė baigėsi. „Mėlynieji“ atstisveikina su pasaulio čempionatu ketvirtfinalyje, kuriame juos įveikė pirmajame ketvirtyje vienintelį įvartį galva įmušusio gynėjo M.Hummelso Vokietija. Kaip ir skausmingame 1982-ųjų, ir 1986-ųjų pusfinalyje, „Mėlynuosius“ nugalėjo „Nationalmannschaft“.

Nuo rungtynių pradžios vokiečiai aiškiai laikė žaidimo gijas savo rankose, bet daugiau pavojingų atakų surengė D.Deschamps‘o vyrai“.

Brazilija

„O Globo“. „Šią dieną Brazilija apgynė „Castelao“. Rinktinė pabaigoje atrėmė Kolumbijos spaudimą, gynėjai išsprendė puolimo problemas ir Brazilija pateko į pasaulio čempionato pusfinalį. Pergalę 2:1 nulėmė Thiago Silvos ir Davido Luizo įvarčiai.

Bloga žinia – Neymarui pasaulio čempionatas baigėsi. Puolėjui lūžo slankstelis, kai varžovas keliu pataikė jam į nugarą. Rungtynių pabaigoje Nemaras nukentėjo nuo dešiniojo gynėjo Juano Zunigos. Kita problema antradienį bus tai, kad negalės žaisti antrą geltoną kortelę gavęs Thiago Silva.

Brazilijos rinktinė sužaidė geriausias rungtynes šiame čempionate. Bet ir vėl jai trūko aistros, o rungtynių pabaiga buvo labai dramatiška. 0:2 atsilikusi Kolumbija 35-ąją antrojo kėlinio minutę įmušė baudinį ir spausti. Treneris Luizas Felipe Scolari vietoj traumą patyrusio Neymaro įleido dar vieną gynėją Henrique, kuris padėjo Brazilijai išsigelbėti“.

„Gazeta Esportiva“. „Brazilija vėl šoka ir džiaugiasi“.

„Brazilijos rinktinė per rungtynes su Kolumbija diktavo ritmą. L.F.Scolario komanda įveikė Pietų Amerikos varžovus ir šokiais pažymėjo dar vieną pergalę.

Po dramatiškos pergalės prieš Čilę labiausiai kritikuotas futbolininkas Thiago Silva įmušė pirmajame kėlinyje Neymarui pakėlus kampinį. Įvartis nuraminio Brazilijos komandą, kuri kontroliavo mačo eigą ir antrajame kėlinyje padidino skirtumą Davidui Luizui sėkmingai atlikus baudos smūgį. Kolumbiečiai atsigavo baudinį įmušus Jamesui Rodriguezui, tačiau nesugebėjo išlyginti rezultato.

Pergalė turėtų suteikti pasitikėjimo Brazilijai, kuri čempionatą pradėjo po abejotino baudinio įveikdama Kroatiją ir sužaisdama nuvylusiomis lygiosiomis su Meksika. Nuotaika dabar net geresnė negu po pergalės prieš silpną Kamerūną.

Taip pat svarbu yra tai, kad įveiktas psichologinis ketvirtfinalio barjeras. Šiame etape 2006 metais buvo pralaimėta Prancūzijai, o 2010 metais Nyderlandams. Į pusfinalį Brazilija pateko pirmą kartą nuo 2002 metų pasaulio čempionato, kurio finale nugalėjo Vokietiją – savo būsimąją pusfinalio varžovę šįmečiame turnyre“.

„O Estado de S.Paolo“. „Nulėmė gynėjai. Brazilija nugalėjo Kolumbiją ir pateko į pusfinalį“. „Brazilijos komanda buvo sukrėsta, bet žengė penktąjį žingsnį pasaulio taurės link. Penktadienį po puikaus pirmojo kėlinio Brazilija nugalėjo Kolumbiją 2:1. Pergalę nulėmė dviejų gynėjų Thiago Silvos ir Davido Luizo įvarčiai, o varžovų komandoje baudinį įmušė Jamesas Rodriguezas. Tačiau pusfinalyje treneris Luizas Felipe Scolari turės didelę problemą: puolėjui Neymarui pasaulio čempionatas baigėsi dėl lūžusio slankstelio.

Antradienio rungtynėms Brazilijos rinktinė galės ruoštis gana ramiai. Jei iki šiol futbolininkai turėjo teisintis dėl prasto žaidimo, ypač per aštuntfinalio rungtynes su Čile, tai penktadienį L.F.Scolario komanda sužaidė geriausias rungtynes šiame turnyre. Vis dėlto pabaigoje teko atremti stiprios Kolumbijos komandos spaudimą.

Pusfinalyje Brazilija žais be vieno penktadienio didvyrių. 6-ąją minutę pirmąjį įvartį įmušęs ir idealiai gynęsis Thiago Silva antrajame kėlinyje neleistinai trukdė išspirti kamuolį Davidui Ospinai, gavo antrą geltoną kortelę ir negalės žaisti su Vokietija“.

Kolumbija

„El Tiempo“. „Kolumbijos pasirodymu pasaulio čempionate galima tik didžiuotis“.

„Tai buvo svajonė. Ir mes joje gyvenome. Mes esame dalis komandos, kurią mylime, kuri privertė mus pasijausti didžiojo pasaulio futbolo dalimi. Ji buvo narsi, net atsilikdama bandė pakeisti istoriją. Ji privertė pasaulio čempionatą rengiančią Braziliją drebėti.

Šis džiaugsmas nesibaigs, nors pasaulio čempionatas mums baigėsi „Castelao“ stadione, kurį mūsų komanda aplaisčiusi prakaitu aplaistė ir ašaromis. Mes kovojome iki pabaigos. Dabar laikas padėkoti ir pagerbti, kaip tai padarė visas Kolumbijai plojęs stadionas. Brazilija laimėjo 2:1 ir keliaus į pusfinalį, o Kolumbija pakelta galva keliaus namo. Ačiū, vaikinai!

Deja, pasaulio čempionatas mums baigėsi, nes Brazilija prieš Jose Pekermano komandą sužaidė geriausias rungtynes šiame turnyre, o Kolumbija sužaidė blogiausias 70 minučių.

Tačiau Kolumbija nuėjo toli, labai toli. Mus džiugino. Suvienijo mūsų šalį. Mes parodėme, kad turime dabartį, bet taip pat turime ir ateitį. Ašaros yra suprantamos, bet plojimai po rungtynių irgi daug reiškia. Ačiū už visą suteiktą džiaugsmą“.

„Penkios pralaimėjimo Brazilijai priežastys“.

„Ne vien dėl ispano teisėjo Carloso Velasco Carballo, kuriam trūko šalto proto. Ne vien dėl to, kad nebuvo Radamelio Falcao. Kolumbija pralaimėjo ir dėl futbolo priežasčių.

Pirmoji. Greitas įvartis. Jau 6-ąją minutę praleistas įvartis pakeitė rungtynių ritmą.

Antroji. Klaidos aikštės viduryje. Trenerio J.Pekermano sumanymas įleisti Fredy Guariną ir Segundo Ibarbo nepasiteisino. Jei ne vartininkas Davidas Ospina ir Mario Yepeso narsumas, Brazilija iki pertraukos būtų įmušusi dar du ar tris kartus.

Trečioji. Lyderių spaudimas. Pasauliui suvokiant Jameso Rodriguezo ir Juano Guillermo Cuadrado kojų svarbą, Brazilija nesidrovėjo (nė trupučio!) laužyti žaidimą smūgiais, kirčiais, stumdymais. Neleido jiems kvėpuoti.

Ketvirtoji. Silpnas kraštinių žaidimas. Antrajame kėlinyje Kolumbija žaidė aktyviau, bet nepajėgė įveikti silpnos šeimininkų gynybos. Komanda bandė žaisti kraštais, didinti greitį, bet vis prarasdavo kamuolį. Pablo Armero buvo uždengtas, o Juanui Zunigai irgi nepavyko.

Penktoji. Jaudulio kontrolė. Komandos galvos buvo per karštos ir jai nepavyko atvėsti. Nei veteranui M.Yepesui, nei gabiajam J.Rodriguezui“.

„El Diario“. „Didysis švilpukas!“

„Pykčio, bejėgiškumo ir nepelnyto iškritimo jausmas apėmė po Kolumbijos rinktinės pralaimėjimo Brazilijai.

Futbole pralaimėjimas neturėtų žeisti. Bet kaip po to, kas įvyko per rungtynes su Kolumbija, turės jaustis šeimininkų komandos žaidėjai, jei ar kai jie iškovos šeštąjį čempionų titulą.

„Kavininkai“ žinojo teisėjavimo situaciją. Todėl jie neturėjo teisės suteikti varžovams pranašumo, kurį jie įgijo 7-ąją minutę po Carloso Sanchezo klaidos pirmąjį įvartį įmušus Thiago Silvai.

Rinktinė nežaidė savo geriausių rungtynių. Sprendimas įleisti F.Guariną nepasiteisino, o Teofilo Gutierrezas žaidė labai prastai. Bet viena yra, kai komanda pralaimi žaisdama futbolą, ir visai kita, kai prieš ją prasiženginėja, ją daužo, o teisėjas į tai nekreipia dėmesio.

C.Velasco Carballo pasirodymas leido suprasti, jog jis buvo pasiųstas į aikštę, kad užtikrintų Brazilijai bilietą į pasaulio čempionato pusfinalį. Nebūtos pražangos, šiurkštus žaidimas, smūgiai buvo nuolatinė rungtynių dalis. Kažkada gražiu žaidimu visą pasaulį žavėję brazilai dingo ir buvo pakeisti kamuolį spardančiais bet kur. Brazilija yra praeitis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.