FIFA raginama atimti iš Rusijos teisę rengti pasaulio čempionatą

Kol Vakarų pasaulis galvoja, kokių veiksmų imtis prieš Kremliaus teroristus remiančią Rusiją, vis garsiau bruzda sporto bendruomenė. Dar tik prasidėjus neramumams Ukrainoje pasigirdo raginimų atimti iš Rusijos teisę organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą, tačiau pareiškimų aidai taip ir nerado adresatų.

2014 metų liepos tryliktosios fotografija. FIFA prezidentas Seppas Blatteris (kairėje) perduoda simbolinį kamuolį V.Putinui, taip iš Brazilijos perteikdamas estafetę Rusijai.<br>AP nuotr.
2014 metų liepos tryliktosios fotografija. FIFA prezidentas Seppas Blatteris (kairėje) perduoda simbolinį kamuolį V.Putinui, taip iš Brazilijos perteikdamas estafetę Rusijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2014, 11:18 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:16 PM

Kai peržengus visas ribas virš Rytų Ukrainos buvo numuštas keleivinis lėktuvas, skrendantis iš Amsterdamo į Malaiziją, sporto pasaulio žmonės vėl suraukė kaktą.

Šįkart imtasi realesnių veiksmų. Internete pasirodė ir greitai plinta peticija, skirta pasirašyti prieš Rusijos organizuojamą čempionatą.

Tokiu būdu aistruoliai mėgina prisibelsti į FIFA vadovų širdį, kurie ir suteikė galimybę rusams organizuoti turnyrą.

Įdomu tai, kad siūloma čempionatą leisti organizuoti Olandijai, kuri siekė 2018-ųjų turnyro skeptro. Būtent gausybė olandų ir žuvo per lėktuvo katastrofą.

Beje, šalia peticijos siūloma boikotuoti žinomus prekių ženklus, remiančius pasaulio čempionatą: „Sony“, „Visa“, „Hyundai“, „KIA Motors“, „Budweiser“.

„Pasaulinio garso vardai turėtų stoti prieš korupciją ir neteisybę“, – rašoma sukurtame vaizdo klipe.

Idėją boikotuoti pasaulio čempionatą remiančias kompanijas dar gegužės pabaigoje iškėlė JAV ledo ritulio klubo „Ottawa Senators“ savininkas Eugene Melnykas.

Ukrainiečių kilmės kanadietis daugybę kartų viešai kalbėjo apie rusų remiamų teroristų veiksmus Ukrainoje bei Krymo aneksiją. Jis pabrėžė, kad FIFA negali leisti Rusijai organizuoti didžiausios futbolo šventės, kai Vladimiras Putinas mojuoja karo kardais.

„V.Putinas neturi teisės turėti tokį renginį, – piktinosi E.Melnykas. – Tai prieštarauja visoms futbolo sampratoms ir pačiam čempionatui.“

E.Melnykas tikisi, kad jeigu sirgaliai nustos pirkti garsių prekės ženklų produktus, šie patirs nuostolių ir rimtai susimąstys apie situaciją. Tokiu būtu FIFA pajaustų spaudimą.

„Mums reikia visų pagalvos. Mums reikia JAV. Reikia Europos bendruomenės. Jeigu V.Putinas nesustos dabar, jis pasiims pusę Ukrainos, o tada griebs ir kitą. Vėliau laukia Moldova, Rumunija, Bulgarija ir Lenkija“, - anksčiau aiškino E.Melnykas.

Peticiją, kuri trečiadienį dešimtą valandą turėjo 4 tūkstančius parašų, sukūrė amerikietė, kuri ragino atimti teisę iš Rusijos organizuoti pasaulio čempionatą.

Ji pabrėžė, kad tai padaryti reikia ne tik dėl įvykių Ukrainoje. „FIFA pasaulio čempionato rengimo vertė vertinama apie 20 mlrd. JAV dolerių. Tai pinigai, kuriuos V.Putinas ir šalininkas pavogs ir paslėps Europos bankuose, kaip tai nutiko per Sočio žaidynes“, - rašoma peticijoje.

FIFA kol kas nekeičia savo pozicijos. Pasaulio futbolo organizacija dėl sprendimų dalinant dokumentus rengti turnyrą kritikos sulaukė ne pirmą kartą. Be Rusijos atvejo ji dar pliekiama, nes leido 2022 metų pirmenybes rengti žmogaus teisių nepaisančiam Katarui.

Bet daugybė liudijimų apie išnaudojimą ir prievoles bei pranešimų apie žūstančius imigrantus darbuotojus FIFA pozicijos nesuminkštino.

Peticiją rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.