Tomas Danilevičius apie slovėnus: „Maži, bet pavojingi“

Praėjusį sezoną Slovėnijoje rungtyniavęs Tomas Danilevičius mano, kad gerus slovėnų futbolo rezultatus lemia patogi nedidelės šalies geografinė padėtis, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Oct 12, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:18 PM

Po pergalės (1:0) prieš Estijos rinktinę mūsų šalies futbolininkų laukia rimtesnis iššūkis – Slovėnija.

Taip mano Slovėnijos „Gorica“ klube 2013–2014 m. sezoną – paskutinį per savo karjerą – rungtyniavęs buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas T.Danilevičius.

Kartu su rezultatyviausiu (19 įvarčių) visų laikų Lietuvos rinktinės futbolininku „Lietuvos rytas“ pristato lietuvių varžovę 2016 metų Europos čempionato atrankos rungtynėse sekmadienį.

Istorija. Nors šalyje tik 2 mln. gyventojų, slovėnai 2000 m. iškopė į Europos čempionatą, o 2002 ir 2010 metais per atkrintamąsias kovas pateko ir į pasaulio pirmenybes.

Nors nė viename turnyrų išlipti iš grupės slovėnams nepavyko, jie gali didžiuotis tris kartus dalyvavę svarbiausiuose futbolo turnyruose.

„Slovėnijos geografinė padėtis palanki – šalia Italija, Vokietija, Austrija, Kroatija, – sakė T.Danilevičius. – Mūsų jauni žaidėjai iš Lietuvos įprastai išvažiuoja į Lenkiją ar Rusiją, o slovėnų vaikinai turi gerų galimybių iškeliauti į šalis, kuriose žaidžiamas aukštesnio lygio futbolas.“

Populiarumas. Nors 2013 metais Europos krepšinio čempionatas vyko Slovėnijoje, o šios šalies krepšininkai su broliais Dragičiais priešakyje žaviai rungtyniavo pasaulio pirmenybėse, futblas lieka populiariausia sporto šaka Alpių kalnų šalyje.

„Bet Slovėnijoje nėra ryškaus lyderio, nes, be futbolo ir krepšinio, dar yra ir kalnų slidinėjimas“, – priminė T.Danilevičius.

Klubai. „Maribor“ žaidžia Čempionų lygoje, bet „Prva“ lyga nėra daug pranašesnė nei mūsų A lyga.

„Po „Maribor“ dar yra Liublianos „Olimpija“, turinti 3 mln. eurų biudžetą, kitos Slovėnijos komandos yra panašaus lygio kaip „Žalgiris“, „Atlantas“ ar „Sūduva“, – vertino T.Danilevičius. – Slovėnų sirgaliai gausiai lanko tik rinktinės rungtynes, o į lygos rungtynes renkasi vangiai.“

Stadionai. Slovėnija namų rungtynes yra žaidusi aštuoniuose miestuose, bet pastaruoju metu dažniausiai rungtyniauja naujame 16 tūkst. vietų Liublianos „Stožice“ arba 13 tūkst. vietų Mariboro „Ljudski vrt“ stadionuose.

„Be to, Slovėnijoje yra dar keli geresni stadionai nei mūsų LFF Vilniuje, – pridūrė T.Danilevičius. – Mes negalime lygintis, nes esame trečiajame valstybių šimtuke vertinant stadionus.“

Lyderiai. Ketvirtadienį Maribore 1:0 laimėtose rungtynėse prieš Šveicariją 11 metrų baudinį pelnęs Milivoje Novakovičius įmušė 26-ąjį įvartį atstovaudamas Slovėnijai.

Jis visų laikų rezultatyviausių žaidėjų sąraše nusileidžia tik auksinės kartos puolėjui Zlatko Zahovičiui. Tačiau Kinijoje rungtyniaujančio 35 metų M.Novakovičiaus geriausi laikai – praeityje.

Rungtynėse su Šveicarija tikruoju didvyriu tapo vartininkas Samiras Handanovičius iš Milano „Inter“, dar neužleidžiantis vartų jaunajam Janui Oblakui iš Madrido „Atletico“.

„Jei kas ir kėlė pavojų aikštėje, tai buvo Dejanas Lazerevičius“, – Italijos klubo „Chievo“ saugą išskyrė šveicarų treneris Vladimiras Petkovičius.

Margaspalve šukuosena išsiskiriančio Kevino Kamplo triukus su kamuoliu lietuviai yra matę, kai šis Slovėnijos rinktinės saugas su „Salzburg“ (Austrija) klubu žėrė futbolo pamokas Vilniaus „Žalgiriui“ pernai.

Lietuvos rinktinė tiek kūrybingų žaidėjų neturi.

„Mes niekada neturėjome 30 gerų žaidėjų. Turėtume kontratakuoti ir kovingumu bei fizinėmis savybėmis pranokti slovėnus, – svarstė T.Danilevičius, šiuo metu gyvenantis Šveicarijoje ir lietuvių rungtynes su estais sekęs internetu. – A.Novikovas – talentingas vaikinas, po truputį atsiskleidžia. Man patinka Deivydas Matulevičius. Gaila, kad Lukas Spalvis iškritęs dėl traumos.

Bet mes negalime žaisti kaip „Barcelona“, tad su slovėnais turėtume žaisti panašiu braižu, kaip su estais.“

Santykiai. Iki šiol Lietuva su Slovėnija žaidė tiktai 1996 metų Europos pirmenybių atrankoje – abu kartus lietuviai iškovojo pergales 2:1.

„Slovėnai po pergalės prieš šveicarus bus nusiteikę gerai ir atvažiuos tik pergalės, – pabrėžė T.Danilevičius. – Bet mes jau turime 6 taškus. Tampa įprasta, kad atrankos varžybų pradžioje atrodome gerai. Rugsėjį mes būname sunkiai įveikiami. Manau, sekmadienį laukia įdomi kova ir LFF stadionas bus pilnas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.