Į futbolą grįžęs V. Urbonas iškart taikosi į medalius

Nuo tada, kai triskart geriausiu metų treneriu išrinktas Valdas Urbonas atsisveikino su futbolu, Lietuvos A lygos žemėlapis spėjo kardinaliai pasikeisti. 2013 metų balandį Panevėžio „Ekraną“ palikęs futbolo specialistas sugrįžta į trenerio postą „Trakų“ komandoje, tačiau su buvusiu klubu susitikti jam lemta nebus.

V.Urbonas A lygoje tikisi medalių.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
V.Urbonas A lygoje tikisi medalių.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Feb 23, 2015, 11:46 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:10 PM

Lietuviškosios grimasos neatpažįstamai pakeitė šalies futbolo veidą, tačiau V.Urbono negąsdina – kai pirmąjį kartą jis sugrįžo į Lietuvos futbolą, galingu smūgiu iš sosto išvertė tuometinį FBK „Kauną“. Dabar madas A lygoje diktuoja Vilniaus „Žalgiris“.

Šis sugrįžimas į futbolą 47 metų specialistui – ketvirtasis. Pirmąjį kartą V.Urbonas futbolui „sudie" tarė, kai baigė žaidėjo karjerą. Kaip pats sakė, per tą laiką įgyvendino svajonę – vilkėjo Vilniaus „Žalgirio“ marškinėlius ir atstovavo Lietuvos rinktinei. Batelius ant vinies V.Urbonas pakabino Rūdiškių „Vėtros“ klube. Čia jį sugrąžino pasiūlytos trenerio asistento pareigos, bet galiausiai darbas logistikoje pasirodė stabilesnis ir treneris vėl atsisveikino su futbolu.

Trečiasis jo sugrįžimas buvo galingas. 2008 metais su „Ekranu“ rankomis sukirtęs V.Urbonas per pirmąjį sezoną iš čempionų sosto išvertė „Kauną“ ir užkariavo A lygos viršūnę. 2013 metų balandį jis paliko „Ekraną“ ir futbolą. Tam, kad sugrįžtų.

Praėjusių metų gruodį „Trakų“ paskelbta naujiena priminė V.Urbono žodžius lrytas.lt portalui. „Amerikietiški kalneliai“, – taip savo karjerą apibūdino strategas.

Jis neslėpė, kad sugrįžti priverčia meilė futbolui. Ar ji V.Urboną sugrąžino ir šįkart?

„Gyveni įprastą gyvenimą, susirandi kažkokią veiklą, nes norisi kartais viską pasukti kita linkme, bet supranti, kiek visko įdėjai į futbolą, kiek patirties sukaupei. Tada ir grįžti į tuos vandenis, iš kurių mėginai išlipti“, – sakė geriausias 2008, 2011 ir 2012 metų geriausias A lygos treneris.

Per šį laikotarpį nuo futbolo jis atitrūkęs toli nebuvo.

„Žiūrėjau rinktinės ir „Žalgirio“ rungtynes, sekiau užsienio klubų naujienas. Visada domiesi pasaulinėmis tendencijomis, kaip viskas vyksta. Gal kartais norėtųsi atitrūkti nuo to, bet nori ar ne, sugrįžti. Paimti ir nubrėžti brūkšnį nepavyksta“, – teigė V.Urbonas.

– Kaip sekasi ruoštis sezonui?

– Pasirengimas vyksta pagal planą. Ką esame numatę nuveikti, tai ir atliekame. Ieškome išeičių mėgindami kompensuoti po sezono patirtus praradimus. Ekipą paliko Jurijus Kendišas, Tadas Labukas, Vytautas Lukša, tad reikia užpildyti atsiradusias vietas. Dabar jau turime vartininką Marių Rapalį, gynėją Edvardą Gaurilovą iš Alytaus „Dainavos“, Artiomą Gurenka iš Baltarusijos bei Davidą Aršakianą iš Rusijos.

– Pernai „Trakų“ komanda A lygoje startavo sėkmingai ir ilgą laiką buvo tarp lyderių, tačiau sezono pabaigoje neatlaikė tempo ir prizinės vietos neužėmė. Ar žaidėjai, kuriuos jūs radote, tenkina?

– Futbolininkai kvalifikuoti. Reikia dar įvertinti komandos galimybes, bet tam tikros tendencijas jau matosi. Galimybes parodys laikas, tačiau manau, kad turėsime konkurencingą komandą. Lietuvos lygiu konkuruosime su varžovais dėl priziniu vietų.

– Nuo futbolo visai atitrūkti nepavyko net ir palikus trenerio postą?

– Žiūrėjau ir domėjausi tendencijomis pasaulyje. Lankiausi Lietuvos A lygos, Lietuvos rinktinės rungtynėse. Gal kartais norisi atitrūkti nuo to, bet visai užbraukti brūkšnio nepavyksta.

– Panevėžio „Ekranas“ 2008 metais turėjo jus įtikinti imtis darbo. Ką tokio pasakė „Trakai“?

– Pirmiausia tai neturėjau daug pasiūlymų, nors patirties kaip ir užtenka. Nėra taip, kad kažkas būtų kalbėjęs labai konkrečiai ir tada atsirado „Trakai“. Ši komanda man nebuvo naujiena, nes dar pernai pakankamai aktyviai bendravome. Galbūt galėjau ir pernai atsidurti „Trakuose“, tačiau situacija susiklostė kitaip.

Rudenį atgaivinome santykius su „Trakų“ klubo prezidentu, atradome bendrų sąlyčio taškų, pozicijų, apie kurias kalbėti pasidarė įdomu.

– Kai prieš penkerius metus stojote prie „Ekrano“ vairo, jau pirmajame sezone nukovėte viršūnę užvaldžiusį FBK „Kauną“. Dabar A lygoje karaliauja Vilniaus „Žalgiris“. Ar ir šįkart ketinate taip pasižymėti?

– Visada malonu prisiminti 2008-uosius, kai turėjome gerą sezoną. Laimėjome kovą prieš tuomet nepajudinamą Vladimiro Romanovo sukurtą futbolo imperiją. Tai buvo revoliucija.

– O kokį tikslą keliate „Trakams“?

– Turime galvoti apie prizinę vietą A lygoje ir kovą dėl vietos Europos turnyrų atrankoje.

– Stebite užsienio lygas. Galbūt per pertrauką pasisėmėte idėjų ir „Trakų“ žaidime išvysime naujovių?

– Kažką išrasti sudėtinga, tačiau bet kokia taktinė schema priklauso nuo žaidėjų galimybių. Pirmiau turi žinoti tai, ką žaidėjai gali, o tada jau mąstyti apie geriausia futbolininkų savybių panaudojimą aikštėje.

– Kokius „Trakus“ matysime – daugiau kontratakuojančius ar valdysite kamuolį ir kursite pozicines atakas?

– Pasistengsiu, kad komanda turėtų savo braižą. Futbolininkai turi žinoti ką daryti aikštėje. Turiu savo idėjų ir siekiu, kad jos būtų suprantamos.

– Pastaruosius sezonus A lygoje Vilniaus „Žalgiris“ lygių nesuranda. Panašu, kad ir šiemet situacija nesikeis. Kas lėmė tokius gerus rezultatus?

– Savivaldybės, privačių verslininkų finansinis indėlis, gera vadyba ir kryptingas darbas davė rezultatą.

– Ir jums teks žaisti su lyderiais, o prie „Žalgirio“ vairo stovi buvęs jūsų asistentas Valdas Dambrauskas. Ar bendraujate su treneriu?

– Atstumas ryšį sumažino. Laikai „Ekrane“ dabar – praeitis. Galiu pasidžiaugti, kad Valdas vadovauja tokiai stipriai komandai. Kai kviečiau jį į „Ekraną“ mačiau, kad jis turi daug potencialo. Laikas parodė, kad V.Dambrauskas jį išnaudoja.

– Ką šį sezoną laikytumėte rimčiausiais varžovais?

– Nežiūrint į bendrus pokyčius komandų sudėtyse, pagrindiniai konkurentai į prizines vietas turėtų būti „Žalgiris“, Klaipėdos „Atlantas“, Marijampolės „Sūduva“, Pakruojo „Kruoja“ ir „Trakai“. Pavadinčiau šias komandas Lietuvos A lygos branduoliu.

Kita vertus, iš I lygos ateina debiutantai – Kauno „Stumbras“, Utenos „Utenis“, Kauno „Spyris“. Jos nori dėmesio, įrodyti, kad gali kovoti.

– Šiemet „Ballon d'Or“ apdovanojimą laimėjo Cristiano Ronaldo. Ar būtumėte rinkęs jį?

– Rimčiausi du kandidatai buvo C.Ronaldo ir Manuelis Neueris. C.Ronaldo dabar išgyvena aukso amžių. Aš palaikyčiau tokius rezultatus, nes pernai jis buvo geriausias futbolininkas, nežiūrint į Portugalijos rinktinės fiasko pasaulio čempionate.

– Ar C.Ronaldo ir Madrido „Real“ galime laikytis favoritais Čempionų lygoje?

– Jeigu būtumėte paklausęs prieš menesi, kai „Real“ dominavo visose varžybose, atsakyti būtų lengviau. Dabar komanda susiduria su sunkumais, persekioja traumos. Neabejoju kad „Real“ bus viena iš pretendenčių laimėti Ispanijos čempionatą ir Čempionų lygą .

Konkurencija Europos futbole – milžiniška. Laipteliai į viršų yra labai sunkiai įveikiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.