Po skandalingo mačo Lietuvos A lygoje – penki atpirkimo ožiai

Prie tragiško „Kruojos“ ekipos (kairėje) žaidimo rungtynėse su „Sūduva“ galėjo prisidėti net penki futbolininkai.<br>A.Padoros nuotr.
Prie tragiško „Kruojos“ ekipos (kairėje) žaidimo rungtynėse su „Sūduva“ galėjo prisidėti net penki futbolininkai.<br>A.Padoros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-05-07 10:19, atnaujinta 2018-01-04 17:14

Siūloma nubausti penkis Pakruojo „Kruojos“ futbolininkus, kurių žaidimas 0:3 pralaimėtose rungtynėse Marijampolės „Sūduvai“ sukėlė įtarimų. Tikrinami ir naujieji Pakruojo klubo investuotojai iš Egipto.

„Kruojos“ klubo vadovai, treneriai ir komandos kapitonas antradienį iki išnaktų užtruko Vilniuje.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) tyrimo komisija pakvietė šalies vicečempionų direktorių Emilijų Junevičių, klubo administratorių Mantą Tarabildą, trenerį Divaldo Alvesą, jo asistentą Aidą Dambrauską ir puolėją Ričardą Beniušį pasikalbėti apie balandžio 28 dieną vykusias keistas A lygos rungtynes. Siūloma nubausti penkis futbolininkus.

Įtartini statymai – Azijoje

Mačą Marijampolėje 3:0 laimėjo „Sūduva“, bet labiau nei rezultatas futbolo specialistams akis badė „Kruojos“ žaidėjų klaidos.

Jos buvo tokios atviros ir akivaizdžios, kad iš karto kilo įtarimų, jog Lietuvos čempionato mačas surežisuotas.

Sutartų rungtynių scenarijų patvirtino ir LFF gauta informacija iš UEFA partnerių bendrovės „SportRadar“.

Lažybų tarpininkus visame pasaulyje stebinti agentūra užfiksavo su A lygos rungtynėmis Marijampolėje siejamus neįprastus pinigų srautų pokyčius Azijos lažybų rinkoje.

„Remiantis „SportRadar“ raportu, rungtynių vaizdo analize ir apklausa buvo priimtas sprendimas siūlyti nušalinti nuo varžybų penkis „Kruojos“ žaidėjus“, – „Lietuvos rytui“ sakė LFF sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas.

Keistas trenerio sprendimas

Tarp penkių įtariamųjų yra ir likus kelioms minutėms iki rungtynių trenerio D.Alveso sprendimu į starto sudėtį vietoj dviejų lietuvių įtraukti legionieriai – vartininkas brazilas Felipe Gomezas ir gynėjas Prince’as Eboagwu Etuve.

Pastarasis 28 metų gynėjas iš Nigerijos A lygoje žaidė pirmąjį mačą ir būtent jo klaidos labiausiai krito į akis Marijampolės stadione.

„Kruojos“ treneris iš Portugalijos taip pat dalyvavo apklausoje, bet apie savo manevrus keičiant sudėtį prieš pat rungtynių pradžią skelbiantį švilpuką kalbėjo aptakiai.

„Treneris aiškino, kad sudėties pasirinkimą iš dalies nulėmė jo sprendimas Marijampolėje žaisti atakuojantįjį futbolą“, – sakė G.Dunauskas.

Jau ketvirtuoju „Kruojos“ treneriu per keturis šių metų mėnesius tapęs Angoloje gimęs, bet Portugalijos pilietybę turintis 36 metų D.Alvesas šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų paties Pakruojo klubo.

Praėjusį šeštadienį 0:2 pralaimėtose rungtynėse Pakruojyje „Trakams“ šeimininkų ekipai vadovavo A.Dambrauskas.

Tyrimas bus tęsiamas

Sprendimą nušalinti penkis „Kruojos“ futbolininkus dar turi patvirtinti LFF Drausmės komisija, ji į posėdį rinksis šiandien.

Įtartinose rungtynėse su „Sūduvos“ ekipa Pakruojo komandos gretose iš viso aikštėje pasirodė penki legionieriai, bet tarp įtariamųjų yra ir Lietuvos futbolininkų.

Daugiau detalių galbūt padės atskleisti kita apklausos dalis – gegužės 13 dieną LFF tyrimo komitetas planuoja apklausti dar kelis „Kruojos“ futbolininkus.

Šiuo metu LFF tikrina į „Kruoją“ atėjusius naujus rėmėjus iš Egipto.

Prieš sezono pradžią federacija uždegė raudoną šviesą Pakruojo klubo investuotojų iš Honkongo atėjimui, kai iš UEFA buvo gauta žinių apie prastą azijiečių reputaciją.

Dabar iš FIFA ir Interpolo laukiama duomenų apie egiptiečius rėmėjus.

A lygoje po 11 turų septintąją poziciją užimanti „Kruoja“ vasarą atstovaus Lietuvai Europos lygos atrankos varžybose.

Rungtynės – lyg sudegęs teatras

Pakruojo „Kruojos“ komandos žaidimas per 0:3 Marijampolės „Sūduvai“ pralaimėtas A lygos rungtynes balandžio 28 dieną sukėlė įtarimų ir futbolo mėgėjams, ir specialistams.

„Vos nuaidėjus pirmajam teisėjo švilpukui „Kruojos“ gynėjai savo sirgaliams surengė tikrą sudegusio teatro pasirodymą, – rašė oficiali A lygos svetainė. – Svečiai rodė pasibaisėtiną žaidimą, kuris netinka vicečempionams ir komandai, ginsiančiai Lietuvos garbę Europoje.“

„Kruojos“ gynyba – minus 10 balų. Protu nesuvokiama. Kaip taip galima gintis? Jei kas nors žinote, parašykite mums, atsakykite į šį klausimą“, – po antrojo įvarčio stebėjosi interneto televizijai rungtynes komentavęs „Kruojos“ atstovas spaudai Paulius Jakelis.

„Specialiai pasitraukti iš tos vietos, kur bus kamuolys, iš kur galima mušti į vartus arba atlikti rezultatyvų perdavimą. Atrodo, buvo bandoma visais būdais padėti priešininkų komandai, – įtartinus „Kruojos“ žaidimo epizodus „Lietuvos ryto“ televizijai skaičiavo Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas. – Aišku, negalima kalbėti neturint įrodymų, bet man užkliuvo tai, kad kai kurie žaidėjai akivaizdžiai nežaidė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.