Lietuvos futbolo rinktinė žaidžia dėl savęs, ar dėl sirgalių?

Lietuvos futbolo aistruoliai ilgai ir garsiai siuntė žinutės rinktinei, tačiau tarpusavio supratimo pasiekti žaidėjams ir gerbėjams nepavyko. Kai antradienį LFF stadione San Marino rinktinė išlygino rezultatą, iš ištikimiausių sirgalių tribūnos ėmė aidėti klausimas: „Kiek jau galime būti „lochais“?“

Lietuvos rinktinės žaidėjai po mačo nėjo pas ištikimiausius sirgalius, o po dvikovos ignoravo jų pasipiktinimus.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos rinktinės žaidėjai po mačo nėjo pas ištikimiausius sirgalius, o po dvikovos ignoravo jų pasipiktinimus.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2015, 12:15 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 6:01 PM

Futbolininkai po mačo tikino, kad reikia žiūrėti į pergalę 2:1 ir nesvarbu, kad varžovai – mėgėjai. 

Kiek po rungtynių atsipūtęs Arvydas Novikovas nenorėjo komentuoti sirgalių skanduočių, tačiau vienas jo sakinys buvo iškalbingas: „Mes žaidžiame dėl savęs“, – futbolo.tv tėškė jis. 

Komanda nesuprato, kodėl sirgaliai pyksta

Sirgaliai per rungtynes taip pat reikalavo Igorio Pankratjevo galvos, bet po  “Euro 2016“ atrankos rungtynių treneris laikėsi tvirtai. Apie pasitraukimą jis kalbėti nenorėjo ir iškart pasakė, kad išgirdęs klausimą paliks spaudos konferenciją.

Sirgalių nepasitenkinimo nesuprato ir futbolininkai.

„Visi matė, kad kai žaidėme 11 prieš 11 su jais darėme, ką norėjome. Raudona kortelė mus išmušė iš vėžių, bet mes parodėme savo charakterį“, – futbolo.tv sakė rezultatyvų perdavimą atlikęs Arvydas Novikovas.

Jis mano, kad sirgaliai su skanduotėmis turėjo palaukti rungtynių pabaigos. „Bet aš nieko nesakysiu. Nekomentuosiu to“, – apie sirgalių šūkius kalbėjo A.Novikovas.

Lietuvos rinktinės gynėjas Georgas Freidgeimas tiesiai šviesiai teigė, kad nesupranta mačą stebėjusių žiūrovų.

„Jie šaukė, kad keičiam trenerį. O ką tai pakeis? Komanda yra šimtu procentų už trenerį. Mes palaikome savo trenerį ir juo pasitikime. Mes einame kovoti už Lietuvą, trenerį ir visus, kas mus palaiko“, – sakė G.Freidgeimas.

Žaidėjai mato tik pergalę

I.Pankratjevas po mačo teigė, kad žaidėjai savo nuotaiką išlaikyti mėgino faktu, kad ekipa iškovojo pergalę. Būtent į tokią medalio pusę futbolininkai ir buvo linkę atsižvelgti.

„Man nesvarbu, kokiu rezultatu laimėti. Ar gražiai laimėsime, ar ne. Trys taškais yra trys taškai. Mes žaidžiame dėl savęs“, – sakė A.Novikovas.

Futbolininkas neslėpė nepasitenkinimo, kad net ir po pergalės sirgaliai liko nepatenkinti.

„O jeigu būtume sužaidę lygiosiomis, visi suprantame, kas čia būtų“, – futbolo.tv sakė futbolininkas.

G.Freidgeimas teigė, kad rinktinė jau pirmajame kėlinyje galėjo viską sutvarkyti.

„Bet viskas vyko pagal labiau dramatišką scenarijų. Bet vis tiek iškovojome pergalę. Trys taškai, – sakė Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkas. – Mes, žaidėjai, žiūrime į save. Žinome, kad galime žaisti geriau. Dabar apsunkinome sau rungtynes, bet trys taškai yra trys taškai. Ar laimime 5:0 ar 2:1, į lentelę įrašomi trys taškai.“

Sirgalių nuomonė – tvirta

sportas.info portale vienas organizuotų Lietuvos rinktinės bei Vilniaus „Žalgirio“ futbolo sirgalių atstovų Jokūbas Plytnikas pateikė ištikimiausių gerbėjų požiūrį į rungtynes.

„Išskirtinai pykome mes — aktyviausi rinktinės gerbėjai Pietų A tribūnoje. Nors pirmoje rungtynių pusėje, kaip ir pridera, užsiėmėme geltonais marškinėliais vilkinčiųjų palaikymu, po San Marino įvarčio pratrūkome.

    Mes klausėme: „Kiek jau galima būti „lochais“?“ Taip pat raginome: „Ei, Pankai (Igori Pankratjevai), lauk iš rinktinės!“    Po keliolika minučių trukusio tradicinio palaikymo ir jokių teigiamų prošvaisčių aikštėje, pyktis ėmė lietis vis labiau. Skambėjo: „Jūs jau už****t!“, „Mes klausiam: ar jums ne gėda?“, „Kas bus toliau?“

  L. Spalvio įvartis buvo pasitiktas su smarkiai pykčiu praskiestu džiaugsmu. Būtent todėl užtraukėme: „Tai visgi nieko nekeičia!“ ir „Lauk iš rinktinės!“   Juk vienas išsigelbėjimas paskutinėmis rungtynių minutėmis prieš iš mėgėjų sudarytą San Marino vienuolikę nėra pasididžiavimo vertas dalykas. 

  Taip, futbolą žaisti moka visi ir reikia gerbti visus varžovus. San Mariną ir Estiją — taip pat. Bet mes, važinėjantys paskui rinktinę po visą Europą, manome, kad tokius varžovus gerbiant privalu juos ir nugalėti.   Ne veltui čia minima ir Estija. Tokia pikta mūsų tribūnos reakcija turėjo būti ir šeštadienį Taline. Kodėl nebuvo? Galbūt dėl šoko, galbūt dėl apėmusios nevilties. Tada tik iš inercijos paplojome komandai ir apleidome stadioną.

  Todėl šiandien pasiruošėme iš anksto. Dar prieš rungtynėms prasidedant ketinome pareikšti nepasitenkinimą rinktinės trenerių štabo darbu šiame atrankos į 2016 m. Europos futbolo čempionatą cikle. Buvome paruošę transparantus, sakančius rinktinės treneriams, kad „jau užteks“.   Deja, juos įnešti į stadioną sukliudė apsauga. Tačiau savo pozicijai pareikšti mes būdų visada rasime. Ir radome. Lygiai taip pat, kaip 2011 m. Kaune Čekijai 1:4 pralaimėtose rungtynėse reikalavome tuomečio vyriausiojo trenerio Raimondo Žutauto pasitraukimo. Tąsyk jis atsistatydino.   Igoris Pankratjevas to kol kas nepadarė. 

Mūsų pozicija nesikeičia: jam ir visam rinktinės trenerių štabui atėjo metas pasiieškoti kitų darbų. Galbūt ne tik trenerių štabui. Mes atsisakome tikėti, kad esame prastesni už Estiją ir vos ne vos geresni už San Mariną.

Kodėl vakar įžeidinėjome savo rinktinę? Todėl, kad mums neatrodo, jog geriausia mūsų šalies ekipa turinti būti komanda įdeda maksimalias pastangas aikštėje. Mūsų įprastas palaikymas rezultatų neduoda, tad mėginame žaidėjus supykdyti. 

  Lai jie pyksta ant žiūrovų, ant mūsų tribūnos, ant kiekvieno mūsų asmeniškai. Lai jie neapkenčia mūsų. Jei dėl viso to jie į aikštę žengs sudraskyti varžovų, o tai darys kaudamiesi dėl kiekvieno milimetro aikštėje, jei tai atneš norimus rezultatus — tebūnie.   Tą patį keliolika rinktinę aktyviai palaikančiųjų sakė ir birželio mėnesį treniruotėje prieš rungtynes su Šveicarija. Tada kalbėjome gražiai, bet tai, akivaizdu, nesuveikė. Jei mūsų pikti klausimai vakar privertė rinktinę perlipti save ir laimėti — mes tuo džiaugiamės.

  Jau geriau nebeturėsime tų kiek dirbtinų padėkų už palaikymą ir žaidimą po rungtynių. Paaukosime gražius santykius ir galimybę pastverti kurio nors žaidėjų marškinėlius. Kas iš tų plojimų ar marškinėlių, jei pralaimėjimą seka pralaimėjimas?   

Taip, mes nesame patenkinti L. Spalvio tribūnų tildymu švenčiant įvartį. Tačiau šis jo gestas bent parodo, kad mes esame girdimi. Jei L. Spalvis atidavė šiek tiek daugiau, negu būtų atidavęs be mūsų įžeidžių skanduočių, tuomet mes pasiekėme savo.

Greičiausiai ir I. Pankratjevas mus girdėjo, tik to spaudos konferencijoje pripažinti nenorėjo. Tai jo pasirinkimas.

  Žinoma, nuoširdžiai tikimės, kad šilti kada nors santykiai sugrįš. Galbūt naiviai mąstome, kad išvysime ir geresnius rinktinės laikus. Tikime, svajojame ir laukiame.

  Kol jie neatėjo, mes ir toliau trankysimės paskui savo rinktinę po visą Europą. Kada reikės, palaikysime visomis širdimis ir gerklėmis, kartais — kelsime pyktį negražiomis dainomis ir skanduotėmis. Jei komanda nori, tuomet galime ir konfliktuoti.  

Bet mes būsime su rinktine. Visur ir visada.   Kitos juk neturime ir niekada neturėsime. Joje keisis žaidėjai ir treneriai, bet Lietuvos rinktinė visada bus viena. Kartu su ja — ir mūsų tribūna. Kartais gausesnė, kartais menkesnė, bet ji visada bus šalia. Nuo Islandijos ar Farerų salų iki Bosnijos ar Gruzijos.

  Todėl jaučiame pareigą ir teisę išsakyti savo nuomonę. Būtent tai vakar padarėme LFF stadione.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.