Futbolo bausmės žiežirbos – ir nekaltiems

Sutartomis rungtynėmis įtariamo „Klaipėdos granito“ futbolo klubo statusui pakibus nežinioje, A lygoje prireikė dvigubos aritmetikos. Ji labai nepalanki dėl bronzos kovojančiai Marijampolės „Sūduvai“.

R.Borusui ir kitiems „Klaipėdos granito“ žaidėjams pareikšti įtarimai.<br>„Klaipėdos granito“ nuotr.
R.Borusui ir kitiems „Klaipėdos granito“ žaidėjams pareikšti įtarimai.<br>„Klaipėdos granito“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Nov 3, 2015, 7:29 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 3:09 AM

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkams apgynus čempionų titulą, o „Trakams“ užsitikrinus sidabrą, A lygos pirmenybėse vis dar pilna nežinios.

Ir ne tik dėl įvykių aikštėje.Teisininko Antano Paulausko vadovaujamas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Apeliacinis komitetas šią savaitę turėtų spręsti „Klaipėdos granito“ klubo likimą.

LFF Drausmės komisijai pašalinus uostamiesčio komandą iš A lygos pirmenybių dėl pasikartojančių įtartinų veiksmų režisuojant rungtynių rezultatą, „Klaipėdos granitas“ pasitelkė advokatus.

Jie pateikė apeliaciją, po kurios „Klaipėdos granitui“ buvo leista sužaisti rungtynes penktadienį Vilniuje su „Trakais“.

Aštuntąją vietą A lygoje užimantys klaipėdiečiai pralaimėjo 0:3, bet istorijos tęsinio laukiama šią savaitę.

Nukentėti gali „Sūduva“

Jei „Klaipėdos granito“ apeliacija nebus patenkinta, komanda bus išmesta iš čempionato, o jos rezultatai anuliuoti – taip turėtų įvykti pagal LFF nuostatus.

Panaikinus „Klaipėdos granito“ rezultatus, keistųsi ne tik rezultatyviausi turnyro žaidėjai, bet ir čempionato rikiuotė.

Didžiausios permainos grėstų lenktynėse dėl bronzos, nes į ją pretenduojanti Marijampolės „Sūduva“ yra laimėjusi visus keturis mačus prieš „Klaipėdos granitą“, o „Atlantas“ miesto derbį kartą pralaimėjo ir sykį sužaidė lygiosiomis.

Vadinasi, marijampoliečiai netektų 12 taškų, o klaipėdiečiai – tik 7.

Šiuo metu trečia žengianti „Sūduva“ trimis taškais lenkia „Atlantą“, bet šis Klaipėdos klubas įsiveržtų į trečiąją vietą ir be kovos įgytų dviejų taškų persvarą prieš suvalkiečius.

„Kol kas nesiruošiame protestuoti. Pirmiausia reikia sulaukti Apeliacinio komiteto sprendimo“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė Marijampolės klubo atstovas Antanas Popiera.

Apeliacinis komitetas gali koreguoti ir sumažinti LFF Drausmės komisijos nustatytas bausmes žaidėjams ir klubui, kaip tai jau yra buvę anksčiau.

Kitose šalyse įtartinomis rungtynėmis kaltinti klubai yra bausti ir kitais būdais – pavyzdžiui, iš jų atimami taškai.

Drastiškų priemonių taip pat būta – Daugpilio „Dinaburg“ buvo išmestas iš Latvijos čempionato, o klubo prezidentas ir treneris buvo diskvalifikuoti iki gyvos galvos.

Įtartinos net 4 rungtynės

„Klaipėdos granitas“ įtariamas surežisavęs ne vienų rungtynių rezultatus: birželio 21 d. su Kauno „Stumbru“ (1:5; įtariami žaidėjai – Rokas Borusas, Jegoras Potapovas, Rokas Urbelis, Dmitrijus Šiškinas, Titas Vitukynas), birželio 30 d. su Kauno „Spyriu“ (1:4; įtariami R.Borusas, Tadas Simaitis ir R.Urbelis), spalio 4 d. su Klaipėdos „Atlantu“ (1:5; įtariami D.Šiškinas, J.Potapovas, R.Borusas, Tadas Norbutas, Tamerlanas Kozubajevas).

Be to, neįprastai didelės sumos pinigų už „Klaipėdos granito“ pralaimėjimą dideliu skirtumu buvo statomos per 1:8 pasibaigusias klaipėdiečių rungtynes su Marijampolės „Sūduva“.

LFF Tyrimų komitetui įžvelgus sąmoningus žaidėjų veiksmus praleidžiant įvarčius, LFF Drausmės komisija penktadienį paskelbė, jog R.Borusui ir J.Potapovui skiriamas 1 metų draudimas dalyvauti futbolo veikloje, D.Šiškinui – 6 mėnesių, vartininkui T.Norbutui ir T.Kozubajevui – 3 mėnesių diskvalifikacija.

„Klaipėdos granito“ klubas su sankcijomis nesutinka.

„Lauksime LFF Apeliacinio komiteto tolesnio sprendimo“, – klubo pareiškime cituojamas advokatas Darius Pinkevičius.

„Klaipėdos granito“ treneris Gediminas Jarmalavičius savo auklėtinių pralaimėtų rungtynių neskaidriomis nelaikė.

„Aš daug galėčiau išvardinti kitų rungtynių, kurios baigėsi dideliais skirtumais. Jeigu komanda pralaimėjo 0:4 ar 0:5, tai ką dabar daryti? Tai sportas“, – sakė treneris.

Klubo direktorius Artūras Televičius į „Lietuvos ryto“ skambučius neatsiliepė.

Ruso pinigai baigėsi

2012 metais įkurto Klaipėdos klubo, kuris greitai įšoko į A lygą ir pernai debiutavo ten užimdamas 8-ąją vietą, savininkas yra verslininkas iš Rusijos Aleksandras Isaičevas.

Šį sezoną A.Isaičevo indėlis į klubo biudžetą sumažėjo, nes Maskvos verslininkui stipriai kirto Rusiją apėmusi krizė.

Treneris G.Jarmalavičius būtent su juo pasirašė darbo sutartį, bet pastaruoju metu A.Isaičevo klube nebemato.

„Jo nebėra. Aš nežinau kodėl, aš tik treneris“, – sakė G.Jarmalavičius.

„A.Isaičevas yra futbolo mylėtojas, bet matyti, kad jo sugebėjimai ir finansai neleidžia įgyvendinti norų. Jis buvo pasiruošęs perduoti komandą, kad kas nors ja užsiimtų.

Jis bijojo, kad komanda nesubyrėtų“, – apie A.Isaičevą sakė sporto lažybų bendrovės „Orakulas“ vadovas Erikas Vainikonis.

Jis pats šių metų pradžioje buvo kalbinamas prisidėti prie „Klaipėdos granito“ rėmimo.

Bet, E.Vainikonio teigimu, „Orakulo“ ir futbolo komandos jungtuvės neįvyko.

„Prieš metus šią komandą rėmėme, kažkada turėjome planų ką nors gero iš jos padaryti, bet oficialiai tai niekada neįvyko, – tvirtino E.Vainikonis. – Tai lėmė kelios priežastys – federacijos požiūris ir nepakankamas klubo biudžetas. Minusų buvo kur kas daugiau nei pliusų.“

Lažybų bendrovės vadovas teigė, kad po nesėkmingų derybų „Klaipėdos granito“ žaidimo nebesekė.

„Nežinau, kaip dėl „Klaipėdos granito“, bet Lietuvos futbole, mano nuomone, didžioji dalis rungtynių yra įtartinos.

Tik mums tai sudėtinga pastebėti, nes dauguma statymų įvyksta ne Lietuvoje, – kalbėjo „Orakulo“ vadovas. – Ne paslaptis, kad yra komandų, per kurių rungtynes sėdi grupė žmonių. Jie užsiima lažybomis gyvai, nes žino, kaip kas rungtynėse įvyks.“

Lietuvos futbolo A lyga

33-iasis turas. Utenos „Utenis“ – Kauno „Stumbras“ 3:1 (2:0). D.Kazubovičius (31), I.Tračynskis (39), M.Fridrikas (77)/A.Rimkevičius (50).

Marijampolės „Sūduva“ – „Šiauliai“ 5:0 (0:0). N.Jamakas (55), M.Šoblinskas (60), T.Radzinevičius (61, 71 iš 11 m), V.Slavickas (79). Pašalintas D.Medžiaušis („Šiauliai“, 85).

„Trakai“ – „Klaipėdos granitas“ 3:0 (2:0). N.Valskis (20), D.Aršakianas (28, 51).

Klaipėdos „Atlantas“ – Vilniaus „Žalgiris“ 0:1 (0:1). L.Pilibaitis (27).

Pakruojo „Kruoja“ – Kauno „Spyris“ 0:3 (be žaidimo).

Rikiuotė: 1. „Žalgiris“ – 85, 2. „Trakai“ – 78, 3. „Sūduva“ – 64, 4. „Atlantas“ – 61, 5. „Spyris“ – 45, 6. „Stumbras“ – 35, 7. „Utenis“ – 33, 8. „Klaipėdos granitas“ – 27, 9. „Kruoja“ – 20 (pasitraukė), 10. „Šiauliai“ – 17.

Rezultatyviausias žaidėjas – 26 įvarčiai – T.Radzinevičius („Sūduva“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.