Katalonai laukia katastrofos

„Barcelona“ ritasi į bedugnę. Klubo gerbėjams tai lyg smūgis į veidą ir spyris į pilvą. Nenugalimi dievai staiga tapo įvarčio nesugebančiais įmušti vidutiniokais. Čempionų lygos taurė jau nuplaukė.

Jei geriausias pasaulio futbolininkas L.Messi nesišypso – „Barcelona“ reikalai išties prasti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Jei geriausias pasaulio futbolininkas L.Messi nesišypso – „Barcelona“ reikalai išties prasti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 17, 2016, 6:22 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:26 PM

Kas nutiko, „Barcelona“? Ar garsusis klubas sugebės atsigauti ir laimės Ispanijos čempionatą bei Karaliaus taurę?

„Barcelona“ sirgaliai – sutrikę, išsigandę, nuliūdę. Per plauką nuo depresijos.

39 nepralaimėti mačai, svajonės apie pakartotą tripletą (trigubą laimėjimą) ir staiga – trys pralaimėjimai per tris savaites.

Pirmasis – namuose 1:2 Madrido „Real“, antrasis – 0:1 svečiuose San Sebastiano „Real Sociedad“, o pats skaudžiausias – Čempionų lygoje 0:2 Madrido „Atletico“.

Sekmadienį katalonai pralaimėjo ir futbolas/atiduoda-titula-barcelona-patyre-dar-viena-nesekme.htm"="">futbolas/atiduoda-titula-barcelona-patyre-dar-viena-nesekme.htm"" target="_blank">„Valencia“ komandai 1:2.

Užplūdo pesimizmo banga

Nors klubas dar turi progą iškovoti du titulus, kai kurie „Barcelona“ aistruoliai skelbia streiką.

„Iki rugsėjo nebeisiu į „Camp Nou“ stadioną. Man „Barcelona“ žaidimas šį sezoną jau nebeteikia jokio džiaugsmo“, – „Lietuvos rytui“ sakė klubo narys Danielis Farre. Jis – ne išimtis tarp „Barcelona“ aistruolių.

Nuo pat „Barsos“ atsiradimo klubui būdinga katastrofizmo filosofija – vos paslydus komandai gerbėjai nusivilia žaidėjais ir skuba pranašauti visuotinę katastrofą.

Praėjusį ketvirtadienį Barselonos klubo vadovai jau prašė sirgalių rungtynėse su „Valencia“ užpildyti stadiono tribūnas. „Žaidėjams dabar labai reikia jūsų pasitikėjimo“, – į Danielį ir kitus aistruolius kreipėsi klubo atstovas Josepas Vivesas.

Pastaraisiais metais buvo įsižiebusi viltis, kad „Barcelona“ sirgaliai pagaliau taps optimistais. To juos mokė ir neseniai miręs buvęs treneris olandas Johanas Cruyffas.

„Camp Nou“ stadionas pastaraisiais sezonais visuomet būdavo pilnas, ir netgi santūriausi aistruoliai įsiaudrindavo per rungtynes. Pradėjo nykti garsieji „tribūnistai“ (tribuneros), kurie ateidavo į stadioną tik pasižiūrėti rungtynių, o ne palaikyti komandos.

Katalonijos dienraštis „Ara“ neseniai perspėjo: „Palaukite, kol „Barcelona“ pralaimės šešis mačus iš eilės. Tribūnistai vėl sugrįš. Nepasitikėjimas ir pesimizmas yra užkoduotas „Barsos“ aistruolių genuose.“

L.Messi vienas neištempia

Vieni užsiima katastrofiškomis prognozėmis, kiti bando nustatyti komandos ligą.

„Dievų suklupimas yra apgaubtas nežinomybės. Kartais atrodo, jog turime per mažai žinių apie tai, kas vyksta. Manau, kad ir patys žaidėjai bei treneriai nežino, kas gi atsitiko „Barcelona“ komandai.

Kaip visada, futbole yra daug mistikos ir keli atsitiktiniai dalykai gali nulemti įvykių eigą.

Dėl to ši sporto šaka ir sukelia tiek daug aistrų“, – mano Ispanijos sporto žurnalistas Santi Segurola.

Pasak šio eksperto, akivaizdu, kad „Barcelona“ žvaigždė Lionelis Messi išgyvena rimtą krizę.

„L.Messi veidas yra komandos barometras: jei jis nesišypso, vadinasi, kai kas tikrai blogai“, – teigė S.Segurola.

Kita vertus, argentinietis negali visą sezoną tempti „Barcelona“ vežimo.

Kai viskas sekasi puikiai, niekas apie tai nešneka, tačiau po kelių nesėkmių staiga tampa akivaizdu, jog komanda yra pernelyg priklausoma nuo geriausio pasaulio futbolininko.

Kalbama ir apie tai, jog L.Messi kenčia fizinį skausmą, kurio negali išsigydyti dėl įtempto varžybų grafiko. Ispanijos radijas „Cope“ pranešė, kad žaidėjas dėl fizinių negalavimų vyko į Italiją susitikti su gydytoju Giuliano Poseri. Kiti šaltiniai tvirtino, jog argentinietis turi bėdų dėl virškinimo.

„Mums jau nusibodo visos melagystės, ne viskas yra leistina. L.Messi jaučiasi gerai“, – neseniai į tokius gandus atsakė „Barcelona“ klubas. Tačiau faktas, kad L.Messi vyko į Italiją susitikti su gydytoju, buvo patvirtintas.

Neymarui – arši kritika

Į susilpnėjusį L.Messi žaidimą žiūrima su gailesčiu ir nerimu, tačiau brazilas Neymaras sulaukė negailestingos kritikos.

„Tai žaidėjas, kuris nuolat reikalauja paslaugų iš klubo ir nieko už tai jam neduoda“, – per Katalonijos radijo stotį RAC1 kalbėjo sporto žurnalistai.

Daug kam užkliuvo Neymaro kelionės į Braziliją žaisti rinktinėje pasaulio čempionato atrankos varžybose. Kai brazilas grįžo iš tėvynės praėjusį mėnesį, jo žaidimas labai suprastėjo.

„Neymaro elgesys – despotiškas. Susidaro įspūdis, kad komandos treneris Luisas Enrique negali kontroliuoti šio žaidėjo.

Į Braziliją jis vyksta, kada nori, ir elgiasi, kaip nori. Netgi į J.Cruyffo laidotuves Neymaras atėjo atvirkščiai užsidėjęs reperio kepurę ir su saulės akiniais“, – piktinosi RAC1 laidų vedėjas Jordi Baste.

Šlubuoja trenerio taktika?

Dabar kritikuojama ir iki šiol toleruota trenerio Luiso Enrique taktika beveik niekada nekeisti puolimo trejeto žaidėjų. L.Messi buvo pakeistas vieną kartą, Neymaras – du, o urugvajietis Luisas Suarezas – nė sykio.

„Nekritikuokime to, ką laikėme pranašumu.

Tai nerašytas susitarimas tarp trenerio ir šios trijulės leisti jiems sužaisti visas sezono minutes“, – pakančiai vertinti trenerio taktiką gerbėjų prašė žurnalistas Antonio Bassesas.

„L.Enrique turėtų pripažinti, kad komanda yra nualinta, ir imtis veiksmų“, – mano „El Mundo Deportivo“.

Pats „Barcelona“ treneris gina komandos žaidėjus ir nesikrato kaltės dėl kritinės situacijos.

„99 procentai atsakomybės dėl dabartinės situacijos tenka man“, – po pralaimėto mačo „Atletico“ klubui (0:2) kalbėjo L.Enrique.

Tačiau tikslesnės informacijos apie krizę gauti nepavyko – paklaustas, kodėl „Barcelona“ staiga atsidūrė duobėje, L.Enrique ėmė kalbėti apie saulę, mėnulį ir žvaigždes.

Tikisi „Real“ nesėkmės

Dar vienas „barselonizmo“ bruožas, be kurio neįmanoma suprasti klubo dvasios, yra beribė neapykanta Madrido „Real“.

Daugeliui „Barcelona“ gerbėjų svarbesni „Real“ pralaimėjimai nei „Barcelona“ pergalės.

Todėl dabar „Barsa“ aistruolių favoritas Čempionų lygoje yra buvusio trenerio katalono Pepo Guardiolos treniruojamas Miuncheno „Bayern“.

Patikėkite: ne vienas aistruolis atsisakytų Ispanijos lygos aukso arba Karaliaus taurės, kad tik Čempionų lygos nelaimėtų „Real“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.