A grupė: kas dirba labdaroje ir ką labiau myli nei tėvynėje?

Į ką reikia atkreipti dėmesį? Kas turi geriausius šansus? Kokiais lūkesčiais gyvena rinktinės ir kurie futbolininkai – lyderiai? Lrytas.lt artėjančio Europos futbolo čempionato proga pristato grupių apžvalgas ir trumpus svarbiausių žaidėjų bei trenerių dosjė.

P.Pogba „Euro 2016“ čempionate ruošiasi parodyti, kodėl jo trokšta rimčiausi Europos klubai.<br>AP nuotr.
P.Pogba „Euro 2016“ čempionate ruošiasi parodyti, kodėl jo trokšta rimčiausi Europos klubai.<br>AP nuotr.
D.Deschamps'as ir H.Lloris juokiasi per Prancūzijos rinktinės treniruotę.<br>AP nuotr.
D.Deschamps'as ir H.Lloris juokiasi per Prancūzijos rinktinės treniruotę.<br>AP nuotr.
Albanai nešioja ant rankų trenerį iš Italijos G.de Biasi.<br>AP nuotr.
Albanai nešioja ant rankų trenerį iš Italijos G.de Biasi.<br>AP nuotr.
V.Petkovičius garsėja griežtu tonu. Strategas užfiksuota Vilniuje po Lietuvos ir Šveicarijos rinktinių dvikovą.<br>AP nuotr.
V.Petkovičius garsėja griežtu tonu. Strategas užfiksuota Vilniuje po Lietuvos ir Šveicarijos rinktinių dvikovą.<br>AP nuotr.
Viena iš rumunų vilčių – R.Ratas.<br>AP nuotr.
Viena iš rumunų vilčių – R.Ratas.<br>AP nuotr.
V.Petkovičiaus ir šveicarų jėgą pernai pajuto ir lietuviai.<br>AP nuotr.
V.Petkovičiaus ir šveicarų jėgą pernai pajuto ir lietuviai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 2, 2016, 7:23 PM, atnaujinta May 23, 2017, 6:00 AM

Euro 2016“ startuos jau birželio 10 dieną.

Lrytas.lt pristato A grupės apžvalgą.

Europos futbolo čempionate A grupė jau yra sukurta Prancūzijos rinktinei. Mažai abejonių, kad ši komanda neužims pirmosios vietos, tad daugiausia emocijų kelia kova dėl antrojo kelialapio. O čia prognozės – gerokai sudėtingesnės. Šveicarija, Rumunija ir Albanija nėra labai prastos, bet tikrai ir ne aukščiausio kalibro komandos. Būtent jos grumsis dėl antrosios pozicijos, bet čia gali užtekti ir trečiosios vietos, jeigu tik pavyks pasiekti gerus rezultatus. 

A grupė: Prancūzija, Šveicarija, Rumunija, Albanija

Prancūzija

Prancūzijos rinktinės pasirengimas trečiąjį kartą laimėti Europos čempionato trofėjų buvo užgožtas už aikštės ribų vykusių skandalų. Aukščiausios klasės Madrido „Real“ puolėjas Karimas Benzema dėl įsivėlimo į šantažo skandalą, kur, įtariama, jis su kitais asmenimis, pasitelkdami sekso vaizdajuostę, siekė išgauti pinigus iš kito rinktinės futbolininko, nepateko į komandą. Bet prancūzai šįkart turi tvirtą ir talentingą komandą. Prancūzai žais namuose ir tai taps itin svarbiu faktoriumi, kurs išryškėjo dar praeityje. Prancūzija 1984 metais namuose laimėjo Europos čempionatą, o 1998 metais prieš savo sirgalius iškovojo pasaulio čempionato trofėjų.

Paulas Pogba. Turino „Juventus“ žvaigždė yra viena geriausių Europoje. Į P.Pogba nuolatos dairosi Europos klubai galiūnai, o futbolininkas yra vertinamas 100 milijonų eurų ribose. P.Pogba Prancūzijoje dar nepateisino savo reputacijos, tad“Euro 2016“ tampa didžiuoju jo šansu tapti naujuoju šalies saugų grandies maestro. Jis gali žengti legendų Zinedine'o Zidane'o ir Michelio Platini keliu.

Hugo Lloris. Daugelį metų aidėjo abejonės, ar švelniai kalbantis vartininkas yra pakankamai garsus ir turi vedlio bruožų, kad būtų Prancūzijos rinktinės kapitonu. Ši tema jau užmiršta. H.Lloris tapo „Tottenham Hotspur“ didvyriu ir vienu geriausių vartininkų Europoje. Jo neįtikėtinus refleksus ne kartą matę sirgaliai lieka pakerėti.

Treneris. Kas gali būti geresniu Prancūzijos vedliu į šlovę, jeigu ne žmogus, kuris buvo „Les Bleus“ kapitonu 1998 metų pasaulio čempionate ir „Euro 2000“ pirmenybėse? Didier Deschampsas yra nugalėtojas. Per savo futbolininko karjerą jis laimėjo viską, o tada ėmė treniruoti Prancūziją. Brazilijoje per pasaulio čempionatą jis prancūzus nuvedė iki ketvirtfinalio. D.Deschamps'as Prancūzijos rinktinėje įdiegė geležinę drausmę. Prancūzų komandoje atsirado ir daugiau pasitikėjimo bei didžiavimosi savo komanda.

Albanija

Šaliai, kuri beveik pusę pastarojo amžiaus buvo tarsi izoliuota, sunku suvaldyti emocijas, patekus į pirmąjį tokio rango turnyrą. Futbolas dar kartą mažai Balkanų valstybei pasiūlė retą šansą užmegzti itin glaudų kontaktą su pasauliu. Nuo to laiko, kai prieš 25 metus žlugo komunistinė Albanija, šalis nebuvo įveikusi atrankos barjero. Iki dabar.

Loričius Cana. Komandos kapitonas ir gynybos širdis. Kosove gimęs L.Cana yra geriausiai žinomas Albanijos futbolininkas. Šiuo metu „Nantes“ marškinėlius vilkintis futbolininkas yra žaidęs „Paris Saint Germain“, Marselio „Olympique“, „Sunderland“, Stambulo „Galatasaray“ ir Romos „Lazio“ komandose. 32 metų futbolininkas po „Euro 2016“ turėtų baigti karjerą rinktinėje.

Ledianas Memušajus. Vienas albanų saugų juodadarbių. Jo darbas – apibėgti varžovus bei kovoti dėl kamuolių. L.Memušajus rungtyniauja Italijoje, kur vilki antrojo pagal pajėgumą diviziono „Pescara“ klubo marškinėlius.

Treneris. Italas Giovanni de Biasi greitai užbaigė neaiškumus rinktinėje. Jos vairą strategas perėmė prieš penkerius metus ir greitai sugrąžino geriausiu Albanijos futbolininkus. G.de Biasi sukūrė gerokai profesionalesnę atmosferą. Būdamas treneriu ir žaidėju jis dirbo įvairiuose Italijos klubuose, bet dar niekada nebuvo taip garbinamas, kaip Albanijoje.

Rumunija

Rumunija pasinaudojo tuo, kad atrankoje žaidė silpnoje grupėje. Ši komanda nė karto nepralaimėjo ir yra laikoma viena grėsmių lyderiams. Per atranką rumunai praleido vos du įvarčius, bet į turnyrą atvyks be ryškios žvaigždės, kuri galėtų į priekį vesti visą komandą. 

Razvanas Ratas. 34 metų „Rayo Vallecano“ klubo kairiojo krašto gynėjas yra vienas iš vos kelių Rumunijos rinktinės narių, kurie turi tokio rango dvikovų patirties, pasisemtos iš „Euro 2008“. R.Ratas rinktinėje per atranką pažymėjo ir 100-ąjį mačą.

Lučianas Sanmarteanas. Saudo Arabijos aukščiausioje lygoje žaidžiantis L.Sanmarteanas yra laikomas talentingiausiu rumunų žaidėju po Gheorghe Hagi. Jis pagaliau pasiekė svarbiausią turnyrą, tačiau tai padaryti pavyko ne jauname amžiuje. L.Sanmarteanui yra 36-eri. L.Sanmarteanas Rumunijos rinktinėje debiutavo 2002 metais, bet čia žaidė vos 16 mačų.

Treneris. Anghelas Iordanescu. Atgimęs Rumunijos futbolas turi lenktis prieš A.Iordanescu. Tai trečiasis kartas, kuomet jis ėmėsi trenerio pareigų ir šįkart tai padarė jau dirbdamas Rumunijos senate. Pirmą kartą A.Iordanescu dirbo su G.Hagi karta, žengusia į „Euro 1996“ ir 1998 metų pasaulio čempionatą. Galiausiai A.Iordanescu ėmėsi politikos, bet šalis jį išprašė dar kartą vadovauti komandai. Jų viltis treneris pateisino – juk Rumunija rungtyniaus „Euro 2016“.

Šveicarija

Šveicarijos rinktinė nori užbaigti pralaimėjimų tradiciją turnyruose Prancūzijoje. Per pastaruosius du dešimtmečius šveicarams nepavyko įveikti nė vieno iš Europos čempionato grupių etapo, nors turėjo tris bandymus. Šiemet Šveicarijai aštuntfinalis – žemiausias etapas, kuriame ambicingą komandą nori matyti sirgaliai. FIFA reitinge į dvidešimtuką patenkanti šalis nori žygiuoti labai toli. Šveicarai į „Euro 2016“ pateko iš grupės, kur kovojo ir lietuviai. Namuose šveicarai 4:0 sutrypė lietuvius, o Vilniuje laimėjo 2:1.

Xerdanas Shaquiri. X.Shaqiri jau dukart žaidė pasaulio čempionate. Jis vilkėjo dvejų didžiausių Europos klubų – Miuncheno „Bayern“ ir Milano „Inter“ – marškinėlius bei turi Čempionų lygos nugalėtojų medalį. Bet X.Shaquiri vis dar turi potencialo sužaisti geriau nei jam pavyksta rinktinėje.

Ricardo Rodriguezas. Visame talentingame jau bręstančiame Šveicarijos žaidėjų sąraše R.Rodriguezas yra geidžiamiausias vedančių Europos klubų. Tai aukštas ir stiprus kairiojo krašto gynėjas, galintis ne tik solidžiai gintis, bet rengti atakas. „Wolfsburg“ futbolininkas yra laikomas potenciale grėsme varžovams.

Treneris. Keletas rinktinės trenerių turi kitą darbą po rinktinės. Vladimiras Petkovičius itališkai kalbančiame regione dirba religinės pakraipos labdaros organizacijoje. Bosnių ir kroatų kraujo turintis V.Petkovičius didžiąją dalį žaidėjo ir trenerio karjeros praleido būtent Šveicarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.