Ar lenkai paspęs spąstus Cristiano Ronaldo?

Jei Cristiano Ronaldo nori nutempti Portugalijos rinktinę į „Euro 2016“ pusfinalį, ketvirtadienio vakarą jam reikės rasti plyšį Lenkijos rinktinės gynyboje – vienoje tvirčiausių turnyre Prancūzijoje.

Portugalijos rinktinės žvaigždė C.Ronaldo Prancūzijoje žaidžia nestabiliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Portugalijos rinktinės žvaigždė C.Ronaldo Prancūzijoje žaidžia nestabiliai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 30, 2016, 6:06 PM, atnaujinta May 20, 2017, 5:40 AM

Būdamas 31-erių C.Ronaldo turi tikriausiai paskutinę gerą progą laimėti medalį su Portugalijos rinktine ir turėti rimtą argumentą varžantis dėl dar vieno Aukso kamuolio su argentiniečiu Lioneliu Messi.

Septintą kartą Europos arba pasaulio pirmenybėse žaidžiantis C.Ronaldo priartėjo prie finalo, kuriame yra žaidęs debiutuodamas „Euro 2004“, kai turnyro šeimininkai buvę portugalai sensacingai pralaimėjo finalą Graikijai.

Ketvirtfinalis prieš Lenkiją su kol kas šešėlyje tūnančiu Robertu Lewandowskiu yra tai, ką Portugalija būtų mielai pasirinkusi, jeigu kas nors būtų pasiūlęs prieš „Euro 2016“ turnyrą.

Tinka ir negraži pergalė

C.Ronaldo yra pelnęs aštuonis įvarčius per keturis Europos čempionatus ir jam tetrūksta vieno įvarčio iki visų laikų Michelio Platini rekordo – 9 įvarčiai žemyno pirmenybėse.

Tačiau C.Ronaldo žaisdamas M.Platini tėvynėje nedžiugina stabilumu.

Nusivylęs ir piktas po pirmųjų dvejų Portugalijos lygiųjų su Islandija (1:1) ir Austrija (0:0), C.Ronaldo parodė savo talentą dviem įvarčiais per mačą (3:3) su Vengrija ir prisidėjo prie Ricardo Quaresmos pergalingo įvarčio ketvirtfinalyje prieš Kroatiją (1:0).

Portugalas, kaip ir jo amžinas konkurentas L.Messi, nėra laimėjęs svarbių titulų su savo šalies komanda. Tačiau šįkart galimybė – kaip reta gera, nes Portugalija pateko į silpnesne laikomą „Euro 2016“ atkrintamųjų varžybų tinklelio pusę.

Portugalai įveikė solidžią Kroatijos komandą, nors nė karto nepataikė į vartus iki pat lemtingos 117-osios minutės. Bet ir laimėjimas žaidžiant nuobodžiai tenkina Portugaliją.

„Nesvarbu, žaidi nuostabų ar bjaurų futbolą, – pareiškė Portugalijos gynėjas Jose Fonte. – Jei mums reikės prastai žaisti kiekvieną mačą ir laimėti, aš tai padarysiu.“

18-metis Renato Sanchezas, už kurį Miuncheno „Bayern“ klubas Lisabonos „Benfica“ sumokėjo 35 mln. eurų, pridėjo energijos Portugalijos rinktinei, pasirodęs po keitimo per mačą su kroatais, ir galiausiai buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.

Portugalų atakos atsigavo, o 33 metų gynėjo Pepe cementuojama gynyba trūkinėja – praleidusi keturis įvarčius Portugalija yra prasčiausiai besiginanti ketvirtfinalio komanda kartu su Islandija.

Lenkija rado kitą lyderį

Tuo metu Lenkijos gynyba atrodo patikima, nes ji praleido tik vieną įvartį per ketverias rungtynes – ir tai buvo genialus šveicaro Xherdano Shaqiri smūgis per save ketvirtfinalio rungtynėse.

Nors lenkai užnugaryje neturi žvaigždžių – vidurio gynėjai atstovauja „Torino“ ir Varšuvos „Legia“ klubams, jie ginasi darniai ir grupės varžybose sustabdė pasaulio čempionę Vokietiją (0:0).

Lukaszas Fabianskis vartuose žaidžia labai stabiliai ir leidžia nepasigesti pagrindinio vartininko Wojciecho Szczęsny, kuris susižeidė pirmajame mače su Šiaurės Airija ir dėl traumos praleido trejas pastarąsias rungtynes.

Rezultatyviausias Lenkijos rinktinės žaidėjas atrankos kovose R.Lewandowskis vis dar nėra pelnęs įvarčio Europos čempionate, bet jis lieka svarbi lenkų strategijos dalis – varžovų gynybai telkiantis aplink Miuncheno „Bayern“ puolėją, atsiranda daugiau erdvių kitiems.

Nors antrasis Lenkijos rinktinės puolėjas Arkadiuszas Milikas dažnai švaisto progas, komanda atrado kitą žvaigždę.

Už Lenkijos ribų mažiau žinomas Jakubas Blaszczykowskis perėmė R.Lewandowskio vaidmenį mušant įvarčius ir tapo netikėtu lyderiu komandoje, kuri pirmą kartą istorijoje žais Europos čempionato ketvirtfinalyje.

30-metis atakuojantysis krašto saugas pelnė 2 įvarčius per keturis mačus ir abu jie krito per pastarąsias dvejas rungtynes.

Be to, J.Blaszczykowskis buvo taiklus per 11 metrų baudinių seriją, per kurią aštuntfinalyje lenkai 5:4 pranoko šveicarus.

„Esu per senas, kad pasiduočiau emocijoms, – apie šaltakraujiškai atliktą 11 metrų baudinį sakė J.Blaszczykowskis. – Dabar aš stengiuosi likti kiek įmanoma ramus.

Esame laimingi, kad pasiekėme, ko nebuvome pasiekę anksčiau. Puikus jausmas. Tikėkimės, kad jis lydės iki pat finalo.“

Pernai iš Dortmundo „Borussia“ į Florencijos „Fiorentina“ persikėlęs J.Blaszczykowskis yra pelnęs 18 įvarčių per 83 rungtynes Lenkijos rinktinėje.

Tai nėra stulbinantis rodiklis, bet jis yra vienintelis lenkas, pelnęs įvarčių dviejuose skirtinguose Europos čempionatuose.

Laukia snaiperio proveržio

J.Blaszczykowskis ir kairysis saugas Kamilis Grosickis turėtų kelti rimtą pavojų portugalams aikštės kraštuose. Vis dėlto ketvirtadienį Marselyje mūsų šalies kaimynams praverstų ir R.Lewandowskio pagalba.

Per „Euro 2016“ atranką 13 įvarčių Lenkijos rinktinei, o per praėjusį klubų sezoną 30 įvarčių „Bayern“ pelniusiam puolėjui pasitikėjimas turėtų grįžti po 11 metrų smūgio, kurį jis per baudinių seriją įmušė į šveicarų vartus.

„Esu ramus, kad proveržis įvyks per kitas rungtynes, – apie R.Lewandowskį sakė Lenkijos rinktinės treneris Adamas Nawalka. – Tegu mūsų varžovai jau bijo.“

Ketvirtadienio mačo nugalėtojas pusfinalyje žais su Velsu arba Belgija.

Sunkesnis kelias vingiuoja kitoje „Euro 2016“ tinklelio pusėje, kur susigrūdo pasaulio čempionė Vokietija, Europos vicečempionė Italija, turnyro šeimininkė Prancūzija ir didžiausios staigmenos autorė Islandija. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.