Pakvipo sensacija: FIFA narys futbole siūlo pasinaudoti krepšinio taisyklėmis

Tarptautinės futbolo federacijų sąjungos (FIFA) techninis direktorius, buvęs futbolininkas ir treneris 52-ejų Marcas van Bastenas trečiadienį susprogdino savotišką futbolo bombą, siūlydamas keisti šio žaidimo taisykles.

Korteles futbole gali pakeisti pražangų skaičiavimas ir išvarymas iš aikštės.<br>AFP nuotr.
Korteles futbole gali pakeisti pražangų skaičiavimas ir išvarymas iš aikštės.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 11:15 PM

Olandas tikina, kad būtina atsisakyti nuošalių, raudonų ir geltonų kortelių bei futbole įvesti dar daugiau taisyklių pakeitimų.

M.van Vastenas kanalui „Sky sport“ pakomentavo siūlymus ir didžiausią dėmesį skyrė nuobaudoms futbole.

„Paimkime laikiną nuobaudą – buvo siūlymas trumpam išvaryti iš aikštės žaidėją. Sakysime, dešimčiai minučių – neva, būtų rodoma balta kortelė ir žaidėjas po kurio laiko ir vėl galėjo bėgioti po aikštę kaip niekur nieko.  Šiek tiek būtų baisu dėl šio siūlymo ekipoms, bet dalis greitai priprastų prie to. Taip, varžytis dešimtyje prieš vienuolika yra sunkiau, tačiau įmanoma. Mano galva, reikia pasinaudoti krepšinio taisyklėmis – penkios pražangos ir palieki aikštę. Tuomet tai būtų labai veiksminga ir suprantama visiems“, – kalbėjo olandas.

FIFA funkcionierius tikino, kad pasaulis kol kas prieš tai, kad būtų panaikinta nuošalė futbole, tačiau M. van Bastenas mano, kad atėjo laikas pagalvoti apie šios taisyklės atsisakymą.

„Taip, visi yra prieš, o aš sakau, kad reikia naikinti nuošalę. Kodėl? Pasižiūrėkite į dabartinį futbolą – visa komanda ginasi, tankina baudos aikštės prieigas ir sustoja kaip rankinyje ties devynių metrų linija. Prasibrauti neįmanoma. Siena. Kam toks futbolas įdomus. Kiek tų įvarčių mato sirgalius – dabar jau visiškai mažai. Be nuošalės turėtume daug įvarčių, Ar tai blogai?“, – klausė buvęs garsus Nyderlandų rinktinės žaidėjas.

Didelį dėmesį M. van Bastenas skyrė ir idėjai 11 metrų baudinius pakeisti savotiškais ledo ritulio bulitais. Buvusio futbolininko manymu, jokių lygiųjų futbolo rungtynėse neturėtų būti, tad esant lygybei, net ir Europos ar pasaulio čempionatų grupių akistatose reikia mušti bulitus.

„Lygiosios. Tuomet kiekviena komanda muša po penkis bulitus. Teisėjas sušvilpia ir futbolininkas nuo 25 metrų nuotolio vesdamas kamuolį artėja prie vartų. Pats vartininkas negali išeiti iš savo zonos – turi likti ten. Futbolininkas privalo smūgį atlikti per 8 sekundes – jei nesuspėjo, bandymas neįskaitomas. Jei vartininkas atmušė kamuolį, dar kartą spirti negalima“, – apie naujoves, kurias jis siūlys FIFA, kalbėjo M. van Bastenas.

Sausio 10 dieną FIFA nutarė, kad 2026 metų pasaulio futbolo čempionate kovos jau 48 valstybių rinktinės. Dėl galimų taisyklių pakeitimų bus kalbama visą pavasarį ir liepą per FIFA kongresą gali būti siūloma kažką keisti ir įvesti naujoves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.