Anglų futbolo aistruoliai Volgograde: „Mus vaišina degtine ir kiekvienas stengiasi padėti“

Anglų futbolo aistruoliai, atvykę į pirmąsias savo rinktinės rungtynes pasaulio čempionate Volgograde, elgiasi atsargiai, kad netyčia neįžeistų šio miesto gyventojų, pergyvenusių Stalingrado mūšį, rašo laikraštis „Time“.

Anglų futbolo sirgaliai Volgograde važinėja VAZ „penktuku“ ir mokosi tarti žodį „chruščiovka“.
Anglų futbolo sirgaliai Volgograde važinėja VAZ „penktuku“ ir mokosi tarti žodį „chruščiovka“.
 Volgogradas laukia anglų futbolo sirgalių.
 Volgogradas laukia anglų futbolo sirgalių.
Volgogrado stadionas, kuriame žaidžiamos pasaulio futbolo čempionato rungtynės. Per Anglijos ir Tuniso susitikimą jame bus apie 1700 tuščių vietų.
Volgogrado stadionas, kuriame žaidžiamos pasaulio futbolo čempionato rungtynės. Per Anglijos ir Tuniso susitikimą jame bus apie 1700 tuščių vietų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 4:15 PM, atnaujinta Jul 7, 2018, 11:47 AM

Birželio 18-ąją vakare anglai Volgograde, Antrojo pasaulinio karo metu vadintame Stalingradu,  žais su Tuniso rinktine.

Kai kurie aistruoliai prisipažino, kad bijo konfliktų ir nesirengia eiti į gatves vilkėdami Anglijos rinktinės marškinėliais arba mosuoti Anglijos vėliava. Kita vertus, daugelis sako, kad Volgograde buvo sutikti nepaprastai šiltai ir džiaugsmingai.

Britų policija patarė aistruoliams per daug nemosuoti vėliavomis, kad nepasirodytų „imperialistais“, o Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija įspėjo apie antibritiškas nuotaikas Rusijoje, kurias sukėlė konfliktas tarp dviejų šalių po bandymo Solsberyje nunuodyti buvusį KGB karininką Sergejų Skripalį.

Vietos gyventojai, rašo laikraštis, tikina, kad anglams nėra ko bijoti, bet aistruoliai vis dėlto šiek tiek nervinasi, nes prisimena žiaurias muštynes, kurias sukėlė rusų futbolo chuliganai Marselyje per 2016 metų Europos futbolo čempionatą.

„Aš buvau Marselyje ir tai buvo siaubinga. Tiesą sakant, labai baisu, – kalbėjo 54 metų Bobas Greenas iš Stamfordo. – Žmonės supjaustytais veidais, „rožytėmis“ nuo nudaužtų butelių ant kaklo. Šeima prašė nevykti į čempionatą, tačiau įvykiai Prancūzijoje negalėjo nuslopinti mano mano ryžto palaikyti komandą.“

„Kai vaikštau gatvėmis ar po sirgalių zoną, nejaučiu, kad galėtų kilti problemų“, – citavo „Times“ anglų aistruolį.

Vis dėlto anglų sirgalių atvyko ne tiek daug: Anglijos futbolo asociacija į rungtynes pardavė mažiau nei du tūkstančius bilietų. FIFA pranešė, kad tribūnose bus 1700 tuščių vietų. Laikraštis „Guardian“ pasakoja apie padidintą saugumą Volgograde.

Miesto gatvėse daug policijos. Viešbučio, kuriame apsistojo Anglijos rinktinė, apylinkėse pastebėta kariškių su tarnybiniais šunimis, tikrinančių, ar kas nors šalia nepadėjo bombos.

Aplink viešbutį, kuriame futbolininkai gyvens dvi dienas, pastatyti užtvarai, rinktinės autobusą nuo oro uosto lydėjo policijos kortežas. Viešbučio svečiams reikia pereiti patikrą kaip oro uoste. Laikraštis taip pat cituoja aistruolius, besibaiminančius galimų problemų, bet kol kas susiduriančius tik su draugiškumu ir svetingumu.

„Vakar vakare lankėmės bare ir aplinka buvo neįtikėtina, – sakė 55 metų Nigelas Boothas. – Visi dainavo, šoko, rusai vaišino mus degtine ir kiekvienas stengėsi padėti.“

Galimų teroro aktų požiūriu Volgogradas ir Rostovas laikomi pavojingiausiais miestais-čempionato šeimininkais.

„Pavojingiausi pavieniai teroristai arba nedidelės grupės. Rusijoje nuo 2012 metų nebuvo organizuotų išpuolių, tokių kaip Paryžiuje ar Briuselyje“, – laikraštis citavo Londone įsikūrusios analizės kompanijos „IHS Markit“ rizikos vertinimo ekspertą Aleksą Koškarovą.

Laikraštis „Daily Telegraph“ pasakojo, kad kai kurie anglų kariškiai nepaisė vyresnybės įsakymo ir taip pat nuvyko į pasaulio čempionatą Rusijoje.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija saugumo sumetimais bandė uždrausti kariškiams vykti į Rusiją, bet kai kurie kariai ignoravo įsakymą.

„Gynybos ministerija nenorėjo, kad čia vykčiau, – sakė vienas kariškis laikraščio korespondentui Volgograde. – Prieš vykdamas į kai kurias šalis, privalau apie tai pranešti vadovybei. Rusija – viena jų.“

Kaip rašo laikraštis, Gynybos ministerija baiminasi – jeigu britų kareiviai elgsis netinkamai ir bus sulaikyti, juos gali šantažuoti Rusijos specialiosios tarnybos.

O štai rusų laikraštis „Komsomolskaja pravda“ aprašė, kaip pasitiko svečius volgogradietis Jurijus Nebratenka, išnuomojęs savo butą anglų sirgaliams.

„Namuose anglų laukė volgogradietiški saldainiai, riestainiai ir čiobrelių arbata. Maniau, kad pamatysiu jaunus, kokių 20 metų sirgalius. O atskrido trys stambaus sudėjimo vidutinio amžiaus vyrai. Labai žvalūs ir linksmi.

Jų pasiimti atriedėjau savo superšiuolaikiniu automobiliu – VAZ „penktuku“. Jie tokiame ne tik nebuvo sėdėję, bet ir nebuvo matę. Emocijos liejosi per kraštus. Iš pradžių važiavome nauju keliu nuo oro uosto – automobilis tiesiog skriejo plentu. Tačiau dėl čempionato pagrindinės trasos uždarytos, taigi teko sukti į šalutines gatves, seniai neremontuotas. Automobilio pakaba silpna, taigi skirtumą pajuto iš karto: šiek tiek atitrankė savo užsienietiškus užpakalius.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business