Pasaulio futbolo kovas stebintis A. Liubinskas: „Neymaras žaidžia pižonišką futbolą“

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Algimantas Liubinskas ne kartą ir ne du savo akimis stebėjo pasaulio futbolo kovas ir turi savo nuomonę apie įvykius. Tačiau šįkart, nors 2018 čempionatas vyksta arti Lietuvos, jis, kaip ir kita didžioji dalis mūsų šalies trenerių, rungtynes stebi tik per televizorių ekranus.

 Lrytas.lt vaizdo konferencijoje apsilankęs A.Liubinskas aptarė įvykusius pasaulio čempionato reikalus.<br> Lrytas.lt montažas
 Lrytas.lt vaizdo konferencijoje apsilankęs A.Liubinskas aptarė įvykusius pasaulio čempionato reikalus.<br> Lrytas.lt montažas
 Algimantas Liubinskas
 Algimantas Liubinskas
Neymaras<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neymaras<br>AFP/Scanpix nuotr.
Cristiano Ronaldo<br>AP nuotr.
Cristiano Ronaldo<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 8:36 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 10:05 PM

„Taip ir su tuo Lietuvos futbolu. Nors visi pyko ant kadaise buvusio šalies futbolo federacijos vadovo Vytauto Dirmeikio, tačiau jis pasaulio čempionatui būrė trenerius, kad jie nuvyktų į turnyrą, pamatytų jį, pasisemtų žinių ir idėjų. Kaip bebūtų tuomet sunku, bet po tokių čempionatų ir šalies fubolas atgimdavo, Dabartiniai vadovai apie tai negalvoja“, – tikino 66-erių futbolo specialistas.

A.Liubinskas dalyvavo portalo lrytas.lt feisbuko tiesioginėje konferencijoje, kur atsakė į klausimus apie prasidėjusį Rusijoje pasaulio futbolo čempionatą.

– Pirmoje pasaulio čempionato dvikovoje Saudo Arabijos rinktinė beviltiškai pralaimėjo Rusijai 0:5 ir pasigirdo nuomonių, kad arabai žaidžia ne ką geriau už Lietuvos futbolo ekipą ir mūsiškiai tikrai galėtų planetos pirmenybėse ne ką blogiau pažaisti nei Saudo Arabija. Sutinkate?

– Ir su tokia pačia sėkme pralaimėti 0:5. Skirtumas, kad Saudo Arabija pateko į čempionatą, o mes ne. Mes dar nesame pribrendę tokioms varžyboms ir nežinia, kada pribręsime. Tad tokie įvairūs palyginimai yra tikrai per drąsūs, nes visiškai neatitinka tikrovės. Žinote, kitas dalykas, nors rusai ir laimėjo triuškinančiu rezultatu, aš nepasakyčiau, kad jie paliko man gerą įspūdį. Manau, kad yra didelis klausimas, ar šeimininkai sugebėjo išsikapstyti iš grupės.

– Tik čempionatui prasidėjus Ispanija ir Portugalija sužaidė įspūdingą mačą – 3:3 ir visi specialistais tikina, kad pirmenybėse jau įvyko šio turnyro gražiausia akistata. Sutinkate su tuo?

– Galima ginčytis dėl to, tačiau tenka pripažinti, jog tai buvo labai aukšto lygio rungtynės, kurios parodė, kad ne tik komandinis, o individualus Cristiano Ronaldo meistriškumas gali lemti rezultatą. Tačiau šis mačas taip pat parodė, jog ir didžiausios futbolo žvaigždės likusios per tokius svarbius turnyrus jaudintis: kad ir vartininkas 27-erių Davidas de Gea – du įvarčiai priklauso tik jam.

Pirmasis, kai po C.Ronaldo smūgio jis pro rankas praleido kamuolį, o antrasis – tai tuomet, kai mačui baigiantis jis pastatė sienelę prieš baudos smūgį. Ji nebuvo vykusi, jei C.Ronaldo sugebėjo ją „apeiti“ smūgiu ir pelnyti įvartį. Bet reikia pripažinti: jau turime vieną liuksusinį čempionato mačą.

– Jau pirmame ture visi čempionato favoritai atrodė nevykusiai – Argentina ir Brazilija sužaidė lygiosiomis, o pasaulio čempionė Vokietija net pralaimėjo Meksikai. Kodėl taip atsitiko pirmenybių starte, nors kontrolinės kovose šios ekipos atrodė galingai?

– Dėl Vokietijos, tai labai paprasta situacija: į turnyrą atvyko ne alkana komanda. Vokiečiai yra persisotinę varžybomis, persisotinę pergalėmis. Per praėjusių metų Konfederacijos taurę Vokietija atrodė tikrai galingiau, nes į Rusiją buvo atvežti įrodyti savo vertę siekę ne etatiniai rinktinės nariai.

O dabar vokiečiai žingsniu vaikščiodami po aikštę siekė nugalėti – nebuvo jokių greitų sprendimų, greitų atakų. Tuo tarpu Meksika pasinaudojo tokiu vokiečių neveiklumu ir viską išsprendė tik greičiu. Šiai dienai visame pasauliniame futbole itin stipriai yra pažengusi taktika: pasižiūrėkime, lyderiai yra supančiojami gynyboje, jie yra išnagrinėti iki kaulelių ir varžovas būtinai pateikia oponentui uždaro futbolo taktiką.

O tai reiškia, kad komanda turi turėti ne tik individualiai stiprius žaidėjus, bet ir labai komandiškai suderintus veiksmus. Jei to nėra, prasideda strigimas, įtampa. Ir ta įtampa veikia visus futbolininkus, o ypač geriausiuosius: todėl ir kvailos klaidos baudos aikštėje, todėl atsiranda ir neįmušti 11 metrų baudiniai. Šiuo atveju reikia kalbėti, kad komandos favoritės neturi kol kas vieno iš svarbių komponentų – gero psichologinio pasirengimo.

– Galime sulaukti netikėtumo, kad į atkrintamuosius čempionato mačus neprasibraus vienas ar kitas favoritas?

– Vokiečiams nėra kur trauktis: jei privalės greitinti žaidimą, kitaip jų lauks fiasko. Jei kalbėtume apie Braziliją, svarbiausiu akcentu yra ir bus jų lyderis Neymaras. Prieš čempionatą sakiau, jei jų lyderiai bus pajungti komandiniam žaidimui, tuomet Brazilija gali daug ką pasiekti.

Tačiau kas įvyko pirmoje dvikovoje? Neymaras žaidė visiškai pižonišką futbolą. Jis viduryje aikštės bandė apsivesti varžovus, kritinėjo reikia-nereikia. Atrodo, kad jis pasiekė kritimų rekordą rungtynėse su Šveicarija – beros, ant žolės voliojosi dvidešimt kartų ir tiek pat kartų signalizavo apie tai teisėjui. Jis nežaidė komandai...

Dabar treneriui bus užduotis įkrėsti Neymarui proto, kad šis bandytų labiau migdyti varžovų gynėjų budrumą, o ne pižoniškai laikyti kamuolį, varginti ne tik save, bet ir savo komandą. Tiesa pasakius, negaliu nieko gero pasakyti ir apie rimta favorite laikomą Prancūzijos ekipą – jos žaidimas nėra ryškus, nors ir ji laimėjo. Manau, kad kol kas savo potencialą parodė tik Portugalija ir Ispanija. Prie šių ekipų pridėčiau ir Urugvajaus komandą.

– Ar futbolas neprarado savo žavesio su nauja VAR sistema, kai atsirado galimybė šiame čempionate teisėjui peržiūrėti ginčytiną momentą? Anksčiau kalbėta, kad futbolas ir tuo žavus, jog yra tik žmogiškojo faktoriaus galimybė.

– Gal mano amžiaus žmonėms nederėtų taip kalbėti, tačiau aš tik už tai, kad būtų naudojama VAR sistema. Aš už tai, kad futbole būtų kuo mažiau subjektyvumo ir nuskriaustų komandų. Bet mano galva, kad tą sistemą reikia plačiau naudoti, nes tas pasirinktinumas nėra taip pat gerai.

Pasižiūrėkime, Anglijos ir Tuniso rinktinių dvikovoje ne kartą buvo rodytą, kaip tiesiog rankomis tunisiečiai ant vejos guldo Harry Kane'ą, tačiau niekur nieko.

Bet juk prie VAR sistemos sėdintys trys teisėjai tai matė. Jie turėjo iškart aikštės teisėjui signalizuoti apie tai. O anglų mače VAR sistemą stebintys žmonės pasirinko tik tą momentą, kai reikėjo skirti 11 metrų baudinį į britų vartus. Ir vėl nelygybė.

– Jei kalbėsime apie mažąsias pasaulio futbolo valstybes, kurios dalyvauja čempionate – islandus, belgus, kroatus, švedus – ar jos turi šansų sudrebinti pasaulio čempionato padangę?

– Žinote, jei kalbėsime apie tuos „mažiukus“, tai po pirmojo turo švedai išvargo pergalę, islandai... sakysime, jie futbolo žaidimui grožio nesuteikia: jie tik aiškiai parodo, kad kolektyvinis darbas aikštėje ne visada būna gražus.

Galime kalbėti apie belgus, bet konstatuosime, kad jie turi labai gerus žaidėjus, tačiau ši ekipa vis dar neapruošta turnyrui. Šioje situacijoje reikia įžvelgti du aspektus – grožį ir rezultatą.

Taip vadinamų mažųjų valstybių problema yra tokia – žaisti gražiai ar siekti rezultato. Kol kas kalbame apie rezultatą, tačiau nežinia, ar tas siekis nebus užgožtas gražaus galingųjų žaidimo.

– Ar jums pačiam nebuvo netikėta toks įspūdingas C.Ronaldo pasirodymas pirmame mače su Ispaniją?

– Žinote, Europos čempione Portugalija tapo tuomet, kai finale C.Ronaldo gavo trauma. Jis tuomet negalėjo padėti, tačiau jo būvimas komandoje kainuoja daug – jis yra tos ekipos lyderis ir vedlys. Ir Portugalijos rinktinė nesibodi žaisti šiai žvaigždei žinodama, kad ir pats C.Ronaldo visą laiką galvoja apie komandą, o ne apie save.

Jis nenori būti aikštės viduryje pižonu. Šiame čempionate C.Ronaldo yra ne tik žvaigždė, tačiau ir futbolininkas, kuris puikiai pasirengė kovoms: jo fizinės savybės yra nuostabios, antropometriniai duomenys idealūs – aukštas, gali ir smūgiuoti, gali ir bėgti.

Kol kas tik belieka grožėtis C.Ronaldo žaidimu, kuris savo šalies rinktinę iš vidutiniokės siekia padaryti pirmenybių favorite.

– Ką iš kitų rinktinės lyderių vertėtų paminėti kaip rinktinės vedlį?

– Lionelis Messi pirmame ture nebuvo toks, koks turėtų, vokietis Mesutas Ozilas bandė imtis atsakomybę už visą ekipą, tačiau viską darė per daug lėtai. Apie Neymaras jau kalbėjome – jei jis nežais komandai, tai jis liks tik išpustų prieš čempionatą burbulu. Neblogai atrodė Edinsonas Cavany. Galbūt nebuvo ryškus anglas Harry Kane'as, bet jis pelnė du įvarčius ir tai reiškia, kad tai yra ryški savo ekipos žvaigždė.

– Kokia būtų jūsų prognozė – kokios keturios pasaulio ekipos prasimuš į čempionato pusfinalį?

– Žinote, turėjau aiškią nuostatą dar prieš čempionatą, tačiau pirmieji mačai įnešė nemenką sumaištį – aš galvojau, kad finale žais Brazilija ir Vokietija. Dabar jau man reikėtų palaukti antrojo etapo kovų, kai paaiškės, kas su kuo žais atkrintamuosiuose mačuose. Nesu įsitikinęs dėl vokiečių ir brazilų. Net galvoju, kad įmanoma sulaukti ir netikėtumų: gali ir tie patys belgai, urugvajiečiai ar anglai ką nors nuveikti netikėto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.