Dėl baudinio priekaištavusiam Kroatijos treneriui – Nerijaus Kesmino atsakymas

Liepos 15 dieną Maskvos „Lužnikų“ stadione finišavo visą mėnesį Rusijoje kunkuliavęs pasaulio futbolo čempionatas. Finaliniame mače netrūko įvarčių ir emocijų, o rezultatyviose rungtynėse Prancūzija 4:2 įveikė Kroatiją ir tapo planetos čempionais.

Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Modričius ir K.Mbappe atsiima apdovanojimus.<br>AP nuotr.
L.Modričius ir K.Mbappe atsiima apdovanojimus.<br>AP nuotr.
Z.Daličius guodėsi, kad tokių baudinių teisėjai finale neturėtų skirti.<br>AP nuotr.
Z.Daličius guodėsi, kad tokių baudinių teisėjai finale neturėtų skirti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-07-16 20:04, atnaujinta 2018-07-16 22:47

Prancūzai ši titulą iškovojo po 20-ies metų pertraukos. 1998 metais jie triumfavo būtent savo šalyje vykusiame pasaulio čempionate.

Tuo tarpu, rungtynėse dėl trečiosios vietos Belgija 2:0 palaužė Anglijos rinktinės pasipriešinimą.

Pasaulio čempionato kovas komentavęs Nerijus Kesminas kalbėdamas su lrytas.lt apžvelgė pasibaigusį turnyrą ir pripažino, kad finale laimėjo stipresnė komanda.

– Sekmadienį Prancūzija finalui nebūdingu rezultatu 4:2 įveikė Kroatijos rinktinę. Kokį įspūdį Jums paliko šios rungtynės?

– Pirmasis ir pagrindinis įspūdis buvo, kad čempionatą laimėjo stipriausi. Prancūzijos rinktinė nuo atkrintamųjų varžybų etapo žaidė užtikrintai, matėsi, kad jie kontroliavo žaidimą.

Gaila kroatų, kurie šiame čempionate tapo širdžių čempionais. Bet vertinant objektyviai prancūzai buvo stipresni. Jie tai įrodė nugalėdami dvi stipriausias šio čempionato komandas – Kroatiją ir Belgiją. Apskritai šitą trejetą ryškiai išskirčiau iš visų kitų komandų.

– Po finalo netilo kalbos apie antrąjį Prancūzijos įvartį. Po vaizdo peržiūros buvo paskirtas 11 metrų baudinys į Kroatijos rinktinės vartus, nes kamuolys baudos aikštėje lietė kroato ranką. Kroatų treneris Zlatko Daličius užsiminė, kad tokie baudiniai neturėtų būti skiriami tokiose svarbiose rungtynėse. Kaip vertinate teisėjo sprendimą šioje situacijoje?

– Manau, kad toks 11 metrų baudinys ankstesniuose čempionatuose nebūtų paskirtas ir niekas nebūtų nustebęs. Tačiau reikia suprasti, kad gyvename vaizdo peržiūros sistemos (VAR) eros pradžioje ir tokie baudiniai bus skiriami. Z.Daličiui ir kitiems teks prie to priprasti ir susitaikyti, kad jau nebebus taip, kaip anksčiau.

– Tas pats Z.Daličius po pralaimėjimo ne kartą minėjo, kad Kroatijai finale pritrūko sėkmės. Kokios galėjo būti kroatų pralaimėjimo priežastys?

– Na, praleidus 4 įvarčius neįmanoma tikėtis tapti čempionais. Mane apskritai nustebino jų žygis iki finalo ir faktas, kaip jame jie žaidė. Buvo kalbama, kad kroatams pristigs jėgų, tačiau ir finale jie kovėsi gerai.

Galbūt jie tik prasčiau pradėjo žaisti per likusias 20 minučių, praleidus ketvirtąjį įvartį. Nors ir tai galėjo būti labiau psichologinis dalykas. Vėl gi, pagrindinis faktas buvo 4 prancūzų įmušti įvarčiai.

– Prancūzijos rinktinėje netrūksta ryškių pasaulinio lygio žvaigždžių, kurie dar pakankamai jauni. Ar galime artimiausiu metu tikėtis šios šalies dominavimo svarbiausiuose futbolo turnyruose?

– Taip gali nutikti. Prancūzai turės tikrai panašią sudėtį ir kitame pasaulio čempionate. Jei, tarkime, lygintume juos su Belgija ar Kroatija, tai pastarieji šiame turnyre iššovė su subrendusiais žaidėjais. Prancūzų lyderiai yra pakankamai jauni. Pavyzdžiui, Kyllianas Mbappe yra vos 19 metų ir jo laukia dar bent trys ar keturi pasaulio čempionatai.

Prancūzai turi tikrai didelį jaunų žaidėjų potencialą. Bet negali nurašyti tokių šalių kaip Italija, Vokietija, Brazilija, kurios gali sulipdyti puikią komandą iš esamų žaidėjų, nes jų pasirinkimas milžiniškas.

– Prancūzijos rinktinės treneris Didier Deschamps'as tapo vos trečiuoju žmogumi, laimėjusiu pasaulio čempionatą ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris. Kiek jam pavyko perduoti šiai rinktinei čempioniškos žaidėjo patirties?

– Aš manau, kad tam tikra prasme jis perkėlė tą pergalingą 1998 metų komandą į dabartinę. Bent jau kas liečia mąstymą ir komandinę dvasią. Abejose komandose žaidimas nėra lipdomas aplink žvaigždę. Sakyčiau, pačią futbolo filosofiją jis sugebėjo perteikti ir dabartinei Prancūzijos rinktinei.

– Šeštadienį buvo žaidžiamos ne tokios įdomios rungtynės. Mače dėl trečiosios vietos Belgija 2:0 nugalėjo Angliją. Kaip vertinate šį susitikimą?

– Iš tikrųjų, objektyviai žiūrint, belgai buvo stipresni. Tegu nesupyksta Anglijos sirgaliai Lietuvoje. Rungtynėse belgai trenkė durimis stilingai ir pelnytai nugalėjo. Anglija šioje dvikovoje neturėjo jokių šansų. Visai...

Anglija pateko tarp keturių stipriausių komandų, bet šiame ketverte ji aiškiai buvo silpniausia.

– Geriausiu turnyru žaidėju buvo išrinktas Kroatijos komandos saugas Luka Modričius. Ar pritariate tokiam sprendimui?

– Pasakysiu subjektyviai, bet mano akimis geriausias čempionato žaidėjas buvo prancūzas K.Mbappe, kuris ir tapo pasaulio čempionu. Žinoma, L.Modričiaus tikrai nenuvertinu, jis žaidė fantastiškai šiame turnyre ir buvo vertas tokio apdovanojimo. Sakykime, šiam sprendimui turėjo įtakos šio žaidėjo autoritetas ir tai, ką jis anksčiau nuveikė per savo karjerą.

– Auksinio batelio savininku tapo Anglijos rinktinės puolėjas Harry Kane'as, kuris čempionate tiksliai smūgiavo 6 kartus. Buvo nemažai kalbų, kad jis tokio apdovanojimo nenusipelnė, nes mušė tik grupių etapo kovose. Ar pritariate tokiai nuomonei?

– Jei ir nenusipelnė, tačiau jis įmušė tuos šešis įvarčius. Jeigu kažkas nesutinka, reiktų pažiūrėti į taisykles. Auksinį batelį laimi tas, kuris būna rezultatyviausiu čempionato žaidėju, o tokiu ir tapo H.Kane'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.