Į „Sūduvą“ spjaudantis Marijampolės futbolo vadas V. Murauskui kelia juoką: „Tai jis dar švelniai pasakė“

Praėjusią savaitę sostinėje Marijampolės „Sūduvo“ futbolo klubo prezidentas Vidmantas Murauskas buvo priverstas du kartus kilti ant scenos 2019-ųjų sporto vadybos apdovanojimų renginyje. Pirmąkart jis atsiėmė profesionaliausio šalies klubo prizą, kuriame karaliavo visus trofėjus šiemet susižėrusi „Sūduva“. Antrąkart – kaip geriausias Lietuvos sporto vadybininkas.

V.Murauskas.<br>E.Šemioto nuotr.
V.Murauskas.<br>E.Šemioto nuotr.
Ž.Buzas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ž.Buzas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ž.Bu­zas su žmo­na <br>A.Barz­džius
Ž.Bu­zas su žmo­na <br>A.Barz­džius
Vidmantas Murauskas tapo 2019 metų sporto vadybos laureatu<br>A.Pliadžio nuotr.
Vidmantas Murauskas tapo 2019 metų sporto vadybos laureatu<br>A.Pliadžio nuotr.
V.Murauskas džiaugiasi sezonu, kurį turėjo Marijampolės komanda.<br>S.Čirbos nuotr.
V.Murauskas džiaugiasi sezonu, kurį turėjo Marijampolės komanda.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-12-10 18:01, atnaujinta 2019-12-12 10:29

„Sūduva“ šiemet nuo kelio nušlavė ne tik tiesioginius varžovus futbolo aikštėje, tačiau ir rinkimų batalijose: marijampoliečiai dėl prestižinio prizo varžėsi su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubu, Kauno „Aisčių-LSMU“ krepšininkėmis, Klaipėdos „Dragūno“ rankininkais ir Panevėžio „El-Eko-Sport“ dviratininkais.

„Už šiuos įvertinimus reikia pirmiausia dėkoti Marijampolės savivaldybei, kuri labai prisideda prie visus įmanomus titulus Lietuvoje šiemet iškovojusios „Sūduvos“ sėkmės. Taip pat – žaidėjams, treneriams, klubo administracijai ir šeimai, kuri man leidžia turėti šį nepigų hobį“, – atsiėmęs prizus kalbėjo V. Murauskas.

Šypsena nuo žinomo šalies futbolo žmogaus nedingdavo net ir tuomet, kai jis buvo klausiamas ir apie dabartinio Marijampolės apskrities futbolo federacijos prezidento Žydrūno Buzo per žiniasklaidą mestus kaltinimus ekipai ir bandymus apjuodinti komandą.

„Šaršalas dėl tų parašytų minčių? Šaršalas buvo tuomet, kai prieš dvidešimt metų tas pats žurnalistas, kuris ir dabar rašė tą straipsniuką, garsiai kvatojo iš išprotėjusių V.Murausko minčių, kad Marijampolėje stovės privačiomis lėšomis statytas stadionas. O dabar, tai tik šypseną sukelia“, – kalbėjo „Sūduvos“ ekipos vadovas.

Lapkričio mėnesio pabaigoje vietos „Miesto“ laikraštyje Marijampolės apskrities futbolo federacijos vadovas Ž.Buzas suskubo aiškinti, kokia galinga yra jo privačiai valdoma futbolo akademija „Marijampolė city“, kaip Savivaldybė skiria pinigus „Sūduvai“, o ne jo organizacijai bei kokias išprotėjusias aikščių nuomos kainas moka akademija.

Neva, „Marijampolė city“ už valandą treniruočių manieže moka 175 eurus, o įsteigta viešoji įstaiga „Futbolo centras“, kurio trečdalį akcijų turi ir „Sūduva“, moka vos 80 eurų per valandą.

Dar blogiau – Ž.Buzas tiesiog sunkiai galėjo suprasti, kodėl „Futbolo centras“ gauna iš Savivaldybės 212 tūkst. eurų paramą, o galingasis „Marijampolė city“ – ne ir akademijai tenka verstis su 122 tūkst. eurų biudžetu.

Apskrities futbolo vedliui visiškai neįtinka, kad „Sūduva“ jau treji metai iš eilės yra šalies čempionė, įspūdingai žaidžia ir tarptautinėje arenoje.

„Kokia iš to nauda miestui ir ką garsina komanda, kurią daugelis vadina buvusios Jugoslavijos respublikų rinktine, išlaikoma Marijampolės mokesčių mokėtojų pinigais? Bėda ta, kad Marijampolės vadovai savo laiku nusišalino nuo futbolo reikalų, viską patikėję tvarkyti V. Murauskui. Jis nenori dirbti su vaikais, o sugebantiems trukdo juos ugdyti.

Mano minėta „kosminė“ arenos nuomos kaina – toli gražu ne vienintelis pavyzdys. Antai A lygos klubai iš Tarptautinės futbolo federacijos (UEFA) kasmet gauna po 50 tūkstančių eurų vadinamųjų solidarumo lėšų vaikams ugdyti.

„Sūduva“ pagal paskirtį panaudoja tik nedidelę dalį šių pinigų, kitus „suvalgo“ pats klubas“, – tėškė Marijampolės apskrities futbolo bosas.

„Turime toje savo vaikų mokykloje 312 vaikų, kurie mokosi futbolo gudrybių – tarp jų ir 40 mergaičių. Taip, ta viešoji įstaiga „Futbolo centras“ įsteigta rugsėjo mėnesį, ilgokai siūbavomės, ir Savivaldybė skyrė lėšas.

Ten dirba treneriai, lėšų vaikų futbolo mokyklai skiriame 60 tūkst. eurų ir juokingiausia, kad tie skaičiai yra vieši, bet apie juos kalbama kaip apie paslaptį“, – juokėsi iš puolimo per žiniasklaidą V.Murauskas.

– Ar nėra nemalonu, kad draugu ir pagalbininku turintis būti apskrities futbolo federacijos vadovas čempionę „Sūduvą“ žemindamas vadina Jugoslavijos respublikos rinktine?

– Taip, mes turėjome 11 žaidėjų iš Balkanų regiono šalių. Jei ką, Jugoslavijos seniai jau nėra. Turėjome 5 kroatus, bosnį, juodkalnietį, buvo ir 2 austrai, suomis. Bet toks yra gyvenimas. Gal Lietuvių komandoje nebuvo?

Sakysime taip, nepaneigsi, kad turėjome legionierių ir taip pat nepaneigsi, kad su jais kartu laimėjome Lietuvos čempionatą.

Kad ir kaip tai kaip kam siaubingai skamba. Visi aplink džiaugiasi, tik va konkurentams tai yra nemalonu. Juk Marijampolėje yra ir klubas „Marijampolė city“, kuri žaidžia antroje šalies lygoje.

Ž.Buzas tikina, kad akademijoje pas jį treniruojasi daugiau kaip pusantro šimto vaikų. Tai aš ir džiaugiuosi už juos, juk konkurencija yra labai gerai – tik su sąlyga, kad ji švari ir graži.

– Kas nešvaraus vyksta?

– Ten komentuojama, kad akademijos „Marijampolė city“ futbolininkai negali pirmieji įžengti į Marijampolės maniežą treniruotis. Bet jus maniežas turi savininkus – ir Savivaldybę, ir privatų sektorių. Tai kas turi pirmuoju eiti?

Kas ką besakytų, maniežo ir stadiono išlaikymas taip pat yra verslas ir privalu galvoti apie siekį nebankrutuoti. O dėl nuomos kainų, tai jos vienodos visiems.

Mūsų paprašė pateikti sąskaitas už nuomą, tai visiems besidomėjusiems nusiuntėme jas, tai visi moka tiek pat – ar tai „Sūduva“, ar „Futbolo centras“, ar „Marijampolė city“.

– Jums toks Ž.Buzo pareiškimas buvo lyg antausis?

– Kas? Man asmeniškai tokie pasisakymai nieko nesukėlė ir jokių antausių niekas neskėlė. Tai dar net per švelnus žmogaus pasisakymas žinant, ką jis galvoja apie mus ir kiek jis yra prirašęs apie „Sūduvą“ Lietuvos futbolo federacijai.

– Kaip taip – juk Ž.Buzas yra Marijampolės apskrities futbolo federacijos vadovas ir jis turi džiaugtis bei didžiuotis, kad jo apskrityje yra čempionas su visa futbolo struktūra.

– „Sūduvos“ klubas rinkimuose už jį nebalsavo, bet kiti išrinko. Dauguma klubų išrinko – prieš jo prezidentavimą buvo 3 klubai, „už“ buvo 13.

Tad išrinko ir jis atstovauja apskritį. Gal šiuo atveju ne apskritį, gal tik klubą ar akademiją, kurioje jis yra.

Ir keistai skamba, kai jis turi atstovauti apskritį, turi visokių prierašų – „prezidentas“, „Vykdomojo komiteto narys“, bet visi tie dalykai yra lyg ir ne į temą. Viskas, kas vyksta Marijampolėje – konkurencinė kova, konkurencijos aspektai.

– Tai apskrities vadovas šalies čempionei „Sūduvai“ kiša pagalius į ratus?

– Nemanau. Žmonės juk nėra kvaili, atskiria kas yra kas. Jei jam suteiktų didelės laimės, kad „Sūduva“ nusiristi kur nors žemai, tai yra tik jo norai ir asmeninė nuomonė.

Kaip sakiau, nėra visi laimingi, kad Marijampolės „Sūduva“ ir vėl iškovojo A lygoje pirmąją vietą, todėl visiškai nereaguoju į tokius postringavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.