Kinija įtūžo: „Arsenal“ vokietis M. Ozilas užsitraukė nemalonę

Kinijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį perspėjo, kad Anglijos futbolo klubo „Arsenal“ žaidėjo Mesuto Ozilo pareiškimai, kritikuojantys Pekino elgesį su uigūrų etninės mažumos nariais, sukels „rimtų padarinių“ šiai „Premier“ lygos komandai.

Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP/Scanpix
Mesutas Ozilas<br>AFP/Scanpix
Mesutas Ozilas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Mesutas Ozilas<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 7:39 AM, atnaujinta Dec 16, 2019, 7:40 AM

Dėl M. Ozilo pasisakymų apie uigūrų padėtį Kinijos televizija netransliavo savaitgalį vykusių „Arsenal“ rungtynių.

Tuo metu dienraščio „Global Times“ vedamajame buvo pasmerktas M. Ozilo „juokdariškas pasirodymas“, o pats futbolininkas buvo pavadintas „sutrikusiu“ ir „beatodairišku“, taip pat besinaudojančiu savo žinomumu blogiems tikslams.

M. Ozil, Vokietijos pilietybę turinti turkų kilmės žaidėjas, penktadienį paskelbė „Twitter“ žinutę, smerkdamas Kinijos griežtą politiką musulmonų mažumos atžvilgiu vakariniame Sindziango regione. Jis taip pat peikė musulmonų valstybes, esą nedrįstančias pasisakyti dėl Kinijos vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

„Arsenal“ nuo savo žaidėjo komentarų atsiribojo.

Šis incidentas, galintis atnešti nepageidaujamų padarinių „Arsenal“ ir „Premier“ lygai daug pajamų atnešančioje Kinijos rinkoje, lydėjo spalį išsivysčiusią priešpriešą tarp Pekino ir JAV krepšinio asociacijos NBA, kai Hjustono „Rockets“ generalinis direktorius Darylas Morey per tviterį išreiškė palaikymą Honkongo demokratijos šalininkų protestams.

Po M. Ozilo išsakytos kritikos Kinijos atsakas buvo žaibiškas: sekmadienį valstybinis transliuotojas CCTV pašalino iš savo programos tiesioginę „Premier“ lygos rungtynių tarp „Arsenal“ ir Mančesterio „City“ tiesioginę transliaciją.

Šios šalies srautinių transliacijų lyderė PPTV taip pat veikiausiai netransliavo mačo, kurį „Arsenal“ pralaimėjo rezultatu 3:0.

Savo vedamajame „Global Times“, vienas iš valdančiosios Komunistų partijos ruporų, kaltino 31 metų M. Ozilą kaip „sutrikusį žmogų, beatodairiškai piktnaudžiaujantį [savo] įtaka, lengvai sukurstomą ir trokštantį kurstyti kitus“.

„Šis Ozilo žingsnis sužlugdė jo įvaizdį tarp gerbėjų Kinijoje ir sukels rimtų padarinių „Arsenal“, – perspėjo laikraštis.

„Kinijos žmonės turėtų aiškiai suprasti, jog tai, ką dabar padarė Ozilas, yra juokdariškas pasirodymas“, – pridūrė „Global Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.