Panevėžyje – išpuolis prieš futbolininkus iš užsienio: pasirodė ir vaizdo įrašas

Panevėžio miesto sporto pasaulyje – išpuolis. Neseniai vėl į futbolo pasaulį sugrįžusios „Ekrano“ komandos sirgaliai užsipuolė kitos Panevėžio miesto komandos „Panevėžys“ legionierius – kolumbietį Sebastianą Vazquezą ir portugalą Rafaelį Floro.

Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br> Facebook.com nuotr.
Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br> Facebook.com nuotr.
Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžio mieste buvo užsipulti futbolininkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raimonda Mikučionytė, „Jūsų Panevėžys“

Jun 26, 2020, 6:27 PM, atnaujinta Jun 26, 2020, 6:50 PM

Ramiai sau vienoje iš miesto degalinėje buvusius futbolininkus užsipuolė ir gaidžiais išvadino vienas iš „Ekrano“ gerbėjų, vadinamųjų ultrų, atstovas.

Įžeidžiantis vaizdo įrašas socialiame tinkle „Facebook“ buvo patalpintas ketvirtadienio naktį. Jį į savo profilį galimai įkėlė panevėžiečiams gerai žinomos kavinės „Mėsmalė“ savininkas Tomas Kuzminskas.

Beje, įraše greičiausiai skamba paties T.Kuzminsko balsas. Tiesa, šiandien vaizdo įrašo T. Kuzminsko paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ jau nebėra – jis ištrintas.

Tačiau naujienų portalui JP pavyko gauti tiek patį įžeidžiantį įrašą, tiek įrodymą, kad jį į socialinį tinklą įkėlė kavinės „Mėsmalė“ vadovas.

Futbolininkams galimai įžeidžiančius žodžius T.Kuzminskas pasakė Beržų ir J.Basanavičiaus gatvės sankryžos degalinėje esančioje kavinėje. Įraše akivaizdžiai matyti, kad kitataučiai nelabai suprato, ką kalba kitos komandos sirgalius.

Skatina neapykantą

Naujienų portalui JP „Panevėžio“ vadovas Bronius Vaitiekūnas, teigė, kad klubo futbolininkus įžeidžiančią vaizdo medžiagą gavo naktį ir apie įvykį žino.

„Tai įžeidimas ir skatinama neapykanta. Negalima taip elgtis. Juolab kad futbolininkai užsieniečiai, bet, manau, kad vienas jų puikiai suprato tekstą, nes jau antrus metus gyvena Lietuvoje. Yra šiek tiek ir pramokęs lietuvių kalbą“, – stebėjosi išpuoliu klubo vadovas.

B.Vaitiekūnas neslėpė, kad greičiausiai dėl šio išpuolio kreipsis į teisėsaugą.

„Šiandien dar negaliu pasakyti, kaip elgsimės. Dar turiu pakalbėti su įžeistais futbolininkais. Noriu sužinoti, ar jie patys rašys pareiškimus, ar tokį dokumentą reikės rašyti klubo vardu. Reikia pasitarti, kaip elgtis. Be to, būtina pasitarti su teisininkais“, – teigė B.Vaitiekūnas.

Įrašą pašalino

Penktadienį įrašas iš T.Kuzminsko paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ jau buvo išimtas. Naujienų portalas JP susisiekė su galimai įrašą nufilmavusiu kavinės „Mėsmalė“ vadovu.

„Nieko nežinau, nieko nedėjau. Pirmą kartą girdžiu“, – pasakė T.Kuzminskas ir išjungė mobilųjį telefoną.

Tuo tarpu apie galimą neapykantos kurstymą sužinojęs Panevėžio miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis buvo kategoriškas:

„Manau, tokios neapykantos kurstymo apraiškos netoleruotinos ir garbės nedaro, nei miestui, nei sporto visai bendruomenei“, – teigė J.Jasiukaitis.

„Ekrano“ fanų klubo atstovas ir sporto žurnalistas Linas Jocius pripažino, kad T.Kuzminsko išpuolis ne pats garbingiausias.

„Faktas nėra geras, bet nemanau, kad tai – neapykantos kurstymas. Tiesiog – negražu, bet nejaugi futbolininkai, kurie nelaimėjo jokio oficialaus mačo per pusę metų yra šventos karvės ir nenusipelno kritikos. Aišku, kritikos forma ne pati geriausia, bet užsienyje fanai dar ne taip kritikuoja savus po prastų rezultatų.

Nėra rasizmo apraiškų. Tiesiog Tomas paskubėjo išsireikšti, bet nemanau, kad jis tai sakė pyktuoju. Antra vertus, futbolo sirgaliai – aistringi, o FK „Panevėžys“ legionieriai nepateisino jų lūkesčių“, – kalbėjo L.Jocius.

Tyrimas gali būti pradėtas

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Rimantas Bobinas naujienų portalui JP aiškino, kad peržiūrėjo įrašą ir jį įvertino.

„Neapykantos apraiškų gal ir nėra, bet sudėtinga pasakyti, kai matai filmuotos medžiagos įrašą. Iš konteksto ištrauktą gabalą – sudėtinga vertinti. Kita vertus, žodis „gaidys“ lietuvių kalboje reiškia paukštį ir nieko įžeidžiančio jame nėra. Bet nežinome, ką tas žodis reiškia abiem kitataučiams. Todėl vykis gali tapti tyrimo objektu“, – mano komisariato viršininkas R.Bobinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.