Ant stalo – A lygos titulas: aukso vertės rungtynės, dingę „Sūduvos“ pamatai ir „Žalgirio“ koziriai

Įtampa A lygoje kaista ir trečiadienį pasieks aukščiausią tašką sezone. Marijampolėje susikaus šio sezono lyderiai – „Sūduvos“ ir Vilniaus „Žalgirio“ klubai. Abi komandos turi po 32 taškus, tačiau dėl geresnio tarpusavio rungtynių ir įvarčių santykio pirmauja sostinės atstovai.

Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br> Lrytas.lt montažas
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br> Lrytas.lt montažas
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia A lygos lyderių mūšis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Prognozuojami startiniai vienuoliktukai. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Prognozuojami startiniai vienuoliktukai. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Prognozuojami startiniai vienuoliktukai. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Prognozuojami startiniai vienuoliktukai. <br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 11, 2020, 8:07 PM, atnaujinta Aug 12, 2020, 7:34 AM

Jei lygiai prieš mėnesį, liepos 12 dieną, kas nors būtų pasakęs, jog prieš trečiadienio rungtynes A lygoje pirmaus „Žalgiris“, veikiausiai liktų nesuprastas. Tuomet „Sūduva“ turėjo 8 taškų pranašumą ir labai tvirtas pozicijas turnyro lentelėje.

Tačiau tą liepos 12-osios vakarą įvyko pirmasis žingsnis, nubraižęs viso mėnesio trajektoriją.

„Žalgiris“ 9-ojo turo rungtynėse Vilniuje smeigė 4 šūvius į „Sūduvos“ vartus be atsako ir nukirpo deficitą A lygoje iki penkių taškų. Vėliau Aliaksejaus Bagos kariauna laimėjo visas penkerias žaistas rungtynes, o Marijampolės klubas turėjo vargo.

„Sūduva“ skandalingose rungtynėse su Gargždų „Banga“ dvikovą užbaigė 8-iese ir vos išsaugojo lygiąsias 0:0. Po to sekė gana sunkios pergalės prieš Vilniaus „Riterius“ ir „Panevėžį“, tačiau pastarajame ture Kaune patyrė dar vieną triuškinimą pralaimėjimą – 0:3 nusileido „Kauno Žalgiriui“.

8 taškų pranašumas išgaravo ir įdomiausia kova A lygoje tik prasideda.

Aukso vertės rungtynės

A lygos sezonas dėl COVID-19 viruso pandemijos sutrumpėjo nuo 6 ratų ir 30-ies rungtynių iki 4 ratų ir 20-ies rungtynių. Trečiadienį bus žaidžiamas 15-ojo turo susitikimas, tad po jo iki A lygos finišo vėlyvą rudenį bus likusios tik penkerios rungtynės.

Teoriškai laimėjusi komanda įgytų itin apčiuopiamą pranašumą, kuris gali ir nulemti A lygos aukso medalių likimą. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad „Žalgirio“ ir „Sūduvos“ lauks dar viena tarpusavio dvikova pačiame A lygos sezono finiše.

Ji bus žaidžiama žalgiriečių tvirtovėje, tad šiuo atveju „Žalgiris“ savo rankose turi tam tikrą kozirį, net ir pralaimėjus trečiadienį.

Be to, pagal lygos nuostatus, jeigu dvi komandos pretenduojančios į nugalėtojo titulą surenka vienodai taškų, tuomet nežiūrima į tarpusavio dvikovų ar įvarčių santykius, o bus žaidžiamos papildomos auksinės rungtynės.

„Žalgirio“ bėdos ir pranašumai

Žalgiriečių stovykloje didžiausią nerimą prieš artėjančią dvikovą turėtų kelti dilema dėl vidurio gynėjo dueto. Dėl diskvalifikacijos mačą turės praleisti patyręs serbas Ivanas Tatomirovičius. Jis kartu su savo tėvynainiu Nemanja Ljubisavljevičiumi sudarė vieną iš patikimiausių vidurio gynėjų duetų visoje A lygoje.

„Žalgiris“ yra praleidęs vos 8 įvarčius ir tai yra geriausias rodiklis. Prie to nemaža dalimi ir prisidėjo būtent šios poros patikimas žaidimas. Pastaruoju metu buvo kalbama, kad „Žalgiris“ norėtų atsisveikinti su atsarginiu vidurio gynėju Klemenu Bolha, tačiau šis nežaidęs ilgą laiką 11-ajame ture žengė į aikštė ir dvikovoje su „Riteriais“ pasirodė itin solidžiai. Būtent slovėnas pastarosiose rungtynėse užėmė pašalinto I.Tatomirovičiaus vietą šalia N.Ljubisavljevičiaus.

Sezono pradžioje A.Baga vietoje kažkurio serbo vidurio gynėjo pozicijoje rinkdavosi jaunąjį Karolį Uzėlą, tačiau panašu, kad pastaruoju metu didesnį pasitikėjimo kreditą turės būtent K.Bolha.

„Bolha yra žaidėjas su meistriškumu, gerai treniruojasi. Kai jam prireikia išeiti į aikštę, jis tikrai gerai žaidžia. Penktadienį jis dar kartą tai parodė. Klemenas gerai dirba, ir kai išeina į aikštę padeda komandai 100 procentų. Kas žais Marijampolėje, dar žiūrėsime“, – po pastarųjų rungtynių A lygoje teigė A.Baga.

Buvo atkarpų, kai „Žalgiris“ dėl traumų buvo praradęs po kelis žaidėjus, tačiau penktadienį nuo pirmųjų minučių jau žaidė ir Mantas Kuklys, ir Richlordas Enninas. Aikštėje pasirodė Andrija Kaludžerovičius, kuris taip pat turėjo smulkią traumą.

I.Tatomirovičiaus diskvalifikacija atriš „Žalgirio“ treneriui rankas disponuoti visais likusias žaidėjais su ne Europos sąjungos pasu. Tokių komandoje yra penki, o A lygoje rungtynėms galima registruoti tik keturis. Tokiu atveju nuo pirmųjų minučių aikštėje vėl bus galima išvysti Francisą Kyeremehą ir R.Enniną, o ant suolo savo šanso turėtų laukti prieš kelis sezonus varžovus į neviltį varęs A.Kaludžerovičius.

„Žalgiris“ dvikovoje Marijampolėje taip pat turės pavojingiausią A lygos ginklą – prancūzą Hugo Videmont'ą. Pastarasis pasižymėjo 6-iose dvikovose paeiliui ir per jas įmušė 7 įvarčius. Galima neabejoti, kad šiuo metu karščiausias lygos žaidėjas net ir menkiausiai progai atsiradus bus nusitaikęs ir į „Sūduvos“ vartus.

„Sūduvos“ bėdos ir pranašumai

Prieš itin svarbią dvikovą A lygoje „Sūduvos“ stovykloje bėdų yra kur kas daugiau, nei buvo galima tikėtis. Optimalaus žaidimo niekaip nesurandantis Saulius Širmelis po pralaimėtos dvikovos Kaune pripažino, kad jo kariauna šiuo metu negali žaisti pirmu numeriu.

Tačiau, ar įmanoma atidavus varžovams iniciatyvą kiekvienose A lygos rungtynėse tapti čempionais?

Be to, treneris vis dar ieško ir optimalios sudėties, o daugybę diskvalifikacijų tik apsunkina šį reikalą. „Sūduva“ savo taktinės schemos (5-3-2) stengiasi nekeisti, tačiau pastaruoju metu Thomas Salamonas iš kairinio gynėjo pozicijos stumiamas į saugus. Kaune būtent jis ir Danielis Offenbacheris su Domagoju Pušičiumi sudarė saugų trejetą.

Sezono pradžioje startinėje sudėtyje nuolat rungtyniavęs Giedrius Matulevičius vis dažniau yra paliekamas ant suolo ir į žaidimą metamas antrajame kėlinyje. Kūrybingumo aikštės viduryje „Sūduvai“ stinga, D.Offenbacheris sezonui nėra pasiruošęs optimaliai, traumos kamuoja brazilą Renaną Oliveirą.

Puolime Kaune pilnu pajėgumu žaisti negalėjo puolimo lyderis Josipas Tadičius, o Eligijus Jankauskas šiame sezono neranda savo žaidimo.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad „Sūduva“ pertraukos metu A lygoje dėl pandemijos pakeitė trenerį. Be to, buvo vienintelis klubas išleidęs savo legionierius į namus. Nors visi spėjo grįžti į Lietuvą iki A lygos atsinaujinimo pradžios, tačiau kai kurie į kovą buvo mesti praėjus vos kelioms dienoms po atvykimo. „Sūduvos“ pagrindinė sudėtis remiasi į užsieniečius, o šie realiai neturėjo visaverčiu treniruočių daugiau nei du mėnesius.

Taip gavosi, kad nemaža dalis „Sūduvos“ žaidėjų viską sudėjus į krūvą turėjo itin silpną pasiruošimą atnaujintoms A lygos kovoms, o joms prasidėjus tą daryti laiko paprasčiau jau nebuvo, reikėjo žaisti.

Vaizdžiai sakant, dabar Marijampolės komandai savo name A lygoje jau reikia lipdyti sienas ir stogą, tačiau pamatai liko nepakloti, o tai puikiai iliustruoja ir S.Širmelio nuostaba žaidžiant namuose prieš „Panevėžį“.

„Sunku paaiškinti, kas atsitiko. Visi žaidėjai labai sunkia jautėsi jau po pirmojo kėlinio. Jėgų gali pritrūkti vienam, dviems žaidėjams, o čia visi. Mihretas Topčagičius nebegalėjo tęsti rungtynių po pirmojo kėlinio. Kažkur reikės ieškoti paaiškinimo ir priežasčių“, – kalbėjo „Sūduvos“ strategas.

Kad ne viskas komandoje yra gerai, puikiai išduoda ir gana keistas, labiau pasiteisinimą primenantis, S.Širmelio komentaras po Čempionų lygos burtų traukimo sužinojus, kad pirmajame atrankos etape Estijoje teks kautis su Talino „Flora“.

„Teks kautis ir stengtis esamoje situacijoje padaryti viską, ką galime, kuo geriau. Tačiau mūsų situacija po pastarųjų pasirodymų yra gana sudėtinga“, – dėstė „Sūduvos“ treneris.

Lrytas.lt prognozuojami startiniai vienuoliktukai:

„Sūduva“

„Žalgiris“

Dvikova Marijampolėje trečiadienį prasidės 19 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.