Skandalų ir įtampos drebinama „Barcelona“ sprendžia savo likimą: prasideda svarbiausi rinkimai istorijoje

Sekmadienį vieno garsiausių pasaulio futbolo klubų „Barcelona“ laukia ypatingos reikšmės prezidento rinkimai. Vos prieš kelias dienas buvo suimti keturi aukštą vietą klubo herarchijoje užimantys klubo vadovai. Taip pat klubą spaudžia istoriškai didelės skolos, todėl šie rinkimai gali būti patys svarbiausi per visą „Barcelona“ gyvavimą.

„Barcelona“<br>Scanpix nuotr.
„Barcelona“<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2021, 9:42 AM

Ispanijos laikraščio „El Mundo“ duomenimis, Katalonijos klubo skolos siekia daugiau nei vieną milijardą dolerių. Ši finansinė našta praėjusią vasarą privertė“ „Barcelona“ parduoti ne vieną labai svarbų komandos žaidėją.

Tačiau nelengvas darbas siekiant atstatyti stiprią komandos sudėtį – ne vienintelė problema, laukianti būsimojo klubo prezidento.

Sąrašo viršuje – klubo veido Lionelio Messi ateitis. Argentinietis dar praėjusią vasarą viešai paskelbė, jog nori palikti komandą ir panašu, jog savo sprendimo laikysis ir kontrakto nepratęs. Tai reiškia, kad geriausias visų laikų „Barcelona“ žaidėjas paliks komandą šio sezono pabaigoje, o klubas už tai negaus pinigų.

„Milijoninės skolos – sudėtingiausia finansinė situacija „Barcelona“ istorijoje, – teigia Katalonijos radijo „Catalunya Radio“ žurnalistas Ernestas Macia. – Galime diskutuoti apie žaidimą aikštelėje, tačiau akivaizdu, jog Čempionų lygoje „Barcelona“ neturi šansų prieš aukšto lygio varžovus ir atlieka savižudybę prieš milijonus sirgalių praleisdami labai daug įvarčių ir taip sudarydami sudėtingas sąlygas likti klube net tokiems žaidėjams, kaip Messi – kuris myli ir, greičiausiai, nenori priimti tokio sprendimo.“

„Šiuo metu sunku įsivaizduoti, jog L. Messi liks klube ir kitą sezoną. Nors ir yra daugybė niuansų, kurie gali nulemti šį sprendimą. Taigi, dar pamatysime, kas atsitiks, tačiau vienas iš šių niuansų bus nulemtas jau šį savaitgalį, kai paaiškės, kas taps prezidentu“, – pasakojo žurnalistas.

Vasario mėnesį „El Mundo“ paviešinus L. Messi 672 milijonų dolerių vertės kontraktą, „Barcelona“ kategoriškai neigė esanti su tuo susijusi. Ispanijos klubas pranešė, kad ketina imtis teisinių priemonių prieš laikraštį dėl publikacijos padarytos žalos.

Šis kontraktas L. Messi pavertė geriausiai apmokamu sportininku istorijoje.

Tačiau dokumento nutekėjimas tik dar padidino įtampą tarp L. Messi ir „Barcelona“ vadovų.

"Barcelona" klubo finansinės problemos ypač paaštrėjo nusprendus daugiau pinigų išleisti bandant prisivilioti futbolo žvaigždes. Pranešama, jog klubas šiam tikslui nuo 2013 – 2014 metų sezono išleido daugiau nei vieną milijardą JAV dolerių.

Šis faktas atspindi, kad klubas pakeitė savo filosofiją. Iki tol „Barcelona“ daugiau dėmesio skirdavo žaidėjų auginimui garsiojoje klubo akademijoje „La Masia“. Čia užaugo ir pagrindinėmis komandos dalimis tapo tokie žaidėjai, kaip L.Messi, Pepas Guardiola, Andresas Iniesta ir Xavi.

Svarbiausi rinkimai klubo istorijoje

Šiuo metu net L. Messi ir likus klube „Barcelona“ ateitis atrodo blankiai. Tačiau be jo klubo scenarijus atrodo siaubingai.

Būtent ši prielaida yra vieno iš trijų kandidatų, Joano Laportos, devizas rinkimuose. J. Laporta klubo prezidentu buvo nuo 2003 iki 2010 metų – vieno iš sėkmingiausių klubo istorijoje metu. Dėl to jis laikomas rinkimų favoritu.

Kai jis paskutinį kartą valdė klubą, „Barcelona“ laimėjo 13 trofėjų, tarp kurių keturi „La Liga“ ir du Čempionų lygos titulai.

„J.Laporta“ yra artimesnis L.Messi bei kitiems žaidėjams, nes su juo jie išgyveno geriausius momentus savo gyvenime, – teigia E. Macia. – Remiantis apklausomis, jis šiuo metu yra favoritas. Tačiau buvo nemažai ginčų, be to daug ką gali nulemti tai, jog daug žmonių balsavo paštu. Nėra aišku, kokią įtaką šis pirmą kartą taikomas balsavimas turės“.

Kiti kandidatai rinkimuose yra Viktoras Fontas ir Tonis Freixa. Šie kandidatai, E. Macia nuomone, gali pasidalinti tų pačių rinkėjų balsus, o tai būtų labai naudinga J. Laportai.

V. Fontas sulaukė ypatingai svarbios paramos iš buvusio "Barcelona" kapitono Carleso Puyolio. Taip pat nemažą dalį savo rinkiminės kampanijos jis skyrė idėjai prisivilioti klubo legendą Xavi komandos trenerio pozicijoje.

T. Freixa, atvirkščiai, paremė dabartinį vyr. trenerį Ronaldą Koemaną, kuris už komandos vairo atsistojo tik praėjusią vasarą, tačiau taip pat iškėlė idėją, jog Xavi turėtų perimti darbą su „Barcelona B“ komanda.

Šiuose rinkimuose balsuos daugiau nei 111 tūkst. klubo narių, iš kurių didžioji dalis – klubo sirgaliai.

Dėl koronaviruso pandemijos 22,811 narių buvo suteikta glaimybė balsuoti paštu, likę balsai bus pateikiami viename iš šešių balsavimo punktų Barselonoje, Žironoje, Leridoje, Taragonijoje, Torotosijoje ir Andorijoje.

Žurnalistas E. Macia tiki, kad šio sekmadienio rinkimų rezultatai yra svarbiausi klubo istorijoje. Ir tikrai būtų sudėtinga su juo ginčytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.